Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ka-izvarit-risus/

Kā izvārīt rīsus

Kā notrāpīt pareizo ūdens daudzumu? Un vispār - kā pareizi jāvāra? Pirms tam jāskalo, jāliek aukstā vai karstā ūdenī?

  • Ieberu rīsus sietiņā, noskaloju ar aukstu tekošu ūdeni, tad metu katlā vārošā ūdenī. Ļauju uzburbuļot, noslēdzu mazāku uguni, vāku virsū un apmēram 20 -25 minūtes( tas atkarīgs no rīsu šķirnes vai arī no tā, kādam mērķim es tos rīsus izmantoju tālāk). Ūdens daudzumu aprēķinu sekojoši - ja 1 tase rīsu, tad ūdeni ņemu 2.5 tases. Un var jau arī uz vārīšanās procesa beigām uguni pavisam nogriezt, jo no karstuma rīsi tāpat turpina nogatavināties.
  • 1 daļa rīsi, 2 daļas ūdens, uzvāra uz straujas uguns, tad vāra uz mazas ~ minūtes 15.
  • Vēl variants (ja nav tvaicētie/parboiled) - katliņā apcepu eļļā (paliek tādi caurspīdīgi), pieleju ūdeni (tās 2 daļas), es vēl pieberu kurkumu, lai smuki dzelteni, un vāra uz mazas uguns, arī laikam minūtes 15.
  • Skaloju turpat katliņā daudz, daudz reizes, kamēr ūdens tīrs. Leju virsū aukstu ūdeni viena pirksta platumā virs rīsiem. Lieku uz uguns, kad sāk vārīties, nogriežu vismazāko liesmu un vāru 10 minūtes nogriežu uguni nost un zem siltas sedziņas paturu vēl minūtes 15.

Virtuves forums 2007

Komentāri

Zaiga:
03.06.08 15:06:32

Neskaloju, ūdeni nemēru. Ja pa daudz ūdens, beigās noleju.
anetuxs:
24.10.09 18:56:03

uzvāru udeni,kam pievienoju sāli pēc garšas.tad beru iekšā rīsus un vāru 30.minūtes.tad arī parasti rīsi gatavi.Tad beru tas caurdurī un noskaloju lieko glumumu ar aukstu ūdeni.Atkarībā kā rīsi tiks pasniegti silti vai auksti tos velreiz noskalo ar verdošu vai vārītu-atdzesētu ūdeni.Tad notecina pāris minūtes,pa virsu tuč tuč pārlej eļļu.Rīsi sanāk irdeni,sulīgi,ideāli salātiem.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS