Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ka-izveleties-labu-vinu-pec-ka-orienteties/

Kā izvēlēties labu vīnu? Pēc kā orientēties?

  • Vispirms pēc tā, kādam notikumam vīns paredzēts? Pie kāda ēdiena tiks pasniegts? Pēc cenas orientēties var, bet ne vienmēr cena nosaka kvalitāti. Vēl pastāv individuālas patikšanas. Šī nozare ir tik izstrādāta, ka divos teikumos tev te neviens nepateiks pamatprincipus. Labākajā gadījumā, ja būs vairāk info, ieteiks variantus. A citādi - jānopērk grāmatiņa un katras brīvdienas kāds vīns jāietestē, tad arī kaut kāda apjausma par atlases kritērijiem radīsies. 
  • Ne vienmēr labs vīns būs garšīgs.... Piemēram, Bruts... dzēriens smalks bez gala, bet absolūti pretīgs un nedzerams. 
  • Jāskatās pie kā pasniedz - uz vīna etiķetēm parasti ir rakstīts  Bet tādu labu vīnu var parasti nopirkt sākot no LVL 3. Nu, varbūt, ja mērķis ir atstāt iespaidu uz kādu vīnu specu, tad var izgāzties  Tālāk jau gaumes lieta.
  • Noteikti vajadzētu vadīties pēc ēdiena, kam vīnu pieskaņo. Nevar liellopu steikam piedzert klāt pussaldu deserta vīnu. Ja skatās ļoti aptuveni, var piemeklēt atbilstoši, piem., gaļas krāsai. Liellopam - sarkanu, vistai, zivīm- baltu. Ja gribas iedziļināties- tā ir vesela vīna pasaule.
  • Pie kāda ēdiena tiks pasniegts:
    - sarkanai gaļai, subproduktiem, žāvējumiem, sieriem - sarkanvīnu.
    - putnu gaļai, dārzeņiem, salātiem - sārtvīnu (rozā) vai baltvīnu.
    - zivīm, jūras veltēm - baltvīnu.
    - augļiem, desertiem, konditorejas izstrādājumiem - muskatvīnu, šampanieti, dzirkstošo vīnu.
  • Ja neesi vīnu dzērēja. Tad Tev tiešām jāizvēlas nevis tikai tāds, kas labs un piedien kādam ēdienam, bet gan tāds, kas garšo.
  • Ir tādi vīni, kas nav nekas īpašs un speci teiks, ka banāli, bet viņi ir tāds drošs variants - normāli, zināmi, par adekvātu cenu. Piemēram, ja par sarkanvīnu, vēl nekad neesmu vīlusies itāļu Chianti. Banāli bez gala, bet droši. Būs dzerams un normāls. Savukārt portugāļu vīns ir interesants, bet reti kuram garšo. Sarkanvīns mēdz būt likties sīvs, baltvīns var gadīties lēts un etiķains.
  • Pēc pieredzes - ļoti reti gadās "ieberzties" pērkot vīnus sākot no 5 vai 6 Ls uz augšu un tad jau pamazām atsijājas, kas vairāk garšo, kas mazāk, bet lielākoties šie vīni ir tiešām gardi. Lai gan sen senos laikos es deklarēju, ka man riebj sausie sarkanvīni un dzerams ir vienīgi kaut kas kagoram līdzīgs.
  • Ja vienai reizei, tad droši vien pietiks orientēties pēc cenas. No Ls 5 uz augšu Jaunās pasaules, nedaudz vairāk - Vecās pasaules vīniem. Tad jau daudz maz garantēti būs dzerams. Sākt iesaku ar Jaunās pasaules vīniem - tie parasti pie saldiem šampaniešiem un pussaldiem vīneļiem pieradušiem cilvēkiem šķiet pieņemamāki, jo vairumā gadījumu ir saldāki. Un tad ar laiku var pievērsties arī Eiropai. Un tad jau arī Bruts vairs neliksies labs un smalks, bet ir absolūti nedzerams, a ber gluži labi būs saprotams, ka tas gluži vienkārši IR labākais no šampanieša.
  • Cilvēka garšas izjūta dzīves laikā attīstās. Zīdaiņa pirmā iemīļotā garša ir salda. Tāpēc bērniem tik ļoti garšo saldumi, jo tie atgādina pirmo garšīgo ēdienu - mātes pienu. Ar gadiem garšas kārpiņas attīstās un spēj izbaudīt aizvien vairāk rūgtās, sājās, sīvās, sāļās un skābās garšas nianses. Tāpēc jaunībā (jeb tikko sākts lietot vīns), pie sirds vairāk iet saldie vincuki, bet ar laiku, protams, mazliet piestrādājot un eksperimentējot ar garšas kārpiņām, izveidojas nobriedusi garšas izjūta. Tas attiecas ne tikai uz vīniem, bet arī uz daudziem citiem ēdieniem.
  • Zinu kādas "sugas" vīni man garšo un pie tiem arī pieturos. Baltais - Pinot Grigio. Sarkanais – Shiraz. Rozā vai sārtvīns - White Zinfandel. I citus nemaz nepērku.
  • Šobrīd topā Ungāru vīni. Nav nejēgā dārgi, toties garšo labi, galva pēc tam nesāp. Kopš aizbraucu uz Ungāriju un nodegustēju tur vīnus, Kagoru vairs negribas dzert. Liekas tāds ar spirta piedevu.
  • Varu tikai ieteikt labāk nezinātājam pirkt "jaunās pasaules" - Austrālijas, Čīles, Jaunzēlandes vīnus, varbūt vēl Itālijas un Spānijas, neka franču vīnus. Jo tad mazāks risks nopirkt galīgi garām. Franču vīnus ir jāpārzina, lai zinātu ko pirkt, tie arī parasti labie būs dārgāki. 
  • Nopērc Tunisijas sarkanvīnu - lēts ( kaut kur uz 4 ls) un sātīgs, tikai viena zorte ar ir veikalos- nav skābs, vidēji salds( cik nu sauss vīns vispār var būt salds)- bet tiem, kas nav speci vīnos- šitais vienmēr patīk.
  • Laikam nepiekritīšu, ka iesācējam labāk pirkt Jaunās pasaules vīnu. Varbūt es vairs neesmu iesācējs, bet man patīk Eiropa, it īpaši Spānija, Jaunās pasaules vīni manām garšas kārpiņām nav saprotami. Man tieši ar spāņu vīniem (pat lētajiem!) nav gadījies iegrābties. Piemēram, šai vīkendā dzēru Spāņu Del Cortez semi dulce 2004. Der pie uzkodām (gaļas, siera), Rimi ap 4 Ls.
  • Pēdējā laikā arī smalkos kulinārijas žurnālos smalku restorānu (dabiski, ne Latvijas) pavāri iesaka ēdienam klāt izvēlēties vīnu, kurš pašam klāt garšo, ne kas atbilst pēc priekšstatiem. Tāds modīgais fjūžns sanāk. Dabiski, normatīvais ceļš ir drošāks.
    Pati vīnus vai nu vedu no Itālijas, vai Rīgā pērku spāņu, jo tiem šķiet labākā kvalitātes un cenas attiecība. Un vēl kāds Kindzmarauli sentimentam.
  • Atbalstu tikai Eiropas vīnus!  
  • Vispār jau, es arī pēdējā laikā, lasot rakstus par vīniem un to, ko pie tiem tiešā klāt, esmu ievērojusi, ka nav vairs šī te tradicionālā priekšstata, ka pie zivs tikai balto vai vēl kā tur. Protams, šī te pieeja ir visvienkāršākā, lai nenošautu greizi, ja nezina ne tikai ļaužu, kas gan baudīs cienastu, bet pat savu gaumi. Starp citu, varu ietikt saldo vīnu cienītājiem Kagora alternatīvu - Izraēlas vīns Ring David Sacramental. Rakstīt medium sweet, bet nu tik pat salds kā Kagors, tikai garša smalkāka un garšas buķete krāsaināka. Rimčikā maksāja 3 Ls (ar saņķikiem).

Komentāri

Chuuska:
04.06.11 17:46:14

No 10 pudelēm dārgā vīna vienai pēc statistikas korķis laiž gaisu un ir citas ķibeles ... un vīns ir etiķots. Tā pāris reizes ieberzos ar vīniem pāri 10 lašiem. 4 pudeles labas un piektā fūuu ...

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS