Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/kapec-varot-salip-risi/

Kāpēc vārot salīp rīsi

Nu nemāku uzvārīt rīsus tā, lai tie būtu birstoši. Vienmēr tie salīp tādā ķepīgā putrā.

  • Labi vārās Valdo rīsi, kuriem virsū rakstīts Parboilded (sveramie, 1 kg iepakojumā, maisiņš tādā brūnā krāsā). Vāra uz 1 daļu rīsu 2 daļas ūdens.
  • Salīp parasti cietes dēļ, kas ir tiem apkārt. Cieti var nomazgāt, pirms vārīšanas rīsus skalojot vairākos ūdeņos, kamēr ūdens ir dzidrs. Un jāuzmanās, lai nevārītu pārāk lielā ūdens daudzumā, tad arī rīsi var saiet putrā. Kārtīgi nomazgāju rīsus, beru katliņā, pārleju ar ūdeni (parasti "uz aci", bet principā rīsu un ūdens attiecībai vajadzētu būt aptuveni 1:1,7, resp., 2 glāzes rīsu un 3,5 glāzes ūdens), uzvāru uz lielas uguns, tad nogriežu pavisam maziņu, vāku virsū un ļauju lēnām vārīties 15 minūtes, pēc tam noņemu vāku, izmaisu rīsus ar dakšiņu un servēju.
  • Uz 1 glāzi rīsu ņemu 2,5 glāzes ūdens. Citreiz pirms vārīšanas noskaloju ar aukstu ūdeni, citreiz nē - bet man nekad nesalīp. Ūdeni vispirms uzvāru, tad lieku verdošā ūdeni, kad ūdens vēlreiz uzvārās, tad nogriežu mazāku liesmu, ļauju pavārīties minūtes 15, tad uguni vispār izslēdzu, vāciņu virsū un ļauju izsutināties. Vienīgais - man ir elektriskā plīts, kas pēc izslēgšanas tāpat tur karstumu, nezinu, kā tas ir ar gāzes plīti.
  • Parastie rīsi jau nesalīp. Bet es pārsvarā pērku Veselības rīsus (pilngraudu laikam) un tie vienmēr salīp.
  • Jāskatās jau vēl, kāda ir rīsu šķirne. Piemēram, apaļgraudu rīsi, kuri domāti kaut vai risoto, ir speciāli ar lielāku cietes saturu, lai liptu, jo tas ir nepieciešams. Tāpat arī suši rīsi vai jasmīna.
  • Neskaloju un pieturos pie attiecības 1 rīss pret 2 ūdeņiem. ~15 minūtes pavāru, atstāju nobriest. Ilgāk vārās savvaļas un neslīpētie rīsi, tur dažkārt vajag mazāk ūdeni (tad noleju). 
  • 1. veclaiku padoms - ja grib irdenu putru, liek aukstā ūdenī, ja viendabīgu - karstā. Nu un protams - nomazgāt aukstā ūdenī.
    2.veclaiku padoms - putru nevāra gatavu, bet pusgatavu, pie tam lai paliek šķidra diezgan, tad uguni nogriež, uzliek vāciņu, var vēl apsegt, atstāj izsust līdz gatavībai.
  • Vārot rīsus pielej vienu karoti eļļas klāt - palīdz - nekas nesalīp, arī makaroniem šitā daru. Un vēl kad izvāri tad ar var pielikt to eļļu vai arī noskalot zem ūdens kārtīgi.
  • Rīsu recepte:
    1,5 glāzes ūdens
    1 glāze rīsu, noskalotu aukstā ūdenī
    Kad ūdens uzvārās, ieber rīsus, pagaida līdz "uzmet burbuli", tad uzliek vāku: 3 minūtes vāra ātri, 7 minūtes mēreni, 2 minūtes uz ļoti maza uguns, tad 12 minūtes atstāj uz plīts un dvielis virsū. Pēc tam es pielieku sviestu un sojas mērci. Vīramāte strādāja kopā ar korejieti, no kuras ir šī recepte - sanāk vienmēr.
  • Rīsus iebērt verdošā ūdenī, uzvārīt uz lielas liesmas, uzlikt vāciņu un vārīt uz paša mazākā uguns, līdz rīsi mīksti. Galvenais: NEKĀDA MAISĪŠANA!!!

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

ash:
14.11.08 17:14:21

mana mīļākā rīsu recepte:
sarīvēju vienu burkānu, sagriežu nelielu sīpolu, 2 selerijas kātus. to visu uz panas apcep. pēc tam uz pannas beru rīsus (nevārītus-pa taisno no paciņas). rīsus apgrauzdēju eļļā, pēc tam labi samaisu ar ceptajiem dārzeņiem. pēc tam leju virsū karstu ūdeni (1 glāze rīsu, 2 glāzes ūdens), pieberu sāli, garšvielas, vāku virsū un sutinu, kāmēr ūdens iztvaikojis! NEKĀDAS MAISĪŠANAS VAIRS. sanāk ļoti labi. (recepte no Taizemes)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS