Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/ka-varit-miltainus-kartupelus/

Kā vārīt miltainus kartupeļus?!

Ienākušies ļoti garšīgi un ļoooooooooooooti miltaini kartupeļi. Izvārot, katla apakšā vismaz 2 ir savārījušies pilnīgā putrā. Tas ir neizbēgams liktenis vai arī tikai apstākļu sakritība?  

  • Vāri mazāku laiku, bet vispār man tikai tādi vien garšo! MMMM! nepatīk tie glumi ziepainie.
  • Katliņā vārot apakšā likt nesagrieztus, bet augšā sagrieztus kartupeļus.
  • Vīramāte vispār kartupeļus vāra sekojoši - vīratēvs ir uztaisījis metāla sietu uz „kājiņām”, kuru ieliek katlā.  (Ir piemetinās arī rokturītis, lai sietiņu var izņemt ārā, kad kartupeļi ir gatavi. Lai kartupeļi negāztos ārā sietiņa malas ir uzlocītas nedaudz uz augšu). Katlā ielej ūdeni, tā lai nepārsniedz sieta apakšējo malu. Sietam virsū liek kartupeļus un vāra(varbūt pat pareizāk būtu teikt sautē tvaikos). Iznāk ļoti labi-miltainie kartupeļi nekad nav sagājuši putrā. Pirmo reizi uz šādu vārīšanas tehnoloģiju skatījos ar šaubām, bet tagad pati apsveru domu par to, lai arī man vīratēvs uztaisītu šādu uzparikti.
  • Tētis laukos vienmēr vāra savus ļoti miltainos kartupeļus šādi: sagriež kā parasti, vāra, bet ne līdz galam (nu, kad tu tausti ar dakšu un liekas, ka vēl vienu minūtīti vajadzētu, tad ir gana ), tad nokāš, uzliek vāku un uz karstas plīts blakus riņķiem vēl nedaudz pasutina (bet nevis uz pašas plīts, tad piedegs ). Un sanāk smuki, neputraini un ļoti miltaini kartupeļi.
  • Miltainus kartupeļus vāru uz pavisam mazas uguns, un nekad neizšķīst un putra neveidojas. Kartupeļus sagriežu 4 daļās, jo miltainiem kartupeļiem ir tieksme -malām jukt, bet vidū vēl ciets.
  • Mājās šogad tā pati šķirne, kas parasti, bet šogad jūk ārā šausmīgi tie kartupeļi vārot. Liekas, ka tas dēļ tās sausās vasaras, jo pagaidām vēl nav izdevies nevienu porciju izvārīt bez sašķīdušajiem, bet citus gadus nav bijušas nekādas problēmas, pārņem jau šausmas iedomājoties, ka drīzumā jātaisa rasols!!! No viņiem. vienīgais vēl varu piebilst, ka viņi ir šogad padevušies mil-zī-gi!!!!!

Komentāri

Betija:
07.12.06 23:34:06

Lai kartupeļi būtu miltaini, tie dažādās sezonās ir dažādi jāvāra. Tā darīja mana omīte, un viņai vienmēr viss bija lieliski. Tātad, vasarā,rudenī jaunos kartupeļus jāliek vārīties tikai pilnīgi vārošā ūdenī, bet, ziemā un pavasarī - tikai un vienīgi aukstā ūdenī. Tad viss būs O.K. Tad nokāst, noņemt katlam vāku (!noteikti)un uz 2 min uzlikt uz tās pašas uguns, lai iztvaiko. Tad ņem nost un nekā'da gadījumā nedrīkst cieši noslēgt ar vāku - atskājiet, lai paelpo. Iznāks super. Jā, sāls jāpieber tuvāk vārīšanās beigām abos gadījumos.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS