Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/lapzemes-siera-variacijas/

Lapzemes siera variācijas

Esmu veikalos pamanījusi un arī te bieži lasījusi, ka īpaši gards ir jaunums Lapzemes siers. Kā to pielietot? Vai jūs ieteiktu kādā īpašā receptē pievienot vai vienkārši tāpat kā uzkodu vai uz maizes?

  • Lapzemes siers ir izteikts gaumes siers, jo citiem tas ļoti garšo, citi skurinās. Nav jau tik dārgs var nopirkt izmēģināšanai . Es viņu tāpatās ēdu - pie kafijas no rītiem vai vakaros, kad gribas panašķoties. Viņam ir ļoti maiga garša, sāls praktiski nav un slīd zobos kā gumija. 
  • Ēdu ar kanēli un dzērveņu ķīseli.
  • Ļoti garšīgi ir to sieru gabalos uzsildīt cepeškrāsnī. Var ēst kopā ar brūkleņu mērci, augļiem vai tieši otrādi - kādu šķiņki.
  • Pēc tā baudīšanas varu atzīties - mans novembra atklājums un vilšanās, no kuras atkal cēlās atklājums (es saprotu, ka neko nevar saprast! ) - Lapzemes siers. Vispirms Rimi pirkts pēc cālī lasītajām atsauksmēm - bija feins, tādu gurkstošu pa šķēlei vien arī nolocīju. Otrreiz (nopirku citur, Stokmanī laikam, bet tas jau nemaina lietas būtību) - sauss, bez tās suliņas pakā, pārcepies laikam tak, vārdu sakot - nekāds... Domājot, kā vērst par labu, mazliet pasildīju mikroviļņu krāsnī - kādas 30 sekundes laikam - sagriezu gabaliņos, uztecināju svaigu, šķidru medu, klāt grauzdētu graudu maizi (ar kviešu graudiem) un kaut kādu sausu baltvīnu. O jē...  Šovakar tika notiesāts trešais - vienā paņēmienā viss gabals, zem medus vēl pāris sagrieztas vīnogas un gabaliņi hurmas + vīns. 
  • Garšo...atgādina kaut ko bērnībā laukos ēstu - ja nemaldos, tad teica, ka tas esot cepts jaunpiens  Bet labs tas Lapzemes siers, tikai man nepatīk, ka viņš čīkst starp zobiem.
  • Uzkarsē krāsnī pārlej ar lāceņu džemu un pūdercuku - saldais gatavs.
  • Pēc garšas ir akurāt tāds pats kā jaunpiena sacepums.
  • Nesen pie manis bija ciemiņi un uzkodām sagriezu sierus - Dor Blu, Parmas, Radamer un joka pēc arī Lapzemes siera visu gabalu. Un ko jūs domājat? Lapzemes sieru apēda pašu pirmo un vēl pajautāja, kas tas tāds par sieru.
  • Uzsildīju sieru mikroviļņu krāsnī un ar brūkleņu plūmju ievārījumu notiesājām- gardi!
  • Aiz gara laika un neko darīt, sataisīju sekojošu kombināciju - stikla trauciņam apakšējā kārtā ieliku drusku konservētos ananāsus, virsū diezgan mazos gabaliņos sasgrieztu lapzemes sieru, tad saputoju putukrējumu ar sāli, cukuru un rupjmaizes rīvmaizi, tad pa virsu vēl drusku lapzemes sieru, tad atkal putukrējumu, bet drusku klāt ķiploku - vairāk smaržai, nekā garšai, tad mazās plānās škēlītēs sagrieztu kamambēru, pa virsu bišku ananāsus, tad pa virsu parasto rīvēto Holandes sieru. Un mazu piciņu persiku ievārījuma, bet tas bija lieki. Un vienu olīvu dekorācijai, bet no burkas apēdu klāt vēl vismaz piecas.
    p.s. - tam putukrējumam, pēc manas garšas izpratnes, nav jābūt sevišķi saldam un tā rīvmaizes piedod ļoti, ļoti interasantu garšu.
  • Garšīgs siers, tik man "pīkst" ausīs un šermuļie skrien. Ilgāk par vienu gabalu nevaru izturēt.
  • No tās gumijotās čīkstēšanas savukārt ķeru kaifu. Baigi labi, ka te beidzot arī parādījies. Šito sieru jau sen, sen atklāju Somijā. Dikti laba manta. Tikai, manuprāt, somi paši to nesauc par lapzemes sieru, bet par maizes sieru. Viņš jau tradicionāli netika taisīts tikai lapzemē, bet daudz lielākā Somijas apgabalā. Par lapzemes sieru to varētu saukt tad, ja taisītu kā lapi (tradicionāli maizes sieru darināja) - no briežu māšu piena. Latvijā diez vai viņu jelkad tā taisīs.
  • Starp citu, pēc garšas ļoti līdzīgs ir mūsu pašu tējas siers. Tikai gandrīz 2 reizes lētāks.
  • Re kur atradu reiz pašas rakstīto par Lapzemes sieru: Somijā tas ir deserta ēdiens, pasniedzams siltā veidā ar lāceņu zapti vai svaigām lācenēm (uzsildīts kautvai uz brīdi mikrenē). Man tā garšo jau nu ļoti! Vienmēr lūdzu Somijā mani ar to cienāt. Diemžēl Latvijā ar lācenēm švaki - tās jau ziemeļu ogas. Parasti man iedod kādu kastīti ar ogām un sieru līdzi. Tāpēc priecājos, ka tagad to var nopirkt tepat.
  • Lapzemes siers ir ļoti līdzīgs pēc garšas tam somīšu maizes sieram, bet nav tomēr tas pats. Mūsējais pēc garšas vairāk atgādina jaunpienu, bet somu... nemāku izstāstīt un konsistence ir atšķirīga - somiem tas ir krietni čīkstīgāks, mums biezpienīgāks. Bet visā visumā uz to pusi jau ir un tās atšķirības jau lielā mērā ir nianses.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS