Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ka-nopirkt-istu-olivellu/

Kā nopirkt īstu olīveļļu

Kas ir tie kritēriji pēc kā jāskatās?

  • Vislabākā olīveļļa ir Extra Vergine - tīra, pirmā spieduma eļļa. Cena sākot no kādiem 3 latiem un stipri uz augšu.
  • Extra Vergine - tā tumšā priekš manis ir pretīga. Esot jāpērk gaiša. Neesmu mēģinājusi to extra, bet šī ir tumša. Olīveļļas piegarša mani šķebina.
  • Extra Vergine. Nopirku tādu - 3-4 ls par mazu pudelīti (kādi 200 ml) un vienalga rūgta ar dīvainu piegaršu - salātiem atkal neder. Es ar neprotu nopirkt olīveļļu, kas labi garšotu ar salātiem, mērcēs.
  • Olīveļļām mēdz būt tāds rādītājs kā skābums, “oxidation” angliski sauc (ja nemaldos), jo lielāks cipars, jo rūgtāka, salātiem bez piegaršas ir ap 0,3. Tik atrod nu kādu pudeli, kur tas būtu rakstīts. Ja grib salātiem un ir patrāpījusies rūgtā. Mērcei var izmantot šādu recepti: olīveļļa,  balzametiķis, garšvielas, nedaudz marinēto gurķu marināde. Tas etiķūdens nosit to rūgtumu un ir labi.
  • Visu laiku lietoju Carapelli Firenze. Extra Virgin olīveļla - neapstrādāta. Superīga salātiem un cepšanai. Nav ne rūgta ne kādas piegaršas.
  • Ar olīveļļu ir jocīgi. Esmu pirkusi Itālijā un tā ir pavisam savādāka eļļa. Citreiz liekas, ka mums tiek atsūtīta ne tādas kvalitātes eļļa, kādu lieto un pērk viņi paši. Rīgā pēdējā laikā nepērku, prasu, lai atved tie, kas brauc ekskursijā uz Itāliju un tad pērku lielo 5 litru metāla bundžu.
  • Skaties, citreiz uz etiķetes ir arī minēts kaut kas par mild vai nature, tad izvēlies mild versiju, citi jau raksta virsū, ka salātiem domāta. Tas oksidācijas rādītājs var būt arī kaut kur ar miniburtiņiem uzrakstīts, bet tiešām bieži nekas nav minēts.
  • Pamatā lietoju Goccia doro vai arī  Olio di sansa di oliva - abas 1L metāla buņdžās. Nav nekādu piegaršu -  šķiet jau, ka labas. 
  • Extra Virgin olīveļla-neapstrādāta. Ir lasīts, ka nerafinētās (neapstrādātās, nekarsētās) lieto tikai salātiem un citur, kur tās nav jākarsē, jo citādi šajā procesā izdalās kaitīgās kancerogēnās vielas. Savukārt rafinētās vairāk iesaka lietot cepšanai, vārīšanai.
  • Olīveļļai laikam bij vienalga - rafinēta vai ne, citas gan cepšanai rafinētas vaig.
  • Arī rafinētajās tāpat pie karstas temperatūras veidojas kaitīgi savienojumi. Tās pašas par sevi ir kaitīgas - tātad dubultā. Tad jau labāk cept ar nerafinētu olīveļļu. Bet... vislabākā un piemērotākā eļļa cepšanai, kur tur arī augstu temperatūru ir kokosriekstu eļļa. Ļoti veselīga.
  • Cepšanai vislabākā ir kukurūzas eļļa. Nezinu, gan, kas tur veidojas vai neveidojas, bet es skatos uz to, kas paliek pannā pēc cepšanas.

Komentāri

Znis:
02.04.07 15:38:45

Es cepšanai izvēlējos Vīnogu kauliņu eļļu. Tai ir viszemāka iztvaikošanas temperatūra.
gg:
26.06.10 23:37:32

Patīk,nepatīk mani neinteresē. kulinārija jātaisa ar pozitīvām domām.
Grand Ag:
02.04.11 18:49:51

vairs nav nopērkama laba olīveļļa, jātaisa pašiem

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS