Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/nemaku-uzcept-planas-pankukas/

Nemāku uzcept plānās pankūkas

Esmu taisījusi visādi. Pati mīklu taisījusi, pirkusi gatavos maisījumus, tīrījusi pannu super tīru, nu nesanāk. Visas plīst vai paliek cietas, vai viss kopā. Esmu ēdusi tādas plānas, mīkstas, kas neplīst un padodās locīšanai. Kaut kas līdzīgs veikala pankūkām, tikai mīkstākas un padevīgākas. Ko es daru nepareizi? Vai ir kāda īpaša lieta, kas jāievēro taisot plānās pankūkas?

  • Taisu ar pienu un sanāk superīgas. 2 glāzes piena, 2 olas, 1 ½ glāzes miltu, 1 ĒK cukurs, šķipsna sāls. Un jaucu tā sakuļu olas, pievienoju cukuru, sāli, nedaudz piena, iesijāju miltus. Samaisu, lai viss ir viendabīgs, tad lēnām - pa daļām leju klāt atlikušo pienu. Ļauju, lai nedaudz nostāvas un tad cepu, sanāk mīkstas, ja vēl pārlej ar izkausētu šokolādi un grauzdētiem riekstiem.
  • Cepu ar pienu un sanāk daudz maz normāli. Pamēģini mīklai piešaut mazliet eļļas (~ pustējkaroti) un atstāj mīklu uz kādām 15-20 minūtēm, tad viņa paliks tāda vienmērīga,  bet vispār varētu būt, ka liec klāt par maz olas, tāpēc arī jūk ārā. Pankūku mīkla jālej uz karstas pannas.
  • Vienmēr leju tikai pienu. Parasti taisu uz aci: 2-3 olas saputoju ar cukuru, tad piegāžu pienu, drusku, tad miltus uz aci, izmaisu bez kunkuļiem un tad leju pienu atkal, līdz vajadzīgā konsistence sasniegta. Ļauju kādas minūtes miltiem uzbriest, lai redzētu, varbūt vajag drusku vēl pienu.
    Eļļu, ja kas, leju tikai katrai trešajai pankūkai ( man gan ir čuguna panna) un arī ļoti nedaudz.
  • No bērnības atceros, ka mana tante mīklu gatavoja vakarā un no rīta cepa - viņa teica, ka miltiem jāuzbriest. Un pankūkas viņai bija dievīgas. Un ūdens jālej piena vietā.
  • Pavārgrāmatās sastapts padoms - mīklu 1-2 stundas paturēt ledusskapī, tad būs vieglāk izcept. Man gan parasti šim nav laika, jo doma cept pankūkas rodas pēkšņi. Citi lej pankūku mīklai klāt nedaudz eļļas, lai pankūkas nepiedeg un lai pannu nav jāieeļļo. Es iesaku eļļas vietā likt kausētu sviestu - garšīgāk un arī, šķiet, plānākas un mīkstākas sanāk.
  • Nekad necepu pankūkas uzrai kā mīkla gatava. Parasti ļauju ievilkties kādas 30 minūtes.  Sataisu, tad kaut ko padaru un tad cepu, varbūt tur tas āķis. Sanāk vienmēr mīkstas. Man lielāka bēda ar biezajām, mazajām pankūkām.
  • 1/2 l piena
    2 glāzes miltu
    2 olas
    šķipsna sāls
    2 ĒK cukurs
    Ja mīkla par biezu, pienu nedaudz vairāk pielej. Mīklai ļauju nedaudz nostāvēties.
  • Lieku mīklai klāt izkausētu sviestu, tad pie cepšanas tik daudz taukvielas nevajag, bet rezultāts ir labs. Nu jā un uzbriedināšana ir svarīga, kā jau te publika min.
  • Visu beru uz izjūtu - 15 ĒK miltu, 4 ĒK cukura, 1 ola un piens. Cepu uz maksimālā karstuma un uzskatu, ka kamēr pankūka nav pabijusi 2x gaisā, tā nav gatava.
  • Proporcijas apmēram tādas (parasti visu taisu uz acu mēru) - 2 olas, 1 l šķidrums, milti tik, lai būtu normāla mīklas konsistence, 2 ĒK cukurs, šķipsna sāls. Vislabāk sanāk piens un ūdens uz pusēm vai piens mazāk kā ūdens un eļļu cepot leju minimāli. Vēl nevajag pārforsēt ar olām, tad toč būs pastalādas. Maisu vienmēr ar mikseri, jo sanāk vienkāršāk, ātrāk un garantēti bez kunkuļiem.
  • Cepu TIKAI pienā un leju ļoooti maz eļļas, pankūkas sanāk. Nezinu, laikam baigais specs esmu. A recepti uzrakstīt nevaru - vienmēr uz čuju. Tagad pat neateikšu cik aptuveni ko lieku.
  • Kas tev pa pannu. Tev pie pannas neķep? Varbūt uzlej uz pannas nedaudz eļļas. Cik saprotu tev ar nav roku veiklības, kā man...tad ņem talkā lāpstiņu, bet nu pankūkai pa pannu gan vajadzētu staigāt.
  • Omīte savulaik teica, ka pirmo nevar ēst, jo pannu kaķis laizījis, mēs sīči arī uzķērāmies un ome pati gardu muti to pirmo pankūku nolocīja. Jāatzīst, ka tik gardas pankūkas vairs neesmu ēdusi, lai gan pašai arī neslikti sanāk. Dīvaini, bet es pati ļoti maz taukvielas lieku cepot, uzleju kādu pusēdamkaroti, izcepu vienu pankūku, nākamajām divām vispār neleju. Sanāk labi.
  • Pēdējā laikā plānās pankūkas taisu tikai pēc šīs receptes: 200 g milti, 0.5l piens, šķipsna sāls, 1 ola, 1 TK skābs krējums. Beigās vēl mīklu izkāšu caur sietiņu, lai nav kunkuļi un pankūkas sanāk ideālas. Recepte, starp citu, nošpikota Cālī.
  • bum-bum biezās pankūkas. Nu tajās manajās galvenais ir princips -  uz 1 olu, 1 ĒK miltu. Parasti ņemu 5 olas.
    Jāsaputo atsevišķi olas dzeltenums ar cukuru ( nu tā ar prātu- cik saldas grib), vanilīnu,  bišķi sāli, ( var to šķipsnu dzēstas sodas iegāzt) tur iemaisa miltus. Pievieno skābu krējumu kādas 3 lielas ĒK - tai masai jābūt laba saldā krējuma konsistencē. Parasti nākas kaut ko mazliet savādāk pievienot - nezinu, kāpēc. Un tad- tajā masā iecilā 5 cieti saputotus olbaltumus, bet cilā tā lēni un prātīgi, lai nesačākst, bet vienlaikus arī, lai nepaliek tādos olu gabalos, nu tā mīklas masa uzreiz trīskāršosies. Mīkla gatava.
    Garšo nedaudz pēc kūkas gan - a bet toties nav smagas. Cep eļļā. Lielas necepu, vienas karotes tiesa uz vienu penkoku. Ēd ar zafti, ja grib.
    Nu tik biezas kā rauga gan nav.
  • Iemācījos savu biezo pankūku recepti no galvas un mēru visu ar svariem  Jo līdz saviem 30 gadiem- arī nemācēju un likās tas ir meistarības kalngals. Sakuļ 3 olu dzeltenumus, pielej 500 gr piena vai paniņu un cukurs pēc garšas. Mīklu kuļu ar mikseri. Pievieno 250 gr miltu. 1 TK cepamā pulvera. Pašās beigās iecilā sakultus olu baltumus. Sanāk ļoti plānas un pufīgas.
  • Vislabākā recepte, protams, ir katram paša "uzlabotā", bet jāteic - man vislabāk patīk no pavārgrāmatas "Latviešu ēdieni" (laikam autore Masiļūne). Tur tas knifiņš ir - sajaucot miltus ar olām un ūdeni/pienu (pēc pieredzes - labāk patīk piens) - atļaut mīklai atdzīvoties, lai lipeklis labāk veidotos un vēl no ieteikumiem - uz 20-30 minūtēm ievietot ledusskapī vai vēsā vietā, jo tad tas notiek ātrāk un labāk. Un vēl viena laba ideja - pievienot mīklai beigās izkausētu sviestu - gan viegli izcept, gan arī ļoti mīkstas pankūkas sanāk un pat atdziestot ir tik pat čaganas....
  • Plāno netaukaino pankūku recepte: 4 olas, 6 TK cukurs, šķipsna sāls, ~100 g skābs krējums, 300 ml piens, milti pēc taustes, nu tā lai sanāk nebieza, pašķidra mīkla. Uz pannas uzlej pavisam nedaudz eļļu, uzkarsē un tad ar kausiņu ielej mīklu, izbraucī pa visu pannu un kad apvelkas augšpuse paskrubina no maliņas un met riņķī. Pirmā pankūka vienmēr ir brāķis, jo eļļa sasūcas tajā. Pārējās pankūkas cep bez eļļas un ir ideālas, netaukainas, pat rokās var turēt. Panna man ir Tefal. 
  • Bija tieši tāda pati problēma un mans mammucis teica, ka lieku par daudz olas, jo tieši ola liek sarauties, sarecēt utt. Zin, dikti mīkstas pankūkas sanāk no krējuma vai rūgušpiena. Ja liek krējumu, tad var arī mazliet ūdeni pieliet, lai šķidrāks. Bet vispār man ir slinkā mīkla: 1 glāze skāba krējuma vai rūgušpiena, 1 ola, nedaudz cukura, sāls, sodas (arī mīkstumam un lai mazliet pufīgas), milti pēc biezuma vēlēšanās. Visu samaisa kopā un sanāk. 

Komentāri

Dafne:
08.02.08 12:26:33

Vecā pavārgrāmatā (diemžēl neatceros kurā) izlasīju, ka tradicionālajai pankūku mīklai (piens, milti, sāls, cukurs un olas) uz glāzi piena ņem vienu veselu olu, bet no otras tikai baltumu. Tādējādi pankūkas, ja vien mīkla ir gana šķidra, sanāk vijīgas un mīkstas ar kraukšķīgām maliņām - kā bērnībā!
Vīrs:
25.07.09 17:18:01

Ak vai kā mana sieva baidās no pankūku cepšanas! Kad viņa tās cep, tad viņai pankūkas sanāk tādas, ka eļļa pil ārā, citreiz ir tādas rūktas un ar jēluma piegaršu. Vispār viņai nesanāk pat makaronus izvārīt.
ome:
02.08.09 14:38:32

Man un mazbērniem patīk, ja pievieno kādu ievārījuma karoti klāt! Ja paliek patukša krējumburka, tad izskaloju to ar glāzi ūdens un cepam "dižķibeles" pankūkas! Cepjot biezās pankūkas, lieku klāt dzeramo sodu, kur uzkaisu virsū citronskābes pārsliņas un tad uzleju ūdeni un izmaisu, bet vienmēr mīklas lieku ledusskapī uz pusstundu, lai ienākas!
Catwoman:
28.05.10 17:01:42

Te ir mana plāno pankūku recepte sastāvdaļas pievieno nosauktajā secībā:
3 olas
1 ēdamkarote cukura
šķipsna sāls
viegli uzputo ar putojamo karoti (ne ar mikseri)
100g miltu iemaisa ar putojamo karoti
250 ml piena, ko pievieno pamazām, ar putojamo karoti mīklu nepārtraukti jaucot
~30g izkausēta sviesta
Atstāj uz 15 minūtēm "atpūsties"

Sanāk apmēram 12-13 pankūkas.

Pirmajai pankūkai uz pannas vispirms uzlieku gabaliņu sviesta, citādi nezkapēc pievelk,pārējāmneko, cepu uz Teffal pannas.
Man pankūkas vienmēr sanāk. ;)
liene:
30.10.10 14:58:37

man sanāk ideālas pēc šādas receptes:
2olas,1glāze piens,1glāze ūdens,1,5glāze milti-to visu sakuļu ar mikseri.sāli,cukuru pievieno pēc garšas!cep uz sakarsētas pannas.
no šāda daudzuma mīklas sanāk apmēram 15pankūkas!
labu apetīti!!!
mamma:
26.10.11 08:34:31

paldies saij mājas lapai es nezināju kā pagatavot pankūku mīklu un tagad zinu mazajai meitiņai prieks un man lielāks

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS