Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/kotletes-ar-mikstu-garozinu/

Kotletes ar mīkstu garoziņu

Cepot uz pannas kotlete sanāk ar jauku, brūnu un mazliet pacietu garoziņu. Taču man ir gadījies ēst arī mīkstas kotletes, kurām tādas garoziņas nav. Kā to panākt? Varbūt ir iespējams ar sautēšanas metodi? Vai arī jāliek cepeškrāsnī? (A man cepeškrāsns nav)

  • Parasti, cik man zināms un cik pieredzēts, tās saceptās kotletes ar kraukšķīgo garoziņu nedaudz pasutina.
  • Garoziņa var izpalikt, ja cepsi cepeškrāsnī(slinko jeb ēdnīcas kotlešu variants) vai arī cepsi mazāk karstā pannā un uzliksi vāku no abām pusēm cepot.
  • Mamma apcep no abām pusēm uz pannas - sanāk kraukšķīga garoziņa, iekšā gatavs, bet nav jēls man gan šis posms garšo vislabāk, makšķerēju mammai no sautējamā katla. Pēc tam saliek katliņā, uzlej ūdeni, mazliet (10-15 min) pasautē. Tad sanāk mīkstas.
  • Varbūt Tu cep uz pārāk lielas liesmas ? Es cepu uz vidēja karstuma, izceptās lieku traukā ar vāku, kamēr pārējās cepas, pirmās jau pašas savā karstumā pasutinājušās. Ja sutināsi buljonā, tad tikai nedaudz to buljonu, jo citādi iznāks vārītas. Vēl viens garšīgs variants kotletēm ir - sarīvē burkānus, liek labi biezu kārtu karstumizturīgā traukā un pa virsu apceptās kotletes. Uzlej drusku ūdeni vai buljonu, kādu karoti sviesta, vāku vai foliju virsū un liek cepeškrāsnī sutināties. Laiku nepateikšu, parasti uz izjūtu, nu varētu būt kādas 30-40 min., jāskatās, lai burkāni nepiedeg un ir mīksti. Mēs šo ēdienu saucam par balodīšiem.
  • Ja kotletes cepsi uz mazākas liesmas, tad viņas slikti izcepsies un paliks tādas jocīgi sutinātas, es vispār faktiski vienmēr daru tā, ka izcepu kotletes, tad uz tās pašas pannas apcepu smalki sagrieztu sīpoliņu , tad lieku atpakaļ visas tās kotletes, burtiski ciueši salieku, un apleju ar mērci, kas no salds krējums+ skābs krējums+ miltu karote+ visas garšvielas+ mazliet buljona magi, un pasautēju minūtes 5 - nu tas ideāli. P.s. pārbaudīts variants ko daru vienmēr- kotlešu masai pierīvēt uz smalkās rīves 1 kartupeli zaļu- tad būs baigi mīkstas tās kotletes, un arī attiecīgi brūnā miziņa nebūs cieta- tas dēļ kartupeļu cietes tā notiekas.
  • Kotletes sanāk ļoti sulīgas, ja katrā kotletē ieliek maziņu sviests piciņu. Cepot tas sviests izkūst, un dod gaļai lielisku sulīgumu. 
  • Kartupelis aizstāj maizi. Ola jāliek tik un tā. Maizi (vai miltus) tad neliek, vai attiecīgi liek tikai daļu.
  • Lieku 1 olas dzeltenumu, BALTUMU NĒ, maz mazliet maizi- nu kādu 3 daļu no tā, ko liktu, ja nav kartupelis, vienu normāla izmēra kartupeli uz smalkās rīves - ja liek tikai kartupeli, tad, manuprāt, mazliet tāda stērķelēta garša.  Nu a miltus likt būtu dumji, jo tur jau arī mazliet šķiedrviela tam kartupelim. 
  • Gaļai vispār nelieku klāt nekādas maizes , miltus , mannas un sazina ko vēl ne - tikai tīra gaļa , oliņa var būt viena , skābais krējums , ja nu galīgi dullums galvā iešaujas , a tā pārsvarā - gaļa , sacepti sīpoli , ūdens nu un viena ola .Nu reizēm kāda karote sinepju . Jo mazāk jauc klāt , jo garšīgāk . Masai jābūt vijīgai , viegli spīdīgai - nu pēc masas jau var pateikt juks ārā vai nejuks. Ja nu izskatās ka juks , tad es apviļāju olās un miltos , ja izskatās , ka nejuks - tad tikai sakultā olā.
  • Nekad kotletēm nelieku klāt olas, jo olas kotletes padara cietākas, nekā vajadzētu būt. Gaļa, sīpoli, ķiploki, pipari, sāls, ūdens. Un jābūt ļoti labi izmīcītām, tad nekas nejuks ārā. Jo mazāk jauc klāt, jo garšīgāk
  • Kotletēm nebūs jāliek olas, baltmaize, manna un vēl sazina kas, ja gaļu kārtīgi izdauza bļodā tā lai masa kopā turas. Ekonomijas dēļ es lieku klāt gandrīz pēc svara 1:1 zaļos kartupeļus izlaistus caur gaļas mašīnu, kartupeļus tikai mazliet mazāk, sīpols, ķiploks, sāls pipari. Mans vīrs, kurš ir diezgan izvēlīgs šīs kotletes liek iekšā ar gardu muti. Pie tam no šīm kotletēm nesāp kuņģis, ko nevarēja teikt par tīrām gaļas kotletēm.Ar visu lielo daudzumu kartupeļu garša vienalga ir perfekta, vēl neviens no ciemiņiem šo fišku nav atklājis.Ja gribu kraukšķīgas, tad cepu pannā līdz gatavībai, bet ja gribu sulīgas un maigas tad rīkojos savādāk-sagatavoju kotlešu masu, atsevišķi bļodiņā sakuļu olas. Izveidoju kotleti un apmērcēju olā, lieku uzreiz karstā pannā(kā karbonādi tikai bez miltiem),fiksi apcepu mazliet brūnas, lai ola apcepās un tad lieku ar foliju izklātā cepešpannā. Salieku visas un ar to pašu foliju apklāju un malas aizloku. Var uzreiz likt cepeškrāsni uz apmēram 20 minūtes, bet ja gaidāmi ciemiņi, tad slēdzu iekšā kad drīz būs jāliek galdā. Kotletes sanāk sulīgas un pufīgas.

Cāļa Virtuves forums 2007

Komentāri

deniss.drozdovs:
06.02.12 16:02:30

Kotletes ir super apburošas!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS