Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ka-sterilize-burkas-cepeskrasni/

Kā sterilizē burkas cepeškrāsnī

Kā jūs to darāt? Cik grādos? Burkas izmazgā, tad slapjas vai sausas liek, guļus vai stāvus? Tās burkas neplīst? Man ir parādījusies jauna cepeškrāsns un gribēju zināt kā varu to vēl izmantot... Līdz šim sterilizēju burkas ar vārošu ūdeni, bet tas man nepatīk, jo piles paliek un zaptēm tas neder.

  • Nekad neesmu dzirdējusi par sterilizēšanu krāsnī vai labāk nav tomēr pastarizēt burkas. Es vāru zaptes, nesterilizējot burkas. Ir labs variants, izmazgātās burkās, salej zapti, ja baidies ka var rūgt, uzlej uz jau sapildītas burkas nedaudz spirtu (var šņabi) aizdedzini un liec vāku virsū. Uguns nodzisīs un visi mikrobi izzudīs.
  • Burciņas liek stāvus, bet ar dibenu uz augšu, tā lai liekais ūdens var iztecēt.
  • Atceros, kā mana mamma vispirms kārtīgi izmazgāja un tad šāva uz restītēm iekšā krāsnī. Pēc tam karstas ārā, sapildīja ziemas labumus un ja tā nebija zapte, lika katlā ar ūdeni vēlreiz karsēt. Ūdeni tā, lai burciņai līdz kaklam. Kā tās burkas nesasprāgst - nezinu! 
  • Un cik ilgi tajā krāsnī...? Un temp.? 
  • Nu sterilizēju tieši pirms konservu likšanas. Man liekas ļoti ērti un droši. Nomazgāju, nedaudz notecina žāvētājā lieko ūdeni, lieku uz restītēm ar dibenu uz augšu un kādu brītiņu pakarsēju. Parasti jau ļauju sasniegt tos pašus 200*C grādus. Ļauj padzist un pilda to labumu iekšā. Mazākas burciņas (0,5 l) esmu likusi arī divās kārtās (vienu virs otra).
  • Esmu piešāvusies to darīt sulu tvaicējamā katlā.
  • Liekas pūles! Gadiem jau neko tādu nedaru, tikai burkas kārtīgi izmazgāju um notecinu uz tīra dvielīša, ļauju, lai nožūst. Vēl nekad nekas nav sarūdzis un "gaisā gājis".
  • Aptuveni 5 minūtes 200*C. Vāciņus novāru tieši pirms aizvākošanas (izņemot plastmasas).

Komentāri

anakonda:
19.10.09 21:49:00

Burku sterilizēšana un kaut kā iepildīta pasterizēšana ir pilnīgas muļķības. Manai mātei savā laikā Gruzijā iemācīja ļoti labu metodi (ja viņi ar savām ražām tur kaut ko sterilizētu un pasterizētu, varētu to darīt līdz nākošajam gadam)- traukus protams kārtīgi izmazgā un tad kāmēr katlā kaut kas burbuļo to lej burkās vai pudelēs vārošu un uzreiz pabāž zem baigās deķu un spilvenu kaudzes un atstāj līdz rītam. Pie tam to pašu ne dara ne tikai ar saldajiem ievārījumiem ,bet arī ar sāļajiem.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS