Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/padomi-cepesa-gatavosanai/

Padomi cepeša gatavošanai

Vienmēr pirmā reize. Nopirku Rimi cūkgaļas karbonādes cepeti, it kā izskatās, ka ar garšvielām, kaut kāda tur spraužamadata/kņope arī pa vidu iesprauzta- kas tā tāda, nu dien nesaprotu. Kā man pareizi darīt? Iebāzt tik visu gabalu cepeškrāsnī un viss?

  • Ja garšvielas arī jau klāt, tad uzkarsē cepeškrāsni līdz ~180*C, liec to brīnumu cepamtraukā, pielej nedaudz ūdens vai buljona un liec cepties. Ik pa laikam cepeša virsiņu aplaisti ar šķidrumu, kas krāsies traukā.
    Tā kņope ir cepeša termometrs, kad šamā izlec uz āru, ir diezgan droši zināms, ka gaļa gatava, - ja vien termometrs iesprausts cepeša biezākajā vietā. Gaļas temperatūrai cepeša vidū jābūt 70 grādiem un uz to arī ierīce reaģē. No pieredzes - Rīgas Miesnieka izmantotās kņopes līdz šim nostrādājušas labi. Cep apmēram 1 - 1,5 stundas uz 1 kg gaļas. Par ūdeni nekreņķē, tas iztvaikos. Ja tomēr liekas, ka gaļa vairāk vārās nekā cepas, nosmel nost. 
  • Iesaku cepeti iepriekš nedaudz apcept uz pannas. Bet ar gatavajiem man nav nekādas pieredzes, godīgi sakot.
  • Cepeša gaļiņ lieku folijā. Iepriekš saspraužu viņā burkānus, apsmērēju ar sinepēm, saberu sāli/piparus un ietinu folijā, tad pāris stundas viņš tur sutinās un nav sausa, jo tajā follijā tāds smuki izsutis mīksts. Vienreiz arī pirku jau gatavu gabalu un tā adata tā arī neizlīda, bet vairs neatceros, kas viņu bij ražojis. 
  • Ja pirmā reize, tad var cept tajos speciālajos cepeša maisos. Būs garantēti sulīgs, ūdens klāt nav jālej, pa vidu nekas nav jāaplaista, un vispār nekādu raižu - ieliec krāsnī un aizmirsti uz to stundu pusotru. It īpaši ar putniem manā skatījumā tā ir vieglāk. Pēdējās desmit minūtes var to maisu augšgalā atgriezt vaļā, lai cepeša virspuse smuki apbrūninās.
    Tikai tad jāuzmanās, ka tas nekļūst par paradumu (kā man). Un lai pēc tam katru reizi nav ar sevi jācīnās, kā šoreiz cept - pareizi, aplaistot, vaktējot un iztiekot bez liekas plastmasas vai tā, kā vienkāršāk. Un tas nav viegli... 
  • Varu papildināt par to brūno garoziņu - kad 10 minūtes pirms beigām maisu paver vaļā, tad apsmērē cepeti ar cukura sīrupu - super glazūra un aromāts! Dievīgs vienkārši!
  • Vakar izcepu to savu brīnumu, super - pirkstiņus var aplaizīt. Kņope izleca pareizā laikā. Cepetis pats ļoti sulīgs, jo ik pa ~ 20 minūtēm aplaistīju. Un ne miņas no tā, ka gaļa varētu būt no tām pastāvējušām, arī garšvielas - super!!!
  • Ja cep maisiņā, pirmām jau cauri var redzēt, kad gatavs un otrkārt pēc laika. Un kad cepu maisiņā, beigās jau tāpat es viņu pārplēšu, lai būtu brūnums cepetim un tad var pabakstīt un pārliecināties. Un vēl esmu ievērojusi, kad cepetis ir gatavs lietošanai, maisiņš ir baigi sapūties.
  • Domāju, ka labāk noteikti ir bez tā maisa. Veselīguma ziņā. Par cepamo foliju arī reizi pa reizei uzklīst žurnālu raksti, ka kaut kas no alumīnija tomēr tiek tai ēdamajā iekšā un labi tas nav. Domāju, ka ar cepeša maisiem varētu būt līdzīgi. 
  • Domāju, ka ar cepeša maisiem varētu būt līdzīgi. Man ar tā liekas, jo būtībā tā takš ir pamatīga ķīmija, kas nesadeg 250 grādos. Man vislabāk patīk cept cepeti uz cepešpannas un ik pa brīsniņam pārlaistīt - tad gan sulīgs, gan brūns sanāk. Un gaļu ar garšvielām savilkties es atstāju apmēram diennakti - vipirms 3 stundas turu istabas temperatūrā, tad lieku ledusskapī un pirms cepšanas vēl apmēram stundu turu atkal istabas temperatūrā. Un ja cepeti nosmērē ar sinepēm, tad viņš ir patiešām mīksts un sulīgs. Es ar sinepēm pat vistas balto gaļu vienmēr iesmērēju un nekad viņa nav sausa.
  • Vēl viens variants, kā dabūt cepetim kraukšķīgu un smuku mizu. ~ 10 minūtes pirms raušanas ārā no krāsns pārpindzelēt ar sālsūdeni.
  • Gribēju iebāzt vienu vārdu par cepeša gatavību. Cik kg gaļas tik stundas arī jācep (ja cepetis no viena gabala), ja vairāki mazāki gabali ielikti, tad skatās pēc smagākā.
  • abruka cepeši. Vienmēr uz cepešpannas leju ūdeni, salieku visādas garšvielas - piparus, lauru lapas, sīpolus sagriežu, burkānus lielākos gabalos, citreiz uz pusēm pārgriežu papriku, nu kā man mūza iedevsmo arvienvārdsakot. Cepšanas laikā tas ūdens, protams iztvaiko, bet tad es atkal drusku uzleju. Pirmās 45 minūtes es praktiski cepeškrāsni nevirinu, tikai palūru caur stiklu un tad sāku aplaistīt apmēram katras 15 minūtes. Cūkgaļai, starp citu ļoti labi klāt iet ingvers - citreiz es jau ieberzēju pirms cepšanas, citreiz, kad tā cepšana nāk uz beigām - kā kuru reizi. Vēl var sagatavot gaļu pirms cepšanas sekojoši - lielā bļodā ielej vai nu litru piena vai kefīra, saliek visādas garšvielas, ielik gaļu un tā riktīgi it kā mīklu mīcītu gaļu samīca. Tad vai nu ar pērtikas plēvi pārklāj vai šķīvi uzliek -tas tamdēļ, lai gaļa neapkalstu un mīcīšanu apmēram ik pēc 20 minūtēm reizes 3 - 4 atkārto. Gaļu visu laiku tur virtuvē uz galda, ledusskapī tikai pēc tam jāliek. Es parastu to daru iepriekšējās dienas vakarā un nākamajā dienā ap pusdienlaiku velku laukā. Tad arī gaļa mīksta un sulīga, jo gaļai ir tendence visu mitrumu uzsūkt.
    Un vēl viens šedevrs - cepeša gabalam iegriež tādu kā kabatiņu, kurā sapilda visu, ko sirds kāro. Mana sirds kāro sekojošu - olīvas, drusku labas žāvētas gaļiņas, mazos gabaliņos, kā speķa pīrāgiem sagrieztas, drusku rīvēts burkāns, nedaudz mazos kvadrātiņos sagriezta laba sierra, sacepti sīpoli, šampinjoni vai citas sēnes, sagriezta paprika, kāds tomātiņš ar sagriezts, bet nav obligāti un šitajā visā jāiemaisa viena - divas sakultas olas, lai tā masa turas kopā tam gaļasgabalm vēderā. Gaļu vispirms es izmērcēju tajā kefīrā, ko iepriekša rakstīju. Tad sapildu iekšā, ar riktīgu adatu un stingru diegu nošuju sagriezto vietu, cenšoties vienu maliņu pārvilkt pāri, lai tas labums nedabūtu iztecēt ārā. Tad uz ļoti karstas pannas ar sašuto vietu uz leju liekot fiksi apcepu un pēc tam jau cepeškrāsnī. Nu šite vispirms ir jāpešaujas uz cepšanas ilgumu, lai iekšā tas cepetis ar būtu izcepies un savukārt nedrīkst par daudz pārcept, citādi būs grūti sagriezt. Tā kā vispirms izmēģini pusdienās un tikai pēc tam tad, kad nāk ciemiņi.
    Sieru ņemu piemēram parmazan sieru, kādreiz Krievijas, esmu pat rokfora sieru likusi, bet man kau kā nepatika tā garša. Citreiz kazas sieru. Ar to labu sieru es biju domājusi tādus, no tā dārgāka gala, ne jau Ugļičas vai Holandes, kaut gan tiem ar nekāda vaina, bet savukārt interesantie sieru piedod interesantu garšu.
  • Tomēr cepeti ietinu folijā uz 2/3 laika, tad attaisu vaļā, lai apbrūnē. Tad nav vispār nekas jādara, šķidrums sakrājas folija ritulī un gaļa nav sausa. Klasiskāk ir ar laistīšanu, bet slinkums.
  • Aizmirsāt vienu tik būtisku lietu- no tā šķidruma, kas pannā, iznāk mana mīļākā mērce- cepeša mērce. Ak man dieniņ, cepeti lai ēd citi, man karpelīšus ar šito mērcīti...
  • Cepeša recepte, kas jātaisa no piena sivēna. Tātad to cepešgabalu var iepildīt ar kādu burkānu, ķiploku (nu kā abruks rakstīja - kabatiņās šo to iebāž), tad uz pannas liek cepties selerijas kātus sagrieztus, sīpolus un burkānus (sviesta), tad dārzeņus liek pīlē (tā saucamajā cepešpannā), tad uz tās pašas pannas uz plīts liek to cepešgabalu un apcep. Tad arī cepeti liek virs dārzeņiem pīlē. Klāt liek tomātu pastu un pielej alu (ieteikts trapistu alus- tas beļģu, bet vajag tādu stipru tumšu alu, nezinu, kas LV pieejams). Vāku virsū, krāsnī iekšā un lai cepas, beigās vāku var noņemt, lai pabruninās, ja grib (protams visas citas garšvielas - sāls, pipari pēc gaumes).
  • Par gatavo cepeti, ko ražo Tukuma (vai Talsu) gaļa. Aizvakar Maksimā iepirku par ļoti labu "iebarošanas" cenu - 1,99 Ls/kg, maisiņā, ar garšvielām. Riskēju ar domu - ja nebūs labs, tad uz maizītes takš derēs. Izrādās - ļoti laba gaļiņa, ātri izcepās (jo mazs daudzums, kas gan varētu būt slikti lielajām pusdienām visu radu pulkā), ar smuku, plānu ādiņu un mazmazītiņu speķīti.
    Tā ka - ja Maksimā redzat, pērkat nost (it īpaši, ja cena ir 1,99, Tad i desas vietā var iegādāties.) Pārdevēja teica, ka tas cepetis pa fikso pazūdot no plauktiem (bija pie gaļām stendā, kur marinētās vistas, šašliki, subprodukti utt.).

Komentāri

Dainis:
03.02.11 21:15:34

Cepetis sanāks sulīgs ja:
Liksi cepeti uz ļoti biezi sagriestām sīpola šķēlēm un ja cepetis pirms likšanas cepeškrāsnī būs bijis sasalis saldētavā!!!
Pirms saldēšanas es saduru iekšā ķiplokus un apviļāju olīveļļā, uzkaisu sāli un piparus. No sākuma cepju kādas 20 min. uz pilnu klapi, tad nogriežu uz180. Cepju, kamēr virtuves termometrs gaļas vidū rāda85 grādi.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS