Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/sojas-merce-ko-ar-to-iesakt/

Sojas mērce - ko ar to iesākt?!

Nopirku pirmo reizi - tagad jautājums - dzirdēts, ka vistu varot iekš tās marinēt. Ko vēl varētu pateikt? Kaut kā nekad iepriekš nebija sanācis ar tādu darboties.

  • Var marinēt ne tikai vistas, bet arī jebkuru gaļu. Pie mērcēm var pielikt, pie zupām.
  • Sajauc ar sinepēm un medu - samarinē vistas fileju, tad sacep. Tas der, ja garšo aļa ķīniešu ēdieni.
  • Sojas mērcē marinēti vistas filejas gabaliņi, tas ir garšīgi. Soja un medus apkārt vistas filejai – vēl gardāk.
  • Cepot uzlej kādam mazam gaļas gabaliņam virsū to mērci un pagaršo, tad tu sapratīsi, kā tas ar ēdienu - kad piešaujas, tad bez tās nu tiešām nevar iztikt, var visur- nav tāda trula sāls garša, bet tāda piesātinātāka. Var pie rīsiem, nu vispār- kur tik grib.
  • Gaļai marināde – sinepes, ķiploki (daudz), citrona sula un sojas mērce. Dikti labi sanāca.
  • Gardum gardie rīsi ar sojas mērci...novārīju mazos burkāniņus, pupiņas, zirnīšus, rīsus. Tad uz pannas eļļu uzkarsēju kopā ar kariju, tad met visus izvārīto uz pannas, rīsi paliek dzelteni un pielej ne pārāk daudz (skatījos pēc garšas) sojas mērci. Liku klāt arī garneles, bet var likt arī vistas strēmelītes, olu iesist, tad viņa tāda plēkšņaina paliek. Sanāk kā gambeja rīsi.
  • Nomizo kartupeļus, sagriez gareniski 4 daļās un iemet verdošā sālsūdenī uz minūtēm 3-5. Nolej ūdeni, samaisi ar marinādīti un cepeškrāsnī iekšā līdz zeltaina groziņa. Marināde viss uz aci un garšu: olīveļļa ~ 4 ēdamkarotes, sojas mērce, medus ~ 1 tējkarote, citrona vai laima sula pēc garšas, bet ne mazāk kā 1 citrons vai laims, sasmalcinātas dilles, malti melnie vai baltie pipari - visu samaisi un pagaršo, pievieno jebko, kas labāk iet pie sirds no sastāvdaļām. Klāt var pasniegt jebkurus zaļos salātus, gaļas, vai vienkārši kefīru.
  • Nezinu vai LV var dabūt visas sastāvdaļas, taču man patīk šī marināde: 2 ĒK sojas mērce, 1 ĒK medus, sezama sēklas (pēc vēlmes), 1 ĒK sezama eļļa, 1 tējkarote Hoisin souce. To visu samaisa. Gaļai paari, kārtīgi iemasē un ļauj kādas 3-4 stundas marinēties, var arī nakti. Manīsi atšķirību. Esmu mēģinājusi uz pīli, vistu un fazānu - dievīgi!!!
  • Taisu tādu vistas marinādi: sojas mērce, tomātu sula, ķiploks, zaļumi. Tad to vistu cep kā parasti pieņemts, bet garša ir tāda īpaša.

Vai tā soja nav modificēta, jo dzirdēju, ka nopirkt ģenētiski nemodificētu soju esot pagrūti.

  • Par šo tēmu nomierinājos 3 dienas atpakaļ- kad iekš Bez tabu Juris Šteinbergs ( a viņš mikrobiologs, vai, nu kaut kā tā) - teica, ka no tā galīgi nav ko baidīties, nu domāju, ka cilvēks no zinātniska viedokļa nevis populārzinātniska piegājis tam jautājumam. Tā rezultātā es ar nospļāvos un nopirku cepšanai holandes rapša eļļu - nu mūsējā tomēr baigi smird.
  • Dzirnavu ielas veikalā ir sojas mērces (sojas produktu veikals) - tur pārdevēja dievojās, ka esot ģenētiski nemodificēta. Viņiem esot sertifikāti, ko var lūgt parādīt.

Kura sojas mērce garšīgāka? Parasti lietoju to, kas no suši pāri paliek, kura ir līdzīga?

  • Visgaršīgākā ir Kikkoman, tik arī daudz dārgāka nekā tie brīnumi aļa best soya or something, bet ja nu galīgi finanses nepavelk, esmu pirkusi arī no lētā gala, tās gan tiešām ir jātestē, var uzķerties uz absolūti briesmīgu, bet arī uz pilnīgi normālu.
  • Jā, Kikkoman vislabākā!

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS