Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/manis-ceptas-kotletes-iznak-sausas/

Manis ceptās kotletes iznāk sausas

Gandrīz vienmēr man kotletes sanāk sausas, bet gribas tādas pufīgas un sulīgas, parasti vispirms apcepu uz pannas, bet pēc tam uz minūtēm 10 pasautēju cepeškrāsnī - katliņa ar vāku, tas drošībai lai būtu gatavas, varbūt tādēļ sausas, jo kotlešu masai parasti pieleju arī nedaudz ūdens, un mīcu ļoti kārtīgi.

  • Kotlešu masā jābūt arī kādam treknumam. Ja nav trekna gaļa, skābu krējumu klāt labi daudz.
  • Lieku saldo krējumu nedaudz klāt.
  • Kopš es lieku kotlešu masai klāt majonēzi  (uz 1,5 kg gaļas, kādu pusglāzi), manas kotletes ir mīkstas un daiļas.
  • Pierīvē svaigu kartupeli uz pašas smalkākās rīves (tāda putriņa lai sanāk). Šādā veidā pat no meža gaļas sanāk super kotletes!  Mazliet arī skābo krējumu.
  • Vienmēr klāt pie maltās gaļas samaļu kartupeļus, sīpolus, ķiplokus. Citreiz arī skābo krējumu lieku, bet ne vienmēr.
  • Vārīts kartupelis arī padara kotletes mīkstas.
  • Pamēģināju jaunu kotlešu recepti. Kilogramam maltās gaļas pievieno 1 vidēji lielu rīvētu selerijas sakni un kādus 3 vidēji lielus sarīvētus sīpolus, pielej ūdeni, garšvielas pēc savas gaumes, vairāk neko klāt neliek, sanāk sulīgas un garšīgas.
  • Pieliek rīvētu zaļu kartupeli , mīca dūšīgi vismaz 5 minūtes un beigās masai izsit gaisu. T.i. paceļ masu un triec no visa spēka atpakaļ bļodā, atkārto vēl 2 reizes. Būs ļoti sulīgas. 
  • Piešauju skābu krējumiņu un nedaudz sodas un tad nu šņak, šņak..ir sulīgas.
  • Kotlešu masai jāpievieno vienīgi olu dzeltenums, baltums dara tās sausas.
  • Vienmēr sanāk ļoti garšīgas kotletes un lieku klāt gaļai visu uz aci nekādas gramu proporcijas man nepastāv - olas vienmēr, tad baltmaizi izmērcētu, ja ir, ja nav tad parastos miltus, ķiplokus un sīpolus ļoti smalki sagrieztus, pierīvēju klāt kartupeli vai vairākus, ja daudz gaļas un vēl piparus un sāli pēc garšas. Man pat mamma sūdzējās, ka nekad pašai un omai nesanāk tādas kā man  Pat vīrs, kas nekad neēda kotletes, jo negaršojot- ēd tā ka prieks skatīties un ņem sev neraksturīgā kārtā papildporcijas(vairākas).
  • Klasiskā kotlešu recepte, ja tā var teikt, ņemu liesu liellopu un treknu cūkgaļu, samaļu kopā ar sīpoliem un ķiplokiem, tad sajaucu masu ar olu, nedaudz miltiem vai baltmaizi, sāls, pipari un nedaudz ūdens. nez, man sanāk garšīgas un sulīgas kotletes. 
  • Cepot kotletes bez olas, maizes un citām piedevām, kotletes sanāk cietas un šausmīgas. Pieliekot piedevas tās paliek ar vien mīkstākas un mīkstākas. Pēdējo reizi liku maizi un gaļu 1:1, sanāca nu dikti sulīgas un garšīgas. Ja ņem malto gaļu liesu, bez taukiem, tad ar sanāk nu tādas, nekādas, vajag tomēr biku treknumiņu, lai iekšā ir no kā sulai rasties.
    Rezumē: lai kotletes būtu mīkstas un sulīgas, vajag kaut ko pielikt un vēlams 1:1. 
  • Parasti maizi lieku maz... parasti kādu šķēli izlaižu caur gaļas mašīnu, lai iztīrās no pēdējām gaļas paliekām un tad vēl mazliet pielieku klāt. bet vispār, visgaršīgākās kotletes sanāk, kad pats nopērc un samal gaļu...jau gatav a nopirkta maltā gaļa  tādas kotletes man ne īpaši!
  • Lai kotletes būtu sulīgas, pie kotlešu masas ir jāpielej nedaudz auksts (tikai auksts) ūdens.
  • Lieku klāt baltmaizi mērcētu ūdenī tik to maizi stipri nevajag nospiest - sanāk kolosālas mīkstas kotletes, masai jābūt mīkstai - maisot - nevajag likt klāt olas.
  • Lieku izmērcētu baltmaizi  1:1 ar malto gaļu un par sulīguma trūkumu nevar sūdzēties.
  • Kotlešmasā ierīvēt uz lielās rīves sviestu. Tad arī ir ļoti patīkama garša un ir sulīgas. Tikai sviestam ir jābūt aukstam.

Virtuves FORUMS 2007

Komentāri

***:
23.01.08 09:00:15

Es arī lieku klāt izmērcētu baltmaizi, vēl lieku klāt garšvielas, olas un nedaudz sodas,olas satur kotleti kopā, soda dod pufīgumu,ūdeni no izmērcētās baltmaizes(diezgan daudz) daudz jāmīca, sanāk ļoti labas un sulīgas, tā cepu arī no medījumu gaļas.
Līga:
25.01.08 10:22:34

Sapratu kāpēc manas kotletes man negaršoja - es pirku jau gatavu malto gaļu ! Nekādi nevaru saprast no kā viņi to taisa . Tagad pērku gaļu un maļu turpat uz vietas tirgū. Sanāk vienmēr un pat piedevas nav svarīgas .
maija:
31.01.08 23:23:08

H2O+kārtīgi izklopē --mmmm
Lindy:
28.02.08 17:45:48

Vajag baltmaizi ūdenī pamērcēt un to pievienot kotletēm. Miltus likt vispār nevajag. Būs sulīgākas kā jebkad! Ticiet man, vienm;er t;a taisu un vīrs vienmēr priecājas par sulīgām kotletēm! Pietiek ar kādām 2 šķēlēm baltmaizes vidēji.
jukums:
14.08.09 16:06:34

jaukās saiminieces, vajag ar milestibu gatavot, tad ir vis gardākās kotletes.
augustīne:
03.08.10 16:18:35

Pievienojiet mannu,olas ,labi daudz sīpolu ,tad būs vissuperīgākās kotletes!!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS