Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/kartupelu-sacepums-ka/

Kartupeļu sacepums - kā?!

Gribas pagatavot garšīgu - kartupeļu sacepumu. Bet kā?

  • Ar saldo krējumu un rīvētu muskatriekstu!
  • Variants - kartupeļus novāra, sastampā kā kartupeļu biezputru, pieliek
    saceptus sīpolus, saceptu gaļiņu, kad masa atdzisusi, pieliek pāris oliņas, var arī olu sakult ar pienu. Drusku miltus var klāt pielikt. Tad visu smuki izlīdzina pa cepešpannu, klāt arī var likt rīvētu muskatriekstu, bet te jāuzmanās - ja par daudz pieliek, nav garšīgi, ja par maz - vispār nejūt. Tad iešauj cepeškrāsnī, kad sāk veidoties brūna garoziņa, pa virsu pārliek plāni, jo plāni sagrieztu žāvētu cauraugušu gaļiņu vai bekonu.
    Esmu likusi gatavu pirktu, Maksimā pārdodas - nepateikšu vai spāņu vai Itāļu, plāni sagriezta kā papīrs gaļiņa. Un tad vēl pāris minūtes un supeņamma gatava. Jā, un kartupeļus, kad sastampā es parasti vēl sakuļu ar mikseri, klāt pievienojot nedaudz silta piena, tad tā biezputra paliek kā tāda gaisīga sniega cepure. Pa virsu vēl var, protams, lērumu zaļumu sakaisīt.
  • Viena francūziete cienāja ar vienkāršu kartupeļu sacepumu - un nu tas ir viens no maniem iecienītākajiem, sauc par kartupeļiem Lionas gaumē (nu lai smalkāk izklausītos). Nomizotus kartupeļus sagriež plānās šķēlītēs un liek cepamajā traukā. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus un pārlej ar saldo krējumu. Cepina līdz kartupeļi gatavi. Līdzīgi taisot arīdzan ar vārītiem makaroniem. Variāciju iespējas ļoti plašas.
  • Kartupeļus šķēlēs liek veidnē, pa virsu rupji grieztus šampinjonus. Visu cepeškrāsnī drusku pacep, pielej paciņu saldā krējuma un cep, kamēr mīksti. Beigās uzrīvē sieru. Reizēm lieku klāt arī vienu slāni maltas gaļas. Garšvielas un sastāvdaļu proporcijas - kā pašai labāk garšo. Kamēr saldais krējums nav pieliets, var uzlikt dažas piciņas sviesta.
  • Ātrais vakariņu variants. Nomizotus kartupeļus sarīvē, ieliek daļu veidnē(es lieku folija veidnītē) pa vidu malto gaļu ar sīpoliem, pipariem, papriku un pārējo daļu rīvētos kartupeļus pa virsu. Var rīvēt virsū sieru. Tā neko!
    Vēl viens variants, ka cep kā picu, tikai mīklas vietā tie rīvētie kartupeļi, arī nav slikti, tieši šodien cepām.
  • Stikla traukā liek kārtām:
    1. kārta - sagrieztu vistas fileju;
    2. kārta - sarīvēti burkāni;
    3. kārta - nelielos kubikos sagriezti kartupeļi.
    Visu bagātīgi pārlej ar majonēzi, pirms tam pievieno visādas garšvielas un liek cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. Pašās beigās pieliek klāt daudz siera un vēl pacep 5 minūtes. Cep mikroviļņu krāsnī.
  • Dažus kartupeļus sarīvē smalki, kā pankūkām, pārējos rupjākus. Pannas apakšā ieklāj rupjo kārtu un pa virsu smalko masu, kuru atkal pārklāj ar rupjo. Nekādas garšvielas, ne sāls, tikai kartupeļi. Pacep kādu laiku, tad apgriež un vēl pacep. Rezultātā sanāk tāda kā pankūka, kura pretendē uz sacepuma statusu.
  • Sagriež kartupeļus pabiezās šķēlēs, ieber verdošā sālsūdenī un pēc 5 minūtēm nokās uz caurduri. Sagriez vistas fileju šķēlēs, iemarinē (soja, olīveļļa, laima sula, ķimenes), šķēlēs sagriez tomātus un plānās šķēlītēs sieru (var lietot arī kausēto sieru, tad šķidrums nav staipīgs, bet krēmīgs) un cepeštraukā slīpi liec kartupeļus, vistu, tomātus, sieru (ja lieto kausēto, tad uzķepini uz tomātiem pa piciņai) un atkal kartupeļi, vista, tomāti, siers. Visu pārleju ar liellopu gaļas buljonu (no kubiņiem), aplieku ar folliju un cepu ~ 45 minūtes, tad noņem foliju un pacep vēl minūtes 15, lai smuki apbrūnē. Pārkaisi ar sasmalcinātiem zaļumiem un pasniedz ar svaigiem salātiem.

Komentāri

sikulitis:
26.03.09 00:42:21

Nomizo kartupeļus, sagriež apaļās šķēlītes, sajauc ar Santa Marias kartupeļu garšvielu un izkārto pannas apakšā. Pa virsu liek malto gaļu, kas sataisīta tāpat kā priekš kotletēm. Virs tās- vīriešu zapte. Liek cepeškrāsnī un cep, kamēr kartupeļi paliek mīksti...(Pannas apakšā nedaudz ielej eļļe. BNet pavisam nedaudz, lai nepiecepās). Kad kartupeļi mīksti, uzber virsū sarīvētu sieru. Kad siers izkusis, visu var apliet ar skābo krējumu.
Pagatavošanas laiks aptuveni 40-50 min.
Nu ļoti gardi...:)
mikimaus:
08.11.10 12:33:30

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...................


Mans mīļākais ēdiens. Cāļa virtuvi nevar ar kko labāku vnk salīdzināt! :))

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS