Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/medus-ir-vai-nav-jasacukurojas/

Medus - ir vai nav jāsacukurojas

Vasaras sākumā no labiem paziņām paņēmām medu. Vēl joprojām lielisks, ļoti garšīgs. Stāv tumšā pieliekamajā istabas temperatūrā. Vakar cienāju ar to mammu un uzslavēju, cik tas labs, ka nemaz necukurojas utt. Viņas atbilde bija, ka labam medum IR jācukurojas, ka ar šo kaut kas ir darīts. Ko teiks gudrās saimnieces?

  • Dabīgajam medum IR jāsacukurojas.
  • Atkarīgs kāds medus tas ir. Akāciju medus, piemēram, ļoti ilgi nesacukurojas, bet liepziedu medus - salīdzinoši ātri kristalizējas. Labs medus tiešām sacukurosies - ātrāk vai vēlāk.
  • 100% dabīgs medus, kurš sabiezēja, bet nesacukurojas. Laika gaitā kļūst stipri biezs un ciets pie tam tā sabiezēšana arī ir kristalizēšanās, tikai kristāliņi maziņi. Man gan liekas, ka cukurojas tie, kas ir ar cukuru barotām bitēm. Bet tās ir tik manas pārdomas. 
  • Medum jāsacukurojas. Protams atšķiras, cik ilgā laikā, cik rupji vai smalki kristāliņi veidojas. BET-ja medus uzkarsēts pārāk stipri un daudzi bišonkuļi nekontrolē temperatūru, tad viņš gan ir īsts medus, bet pārsildīts un tā rezultātā zaudējis daļu savu vislabāko īpašību.
  • Nesacukurojas arī dabīgs medus, ja tas ir apstrādāts - vienkārši sakults, saputots, Jo tā kaut kā izjauc to kristalizācijas procesu vai kas tur. Nu es vismaz tā dzirdējusi. Nu un tas akāciju stāv ilgi dzidrs.
  • Esmu novērojusi, ka pavasara/vasaras sākuma medus (kad puķu maz, ergo jāpiebaro bites vairāk) ir gaišs un ātri sacukurojas, turpretī vēlāk tas jau ir tumšs un kristalizējas lēnāk- ir tāds kā te aprakstīja par to biezumu un krēmīgo konsistenci. Bet jācukurojas ir, ja vien nav ļoti specifisks, man nesacukurojies medus parasti izsauc aizdomas, šķiet, ka karsēts. Ja vien, protams, nav svaigi mests.
  • Neesmu par medu liels speciālists, bet šogad pirmo gadu paši audzējām bites un ievācām medu (ļoti daudz sanāca ) un tagad izlasot tēmu speciāli aizgāju uz pieliekamo apskatīt visas burkas un rezultāti - lielākā daļa medus IR jau pamatīgi sacukurojies, bet ir viena daļa ir biezs, tumši brūns un vēl pavisam dzidri caurspīdīgā krāsā - vienkāršāk sakot nav vēl sacukurojies. Medu vasarā sviedām vairākas reizes uz tas ja pareizi atceros bija ap jūliju sviests (tas kurš nav sacukurojies). Tā kā visādi var būt.  Man viens gudrs onkulītis iemācīja kā var atšķirt tīru medu no tāda kam piejaukts cukursīrups vai ūdens - paņem ar karoti un pacel medu virs burciņas augstu, augstu - īsts medus līs nepārtrauktā strūkliņā vienalga cik augstu celsi, savukārt medus ar piejaukumiem pilēs ar pārtrauktām pilēm.
  • Ja labāk patīk šķidrais medus, ieliec medus burku siltā ūdens peldē un izkausē, tad viņš paliks šķidrs. Tik netaisi to peldi par karstu, jo jau sākot no apm. 40 grādu karstumu medus sāk zaudēt daļu savas labās īpašības.
  • Visbiežāk īstais medus nesacukurojas, ja to pārkarsē. Laigan reiz mūsmājās ar trāpijās medus, kurš dikti ilgi nesacukurojās, bija tāds pabiezs. Mamma tā arī nesaprat kā pie tāda tikusi ( viņa mums pa bišu dravu saimnieko).
  • Krāsa nav atkarīga no tā vai bitēm ir dots cukurs vai nē. No liepziediem vākts medus būs ļoti gaišā krāsā, bet, teiksim, griķu ziedu medus būs ļoti tumšs. Un sacukurosies abi divi.

Komentāri

meduslaacis:
07.09.12 16:22:07

Sveiki! Pats nodarbojos ar biskopiibu un no savas pieredzes varu teikt, ka ja medus ilgi necukurojas, tas noziimee, ka meduu ir augsts uudens saturs (vai arii zems glikozes saturs). Tas noziimee, ka medus ir iznjemts par aatru, nav nogatavinaats. Taads medus ir ilgi skidrs un veelams ilgi neglabaat. Nav jau sliktaaks par citiem, tikai jaapeed aatraak!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS