Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/rapsa-ella/

Rapša eļļa

Kā domājat, vai ir kāda atšķirība RAPŠA EĻĻAI, ja tā ražota Latvijā, vai - ja tā importa? Man doma cepšanai pāriet uz rapsi, paprovēju, patīk, a bet uz pudeles izlasīju, ka Holandē ražota. Eļļa vispār var būt it kā - mākslīga? (olīveļļa baigi bieza un dārga - ja cep – viens divi un pudele tukša, salātiem - tas cits jautājums, to es ZINU).  Runa par RIMI eļļu, bet ražota Holandē, cep vienkārši ideāli, nekas nesprakšķ un nesmird, bet varbūt  tomēr – nav kaut kas ok?

  • Ja lētas, esot karsētas un kancerogēnās vielas veidojoties. Man patīk saulespuķu eļļa, smaržo riktīgi pēc saulespuķēm - Ukrainas ražojuma.
  • Tieši traucē, ka kāda smarža. To rapsi paprovēju un tieši patīk, ka nav nekādas smaržas.
  • Tu domā Risso rapšu eļļu? Pēdējā laikā tik to lietoju.  Ja ir citas, kas lētākas, ar tam vispār nav iespējams cept kaut ko, jo laikam tur ūdens klāt sagāzts, jo šausmīgi tauki spragst.
  • Par rapsi nezinu, neesmu pat mēģinājusi, bet man ir iepatikusies Vitosan eļļa (skārda bunžā), graudaugu, tur ir klāt aprikožu, valriekstu un kāda tur vēl eļļa.
  • Iecavas rapšu eļļai ir specifiska piegarša - man viņa vienkārši riebjas. Rapšu eļļa cepšanai, tā laikam Risso , Brolio un kādas vēl tur tās firmas, bet vislabākā eļļa cepšanai manuprāt ir kukurūzas eļļa. Es pērku Risso.
  • Parasti lietoju Risso Rapšu.
  • Vīnogu kauliņu eļļa ir praktiski bez smaržas un garšas. Pieejama gan tikai rafinēta, bet cepšanai ideāli.
  • Nezinu, kā ir ar Latvijas rapsi, bet vispār rapsis mūsdienās gandrīz viss ir ģenētiski modificēts domāju, ka tas Holandes rapsis gandrīz 100%.
  • Lietoju cepšanai Rimi olīveļļu (kantainajā pudelē) , bet man iet vismaz 4 mēneši. Ja atmiņa neviļ, tad vīnogu kaulu eļļa ir lētāka.
  • Par eļļām sen atpakaļ bija pētījums un tad tur viena gudriniece(bioloģe) teica, ka Iecavas rapšu eļļa esot vislabākā un tad arī nopirku un neko, cena laba, smazža - pēc riekstiem, tā arī turpinu pirkt.
  • Kaut kā sāku ticēt tam rapsim, jo Latvijā tagad to audzē arvien vairāk, paši audzē, paši spiež, transporta izdevumu gandrīz nav , no turienes arī tā cena. Olīveļļa laba varētu būt tikai pati dārgākā ,to es salātiem pērku, vajag lai būtu uzraksts, ka tā ir pirmā spieduma Ekstra virgine.
  • Iecavas rapša eļļa "Ideal" - tai nav raksturīgās rapša "smirdoņas", bet pēc riekstiem vai saulespuķu sēklām smaržo. Jāsaka, ka savulaik ir pašai gadījies apmeklēt šo ražošanas iestādījumu klātienē - ražošanas process sastāv no eļļas spiešanas - pirmreizējas un vairākkārtējas, laikam arī kaut kāda filtrācija, nu tā. Tāpēc Iecavnieka eļļa ir bieza un tumša (atšķirība no Risso, kas dievs viņ zin, kā tiek spiests un kas tur no sākotnējā spieduma palicis), turklāt „Ideal" ir laikam tikai pirmais spiedums, tāpēc arī nesmird. Par to vai rapsis modificēts arī Latvijā, to gan nezinu.
  • Svaigi iepirkta Vidzemes rapšu eļļa, jauki smaržo, es arī baidījos, ka būs baigi pēc tā nepatīkamā rapša, bet ir ok. Visādām Risso un Co neuzticos nu nemaz, bet Extra Virgin olīveļļu pannā liet ir žēl, a tās lētās olīveļļas visas ar ķīmiju spiestas. Bet rapšu eļļa ir labais, esot pat visveselīgākā no visām eļļām. 
  • Uz Iecavnieka eļļas arī rakstīts Extra Virgin. Jau diezgan sen lietoju tieši viņu - apmierina gan kvalitāte, gan cena, gan tas, ka ražota Latvijā.
  • IECAVNIEKA rapšu eļļu lietojam jau labu laiku - nezinu kāpēc, bet patēriņš ir mazāks nekā "parastajai" un cepti zaļi kartupeļi šitajā eļļā ir fantastico!!

Komentāri

Eļļa:
22.11.07 22:15:10

Nu diemžēl Rapša eļļa ir diezgan kaitīga, ja vien nav BIO audzēta. Rapsis ir viens no retajiem kultūraugiem kam nepieciešams milzīgs minerāļu un ķīmijas mēslojums, jo savādāk viņš ir kaprīzs augs. Tāpat ļoti daudz tiek miglots ar indēm pret nezālēm. Un vispār cepšanai der tikai Vīnogkauliņu eļļa, jo tā ir vienīgā, kuru termiski apstrādājot nerodas kancirogēnas vielas. Veiksmi labas eļļas atrašanā!
Sarmīte:
18.02.08 09:13:33

Iecavas rapšu eļļa nestāv klāt LESTENES RAPŠU EĻĻAI. Tur pārdod arī 5.litrīgā tilpumā. TĀ IR VISVESELĪGĀKĀ UN LABĀKĀ!!! IR PĀRBAUDĪTS!
Una:
28.03.08 11:48:12

Iecavas rapšu eļļa feināka zaļajā pudelē nekā caurspīdīgajā. Caurspīdīgajā pudelē specifiskāka smarža, var traucēt.
alla:
24.09.08 23:27:53

Jau gadus 7-8 lietojām tikai Iecavnieka rapšu eļļu, bet nesen izdzirdēju ka tā visa ir modificēta(it kā nemodificētu visu eksportē). Tagad nezinu ko darīt. Pagaidām lietojam Ukrainas saulespuķu.
e- viela:
19.05.09 04:43:31

jaaa.... vai ziniet, cik reizes viinogas tiek miglotas ar fungiciidiem? esmu bijis praksee. un no kauliniem ella- labu labaa?
Oto:
19.03.12 16:41:38

Cepšanai protams, ka ir nelietderīgi lietot olīveļļu, lieka naudas izmešana. Ar olīveļļu arī viegli iekrist, jo nav skaidri nosaukumi, mānot pircēju.
Rapšu eļļa der tikpat labi, pie tam ja ražota Latvijā tad atbalstam vietējo ražotāju, naudiņa paliek Latvijā nevis iepērk importu. Baigi izlepuši ar to importu un brīnās, ka pašiem Latvijā nav darba un nekas nenotiek. Bet nē vajag, lai ir no eksotiskām un siltām zemēm tad ir īstā.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS