Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/steiks/

Steiks

Lūdzu pastāstiet- kā pareizi pagatavot steiku? Vienkārši ņem steika gaļas gabalu, mazliet apcep eļļā un apkaisa ar sāli, garšvielām?

  • Galvenais, lai sanāk sulīgs un mīksts steiks ir nopirkt pareizo gaļas gabalu un pārējais kā jau rakstīji - ņem steika gaļas gabalu, mazliet apcep eļļā un apkaisa ar sāli, garšvielām. Mazliet tas ir 3 minūtes no vienas puses un 3 no otras.
  • Pirms cepšanas steika gabalus ielieku celofāna maisiņā un izdauzu ar mīklas veltnējamo rulli (to nošpikoju kulinārijas raidījumā Ēdam mājās), tad gaļa sanāk vēl sulīgāka jo tiek padauzītas tās gaļas šķiedras.
  • Cep tik ilgi, cik katrs uzskata par vajadzīgu (kā patīk: ar asinīm, pusjēls vai izcepts), bet eļļa uz pannas gan nav vajadzīga, jo bez eļļas cepot apsvilst un slēdzas šūnas, kas savukārt neļauj iztecēt gaļas sulai. Protams uz nepiedegošās pannas.
  • Sagriež šķēles pabiezas, apkaisu ar muskatu un pipariem, uz sakarsētas pannas mazliet sviestu un cep pāris minūtes no katras puses. Nekādā gadījumā nebakstu ar dakšu un neklapēju gaļu, ne pirms, ne cepšanas laikā. Tikai ar lāpstiņu. Kam gribas ber sāli pēc cepšanas. Lasīju, ka ber arī piparus pēc cepšanas. Ak, jā. Piparus beru tos rupji sasmalcinātos, ne maltos.
  • Lielākais noslēpums tajā, lai steiks sanāktu mīksts un sulīgs, ir tas, ka gaļiņa jācep nevis 180 vai 210 grādos, bet pietiek ar 120. Var jau likt uz pannas arī, bet es dodu priekšroku cepeškrāsnij. Plusiņā var ielikt kartupelīšus klāt.
  • Garšo šādi pagatavots steiks - liellopu gaļu nedaudz izirdina un gaļu iemērc vīna mērcē (gaļas kopējā garšviela + piparu maisījums + vīns(es izmantoju manastirskaja izba, baltvīnu)+eļļa un soja). Gaļas šķēli liek uz pannas un cep. Parasti steiku ēdam ar krāsnī ceptiem svaigiem dārzeņiem un steika mērcīti (majonēze + ketčups + ķiploks).
  • Neesmu mēģinājusi, bet esmu lasījusi, ka labs, sulīgs steiks sanāk, ja fiksi uz pannas olīveļļā apbrūnina, tad šauj iekšā cepeškrāsnī un cep un 70-90 grādiem, līdz vēlējamai gatavības pakāpei! Sāli un piparus pašās beigās- pirms pasniegšanas!
  • Galvenais ir nopirkt labu liellopa gaļu. gaļu sagriežu 2,5 cm biezās šķēlēs, ieberzēju ar sāli, tikko maltu piparu, timiāna un olīveļļas maisījumu. gaļu ielieku celofāna maisiņā un uz pusstundu -stundu ielieku ledusskapī. tad uzkarsēju uz pannas nedaudz olīveļļas, lieku virsū gaļu un cepu tieši 3 minūtes no abām pusēm. Mmmmmmmmm-steiks sanāk ļoti sulīgs, mīksts un ar rozīgu vidiņu.

Virtuves forums 2007

Komentāri

pavaars:
15.03.11 22:13:16

stejkam gaļu nevag dauzīt viņu vajag ar rokas plaukstu kārtīgi izspajdīt laj nau nevienas gajsa porītes
eses:
10.08.11 17:52:12

Pilniigi piekriitu pavaaram, galja nav jadauza, var ar roku, bet var ari ar miiklas rulli vinu nedaudz parulleet, un pilnigakas mulkibas par cepeshkraasni! Pirms cepshanas gala jaiznem no ledusskapja un jalauj 10-15 atdzist un pienemt iztabas temperaturu, tad to labi pasala un iepiparo (ar svaigi maltiem pipariem, vainu tos var ar nazi saspiest) no abam pusem, jo jebkura gadijuma cepjot ap 30% ta visa labuma nobirs.. Sledzam ieksha duumu nosuceju un veram vala logu, jo pannai jabut loooti labi uzkarseetai lai galai momentali pieraujas garozina, un cepjam uz oliiveljas, kurai var pievienot tos pashus saspiestos piparus.. Jacep 2-4 minutes no katras puses(Jaskatas pec galas biezuma, jo steiks var but ari 5-8cm biezs) Neiesaku aizrauties ar ilgu cepshanu, jo labi izcepts steiks pec butibas vairs nav steiks, bet gumijas gabals un neviens sevi cienosh pavars tadu nekad nepiedavas. Ja steiks ir biezs, pec cepshanas tas var stavet lidz 15 minutem uz shkiivja un gatavoties pac par sevi, jo mums ir brinishkiga garozina kas notur visas sulas ieksha =) Bet kaa jau augstak bija minets par cepeshkrasni, to beizhak izmanto kafeinicas, kad ir pasutijums uz lielu steiku daudzumu, tos uzceptus liek siltaa kraasnii 70-90 grados, lai visus steikus varetu pasniegt vienalicigi, bet tos tur negatavo! Tapat droshi steiku varat cept uz grilla vai mangaala, bet tapatas oglem ir jabut loti karstam, jo ja mums nebus garozina, mums sanaks gumija..
amatieris:
26.10.11 14:44:56

kkada raidijuma esmu redzejis ka jau apceptu steika gabalu ietin follija un tad liek cepeskrasni uz 180 gradiem un un apm 10min.nez ka sanak bet sodien pameginasu

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS