Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ka-saldet-ogas/

Kā saldēt ogas

Nedēļas nogalē esmu nolēmusi saldēt ogas, lai ziemā būtu kāds vasaras našķis.

  • Apber ogas ar cukuru, ieliek plastmasas kastītēs vai maisiņos un saldētavā iekšā vai arī bez cukura.
  • Nopirku Duni caurspīdīgās plastmasas kastītes. Aiznesu mājās. Nopirku zemenes. Tad ņēmu priekšā kastītes un kārtoju tajās zemenes: vienu rindiņu ar zemenēm, apbārsta ar cukuru, atkal zemenes, tad cukuru, zemenes, cukuru, zemenes, cukuru. Kad kastīte pilna, uzliek vāciņu un liek saldētavā. Tāpat var likt atkaulotas plūmes, uz pusēm pārgrieztas, atkaulotus ķiršus, jāņogas, upenes un citas ogas.
  • Un priekš kam cukuru? Tādas gatavas saldētas pirku lielveikalā no saldētavas.
  • Saliku mazajos plastmasas maisiņos, galu nosēju un saldētavā.
  • Samaļu zemenes vai citas ogas blenderī un sasaldēju trauciņā. Šorīt jau apēdām ar saldējumu - nu superiigi gards. Rabarberus es ar sasaldēju kastītēs tikai tos sagriezu īsākus un viss.

Ogas mazgāt vai nē? Ja jau tirgū pirktas zemenes, tad jāmazgā…. Domāju saldēt jāņogas  un upenes.

  • Zemenes labāk nemazgāt. 
  • Visas ogas saldēju bez cukura un cik sapratu ir svarīgi viņas pirms tam nemazgāt, jādabū tīras citādos veidos.
  • Ogas, kā no dārza, tā saldētavā iekšā un viss. Zemenes samaļ ar blenderi un saldē, cukuru var likt var nelikt. Nezinu vai mazgāt vajag obligāti, jo ogas sasalst un kad atsaldējas, tik un tā viss ledus, kas bija ap ogu nolīst, tas ir tas pats kas nomazgāt.
  • Bez cukura tās zemenes, kad atsaldējas, tad briesmīgi sasulojas, zaudē formu un ir ļoti skābas. Bet, ja ir cukuriņš, tad viņas paliek veselas ogas un ir saldas un baudāmas!
  • Vienmēr saldēju bez cukura un nekad nav bijušas ne briesmīgi skābas, ne ārprātīgi sulojušās.

Komentāri

feinšmekers:
14.03.08 14:48:28

Zemenes saldēju katru gadu.Vispirms ar koka stampiņu kopā ar cukuru nedaudz sastampāju,lai ogas sajaucas ar cukuru.Lieku nelielos trauciņos un ledusskapī iekšā.Nav jāpērk saldējums.
ome:
14.07.08 22:01:13

Es jau arī nu izmēģinu visu ar to saldēšanu, jo Jūs tak neēdat vairs tās senās "zaptes". Tad nu
1)Ja ogas tomer ir jāmazgā-mazgāju, tad uzberu uz veca palaga, lai nožūst.
2) Zemenes salieku garenajā kastītē vai pannā, tikai divās kārtās, apberu nedaudz ar cukuru un tā sasaldeju tik, lai paliek cietas, tad maisiņā iekšā, ir forši apaļas un nesulojas.
3) Arī citas ogas vispirms apsaldeju un tad lieku maisiņos-nesulojas un nesalip.Visforšakas ir upenes-mani mazie Rīgas dinozaurēni grauž kā ledenes.
4)baravikas viegli novāru tik, lai uzsit putas, nokāšu, atdzesēju, nospiežu un maisiņā iekšā.
ome:
14.07.08 22:03:21

Ā, atcerējos, zemenes nevajag baigi blenderēt vai to vispār nedarīt, jo blenderis saskalda arī sēkliņas un tāpēc tas biezenis ir rūgtens. Es -čik-'čik-sagriežu ar Tupervara salātu smalcinātāju.
***:
19.01.09 16:31:28

Es ogas blenderēju ar mazumiņu cukura, un lieku plastmasa trauciņos.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS