Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/praktiski-padomi-tvaicesana/

Praktiski padomi tvaicēšanā

Tā kā tvaicējamā ierīce iegādāta, tad nu metos gatavot un mēģināt. Šajā sakarā lūgums pēc padoma. Pat vairākiem:

  1. Vai rīsi pirms tvaicēšanās (likšanas katlā) jāmērcē? Cik aptuveni ilgi parasti tvaicē rīsus, lai tie būtu gatavi? Kaut ko vakardien izdarīju nepareizi, man pat pēc stundas nebija rīsi gatavi.
  2. Vai ūdeni (tvaicējamā) liek kaut kādas garšvielas - sāli, zaļumus? Vai labāk zaļumus, piemēram, bērt pašā tvaicēšanas katlā?
  3. Gaļu pirms tvaicēšanas jāmarinē?
  4. Vai sāli lietojat tvaicējot? Kā?

Lūgums padalīties receptēs. Ko un kā gatavojat ar šo te iekārtu?

  • 1. Nē, nekas ar rīsiem nav jādara. Ņem sausus ( ja gribi, vari pirms tam nomazgāt), ber trauciņā, un, ja instrukcijā teikts, ka jāpievieno vēl arī ūdens (man abiem aparātiem tā ir), tad pielej. Pēc pieredzes - vislabākie ir Basmati rīsi. Paraboiled arī ir labi, bet nav tik birstoši, kā Basmati. Bet der pilnīgi jebkuri rīsi. Savu bērnu baru es baroju ar parastajiem, viņi šitās nianses neizjūt. Un sāli es nekad nelieku tvaicējot. Pilnīgi neprasās.
    2. Ja kaut ko gribi pievienot, tad tikai pašam produktam, nevis tajā ūdens toverī. A pievienot var pilnīgi visu, ko sirds un garšas kārpiņas kāro.
    3. Marinētā izdodas exelenti. Bet mierīgi var tvaicēt arī neapstrādātu, jēlu. Sabērt sāli virsū, piparus, kariju, vienalga ko. Tikai tad ar tām garšām jāeksperimentē, jo tvaicējot var daļa noskaloties nost un galarezultāts var sanākt par pliekanu. Es ieteiktu sākt ar iemarinētu (stundas divas paturu majonēzē, kam pievienoti sīpoli, ķiploki un garšvielas, majonēzes vietā var izmantot kefīru, citrona suliņu) Un tad, kad tvaicē, experimentam piemet klāt kādu svaigu vistas ļešku ar sāli, piperiem... Tad jau manīsi, kas ar garšu notiek. Katrā ziņā iztvaicējas lieliski.
    4. Nu to es jau aprakstīju. Kartupeļiem un dārzeņiem un rīsiem un griķiem neberu neko. Garšo ļoti labi, garšas dabīgas, nemaz sāli nevajag. Ja nu kādam tiešām vajag, tad tak var uzbērt pēc tam. Varbūt, ja ģimenē ir kāds īpašs sāls lietotājs, tad dēļ tā pieber. Bet jebkurā gadījumā, tā var izvairīties no pārmērīgas sāls lietošanas. Veselīgāk.
    Recepte - gaļu (vistas, gabaliņos, fileju piemēram) ieliek majonēzē ar jebkurām mīļākajām gašvielām - sāls, pipari, karijs, sīpoli, ķiploki, pievieno nedaudz citrona sulas vai etiķa un patur ledusskapī 1-2 st. Tad ņem ārā, tādu kā stāv ar visu majonēzi aplipušu met iekšā pirmajā toverī, stellē uz aparāta. Otrajā toverī saber mizotus kartupeļus, burkānus, puķkāpostus, kas nu tīk. Griež to taimeri uz 20 min un eju skatīties TV. Pēc 20 min viss gatavs.
  • Ar nopirku to ierīci! Vistas medaljoni no Rimi - varēja mēli norīt! Šodien tvaicēju visparastākās kotletes - nu garšīgākas, kā uz pannas ceptās! 
  • Par cūkgaļu. Tikai viņa jātvaicē 50 minūtes. Tas arī viss. Un manā mašīnā arī rīsi ir 50 minūtes jātvaicē, tāpēc es tos lieku kopā. Apakšā gaļa, augšā rīsi. Ja ēdam vistu, tad klāt ir kartupeļi, kad cūkgaļu - rīsi. Pārsvarā. Lai nav tie toveri vairs jācilā, sakrauj grēdu un staigā.
  • Tā tiešām ir laba lieta. Jau 2 nedēļas, kā ir tas katls, bet nav apnicis. Salādē tik iekšā ēdienu un aizmirsti!  Ne dūmu, ne tvaiku, kā gatavojot uz plīts.
  • Gaļu lieku vienā kārtā, mūsu 4 cilvēku ģimenei pietiek un pāri pat paliek. Dārzeņus gan pieberu pilnu vidējo toveri. Augšā parasti nemaz neko nelieku, nav vajadzības, nevaram tik daudz izrīt
  • Instrukcijā bija rakstīts, ka nevajag blīvi visu sakrāmēt, tad nav tvaikam kur staigāt. Kartupeļus un dārzeņus varbūt OK, bet gaļu ja noblīvē, tad varbūt ka neiztvaikosies jeb vajadzēs ilgāku laiku. Pati esmu kotletes, medaljonus, vistu šķiņķus vienā kārtā krāmējusi atsātojot šur tur vietu tiem tvaikiem, jo pielādēt pilnu ierobežotā ēdāju skaita dēļ nav nepieciešams.
  • Princips līdzīgs pelmeņiem, bet man vairāk garšo. Vajag: mīklu tādu pašu kā pelmeņiem, no galvas nepateikšu, bet laikam 1 ola, sāls, ūdens un milti. Pildījumam maltā gaļa- kāda, katrs pats domā, kā labāk garšo. Viena paša cūkgaļa, manuprāt, pa treknu, tāpec es parasti uz pusēm lieku ar liellopu. Vēl klāt sāls, ola, pipari, ķiploks, sīpoli sīki sagriezti un kartupeļi svaigie sīki sagriezti, nu kā uz rosolu apmēram kubiciņos. Sīpolus es lieku diezgan daudz, lai galiņa ir sulīga. Mīklu sarullē plāni, sagriež kvadrātiņos, apmēram dūres lielumā un liek iekšā gaļas massu, apmēram 1 ēdk., tas salipina kā aploksni, tā kārtīgi, lai labi turās kopā. Nu i viss liek tvaika katlā (vienu uz otra nevar likt) un vāra. Tajā vecajā mēs vāram parasti tuč vairāk nekā stundu. Pasniedz ar svaigo dārzeņu salātiem (tomāti, gurķi, sīpoli, paprika, eļla, garšvielas). Salātiem jābūt ūdeņainiem, jo pats ēdiens ir diezgan sauss ( liels pelmenis bez škidruma). Ēdienu tētis iemācīja, viņš bērnībā Uzbekistānā dzīvoja un tur tādu taisa, saucās MANTI. 
  • Cūku ieliku plānās šķēlēs sagrieztu marinēties ALL ROUND marinādē (var Rimi dabūt) un tad tvaicēju.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS