Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/jera-kaja-kadus-salatus-vai-piedevas-klat/

Jēra kāja, kādus salātus vai piedevas klāt

  • Tvaikos vārītas pākšu (sviesta) pupiņas ar zilā siera (Gorgonzola vai Rokforas) mērci.
  • Kus-kus putraimi ar rozīnēm un cumin. 
  • Kumīns (cumin) nav tas pats kas ķimenes. Kumīns ir tas, ko latviski sauc par Romas ķimenēm, un garšo galīgi citādāk un ļoti specifiski. Piekrist augšminētajai personai var vienīgi jautājumā par to, ka kumīns patiešām pie jērgaļas labi garšo, tikai - ārkārtīgi taupīgi ar šo garšvielu!
    Ui, kālis pie jēra ir absolūti izcils salikums! Tāpat kā rozmarīns.
  • Jēra specifisko garšu noņem burkāni, tagad i domā- vai tev sautēt, vai kā savādāk. 
  • Svaigi sautēti kāposti ar jēra gaļu un ķimenēm.
  • Ļoti garšo jērs, kas sasautēts ar dārzeņiem, lielos gabalos grieztiem ( kartupeļi, burkāni, selerijas un daudz kāpostu), pīles pannā un ilgstoši cepeškrāsnī. Kad viss tāds sulu caurvilcies. Pat garšvielas nekādas papildus nelieku.
  • Apcep to jēru, nu iepriekš baigi ar ķiploku sarīvē, nu un vegetu- jeb ko tu tur lieto, apcep krietni- lai smuki apbrūnējuši tie gabaliņi, tad lej klāt ūdeni un kādus 2 lielus sīpolus sagrieztus šķēlītēs, - nu tas lielai pannai ar vāku, vai cepamajai pīlei - pieliek vēl kādu maggi buljonu- un tagad stundu apmēram šmorē, pēc stundas liek klāt nu- kādus 5 lielus burkānus sagrieztus šķēlītēs, un ar tiem burkāniem vēl veselu stundu - lieku diezgan vēl garšvielas, bet daļu- tik uz beigām, kādas minūtes 20 pirms beigām baigo bunti ar pētersīļiem vai selerijām piegriežu ( man labāk pētersīļi) - a tur pa vidam vēl varēja divas interesantas lietas darīt- varēja cepot to jēru uz pannas mazliet cukura- tad vairāk apbrūnē un forša garša, un vēl- varēja ar tos burkānus apcept iepriekš- bet tas nu tā- tāpat stundas laikā viņi puspašķīdīs- un pirms pašām beigām vēl kādas 2 ķiplokdaiviņas iespiež - nu šmorēts iznāk labs- tur baigi visas tās burkān - zupsakņgaršas sasūcas.
  • Vista- nopērk veselu, sadala un viss točna tāpat kā augstāk minētajā komentārā- tikai vēl papriku piegriež un kādu tomātu, tikai vista viss laiks kopā ap 1 - 1,5 stundām- nu faktiski ir garšīgāk kā jērs, a bet trusis pēc šitā paša- ideāli, tikai katram cits laiks gatavošanai- nu lai baigi sulīgs un gaļa nāk no kauliem pati nost.
    aaa- un vēl- ekselenti ir šitā mēli uztaisīt- vispār super- bet tur gan stundas bez maz 3-4 paiet, no sākuma vāra, tad pēc stundām 2 novelk ādu tai mēlei, ja baigi liela, sagriež biezās šķēlēs un turpina ar to dārzeņu kompāniju- nu tas iznāk 10 reiz garšīgāk kā vnk vārīta mēle.
  • Juļka no "Edim doma" vienmēr uzsver, ka īstā jēra garšviela ir rozmarīns.
  • Par rozmarīnu piekrītu! Un vēl - var pats sataisīt tādu garšvielu maisījumu (es lietoju jēram) - naža gals maltas ķimenes, naža gals malts koriandrs, tējkarote saspiestu ķiploku, mazliet sāls - ar šo ierīvē, liek pīlē pielej verdošs ūdens un cep ar aizvērtu vāku kādu 1,5 stundas. Tad vāku noņem un turpina cept pa laikam aplaistot līdz gatavs.

Komentāri

liepa:
03.08.09 22:15:53

Vai kumins nav "зира"? Vel pie jera labi garso koriandrs.
Описание
Зира - сушеные семена пряной травы Cuminum cyminum, семейства петрушки. Это одна из самых популярных в Азии пряностей, являющейся семенами индийского тмина. Он отличается от нашего тмина более мелким размером и темной окраской. Кроме того он обладает более резким, сильным и приятным ароматом. Исторически Иран был главным производителем зиры, но в настоящее время ее поставляет Индия, Сирия, Пакистан и Турция.

Зира бывает 4 видов: персидская, кирманская, сирийская и набатейская.

Использование
Используется для ароматизации хлебных и кондитерских изделий, блюд из кисломолочных продуктов. Является важным компонентом при засолке капусты, огурцов, томатов, мариновании грибов. Аппетитный вкус преобретает сдобренные зирой картофельные супы, рыба, овощные салаты, жареные, запеченные и тушеные блюда из свинины. Ни один среднеазиатский плов не обходится без зиры.

Зира является важным ингредиентом порошка чили, также содержится в смесях специй гарам масала, карри и бахрат.

Фольклор
В Средние века существовало суеверие, по которому зира спасает куриц и возлюбленных от блуждания. Также считалось, что жениха и невесту, пронесших через всю церемонию бракосочетания зерно тмина, ожидает счастье.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS