Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/maize-tikai-no-rudzu-miltiem/

Maize tikai no rudzu miltiem

Vai kāda var pateikt, vai tāda ir kaut kur nopērkama?Cik skatos, visās rudzu maizēs ir klāt kviešu milti. Un tāda Essenes maize pie mums ir nopērkama?

  • Fazer rudzu sausiņos ir tikai rudzu milti. Tie ir tie baigi cietie, plānie sausiņi.
  • Lāču klasiskajā (īstajā) rupjmaizē toč toč nav kviešu milti klāt.
  • Lāču un Ķelmēnu maizē kviešu miltu nav, to nu 100% noskaidroju, kad mazajam bija aizdomas par alerģiju pret kviešu miltiem.
  • Vislaik pērku Druvas Meistara Rudzu maizi ar jodsāli. Ar izpētīju visu maizes plauktu, kamēr atradu.
  • Lāču un Ķelmēnu maizē kviešu miltu nav.
  • Bez kviešu miltiem ir atsevišķas maizes - jau minētās Lāču utml. Man atkal pretenzija, ka nav iespējams nopirkt maizi, kura nebūtu ar cukura. Visām ir vai nu cukurs vai iesala sīrups.
    A par Essenes maizi - cik zinu pie mums tā nav nopērkama. Ir jau pagrūti atrast kādu, kas vispār zin, ko tas vārdu salikums nozīmē, kur nu vēl pašu produktu. Bet to ir viegli pagatavot un es mēdzu pati taisīt. Tagad gan reti, jo nežēlīgs laika trūkums, bet vasarā pēc sentēvu metodēm bij ērti. Nekas gan sarežģīts tur nav: Uzbriedina graudus (pēc izvēles, visgaršīgāk gan ir tieši kviešu, bet var likt arī pākšaugus, sēklas utml.), izdiedzē un tad sasmalcina. Var malt ar gaļas mašīnu, var ar blenderi.
    Iegūtajai masai pēc sirds patikas pievieno garšas uzlabotājus - es lieku jūras sāli, medu, žāvetus augļus (mērcētus), sēkliņas utml. - plašas variāciju iespējas. Tad iegūto masu uzlej uz cepamā papīra un izlīdzina plānā kārtā. Literatūrā minets līdz 3 cm, bet man patīk plānais variants - tā arī ātrāk var tikt pie rezultāta un lieku apmēram puscentimentra biezumā. Un tālāk seko dehidrēšanas process. Vasarā turēju ārā saulē līdz izkalta. Ziemā var likt uz radiatoriem un visbiežāk izmanto cepeškrāsns pakalpojumus - bet... lai nezaudētu uzturvērtību, temperatūra nedrīkst būt augstāka par 40 - 45 grādiem. Nu 40 vispār jau ir ieteicamais maksimums. Uz beigām es parasti to plāceni sagriežu smuka paskata maizītēs (gluži kā veikalā  ) un izkaltēju līdz pilnīgam sausumam. Trakoti gardi un ļoti veselīgi. Pilnīgi vai sakārojās. Graudus pērku centrāltirgu bioloģisko produktu stendā. Un pārsvarā kviešus pērku, jo cik ārzemju lapās nācies lasīt, tad no tiem esot visgaršīgāk.
  • Druvas Meistara Rudzu maize ar jodsāli. Arī atrasta pēc visa pieejamā klāsta izzīķēšanas. Tiesa, pēcāk iepazinos arī ar jau iepriekšminēto Ķelmēnu maizi. Un šķiet arī Lestenes maize ir tīra (šaubos, jo nav pie rokas etiķete).
  • Atradu īsteni gardu maizīti no rudziem! Jēkabpils rajona Donas ceptā "Rudzu rupjmaize ar sēkliņām". Nopirku Maximā - tāds garens neliels kukulītis, nobārstīts ar sēkliņām.

Komentāri

Enfortprora:
09.12.07 03:53:05

I’d prefer reading in my native language, because my knowledge of your languange is no so well. But it was interesting!
ramona:
03.01.08 22:48:33

Es maizi cepu pati mājās, tad nav problēmu ne ar maizes sastāvu, ne kvalitāti.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS