Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/sula-no-granatabola/

Sula no granātābola

Sadomāju no granātābola sulu dabūt laukā, bet.... kā to dabūt laukā? Vai ir kādi ieteikumi kā tas jādara?

  • Visas sēkliņas izlasu un ar rokām izspiežu caur marli. Vēl var granātābolu ar spēku izripināt pa galdu (tikai tad, ja miza nav bojāta un cenšoties ripinot mizu nesaplēst, citādi liela šmuce), pēc tam ar nazi sabakstīt un ar rokām vēl augli izspiest. Pirmais variants man šķiet labāks.
  • Turcijā mums spieda ar speciālu sulaspiedi. Pārgrieza uz pusēm, līdzīgi kā ar apelsīnu, un ta tur visu to pusi izmala. Bija garda.
  • Izmantoju citrusaugļu spiedi.
  • Izgriez granātābolam trīsstūrīšus augšā un apakšā, tad lēnām spaida, kamēr sula iztecējusi.
  • Granātābolu - vēl nesagraizītu ripinu pa galda virsmu (pielietojot mazu spiedienu uz virsmu). Šitā, kamēr ļengans, tad iegriežu un iztecinu suliņu.
  • Stipri sakratot, tad izgriež caurumu un iztecina ārā. Pati gan vēl neesmu mēģinājusi, baidos, ka nepietiks spēka pietiekami stipri sakratīt.
  • Ņemu veselu granātābolu (bez plaisiņām mizā!) un ar spēku izrullēju pa galdu - tā, lai iekšā sēkliņas samīcās. Tikai jāuzmanās, lai miziņa nepārsprāgst, tad sula pa pus virtuvi. Tad ar nazi apakšgalā sabakstu un ar rokām izspiežu, cik nu iztek.
  • Granātābolu sēkliņas izmantojas pilnīgāk - izlupinu sēkliņas un caur marlīti izspiežu.
  • Ir viena lieliska metode, ko piekopu, kad ar  jaunāko grūtniecībā bija dikti zems hemoglobīns. Jādara tā - kārtīgi nomazgā granātābolu, tad viļā pa galda virsmu no visām pusēm tā pastingri, bet saudzīgi, lai nepārplīst miza, to darot var just kā zem mizas plīst pušu tās sēkliņas. Kad no visām pusēm tas ir izdarīts, tad ņem nazi un vienā granātābola pusē (ne galos, bet sānā) sadursta caurumus. Ņem platu glāzi vai bļodiņu un spaida granātābolu, līdz sula praktiski visa ir iztecējusi. Baigi atkarīgs no šķirnes, bet sulu tādā veidā var dabūt pat glāzi no viena granātābola, citreiz knapi pusglāzi, krāsa arī citreiz bij maigi sārta, citreiz kā biešu sulai. Es parasti rītā izspiedu aptuveni pusi, tad glabāju ledusskapī un vakarā izspiedu otru pusi. 
  • Ar apelsīnu rokas spiedi (bija man teikuši, ka ar elektrisko baigi labi, vienkārši mājā nav), pārgriezu uz pusi granātābolu un tāpat kā apelsīnu, tik stingrāk jāgriež. Protams, viena daļa sulas paliek iekšā, bet nu no viena granātābola puse glāze sanāca noteikti, ja ne vairāk. Kamēr bija Rimi zem lata kg, nebija žēl tā spiest. Tik jāveic gan tā procedūra izlietnē, citādi baigā šmuce var būt.
  • Prātoju- a nav gadījumā vieglāk izlobīt un visu kopā ar kauliņiem sablenderēt? Kauliņos tak arī ir gan jau kaut kādas vērtīgas vielas, vismaz es tos vienmēr ēdu ar visiem kauliņiem.
  • Aizbrauc uz Stambulu un tur uz ielas sadzeries cik lien! Ja nopietni, vajadzīga sulu spiede ar ko spiež citrusus - mehāniskā prese. Pārgriež uz pusēm un pa pusītei ieliek spiedē. Reālajā dzīvē vairāk par vienu glāzi dienā izdzert nav iespējams (ļoti stipra). Man šķiet, ka pie mums labi granāti ir ļoti dārgi sulai (labāk sūkāt sēkliņas) un no lētajiem tikai žurga vien sanāk. Kad ir dzerta īstā, svaigi spiestā Stambulā, tad atdot 3 latus par pudeli liekas pilnīga nejēdzība - ne tuvu oriģinālam!!
  • Metu parastajā sulu spiedē kopā ar citiem augļiem. Aiziet žļurkstēdams.
  • Apstāsti, kas tev vispār paliek pāri, ja no katras tās šūniņas tu vēl izķeksē ārā sēkliņu ar pirkstiem? Cik man zināms, tad tie, kas neēd ar sēklām viņas vienkārši mutē apžļembā un sēklas izspļauj ārā- tiesa šim procesam es nekādu jēgu neredzu, jo tās sēklas normāli sagraužamas ir un garšo tāpat labi. Turklāt tikko atradu tādu lietu, kuras dēļ vien ir pat obligāti jāēd ar visām sēklām: Ir pētījumi, ka granātābolu sēklas satur kādu vērtīgu vielu, kura nekur citur dabā nav sastopama. No sēklām īpaši saudzīgā veidā (bez gaismas un gaisa klātbūtnes zemā temperatūrā) izspiež ļoti augstvērtīgu eļļu, kas bagāta ar vienīgi granātābolos sastopamu taukskābi. Tā ir gamma - linolēnskābe, kam ir preventīva un dziedējoša iedarbība vēža saslimšanas gadījumos

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

kranātiņš:
04.02.10 13:58:24

miziņas, sēkliņas un augļa starpsienas satur arī indīgas vielas. Vislielākā to koncentrācija ir mizās.Lieto ppret parazītiem.Bet noteikti jāievēro devas, lai nerastos saindēšanās
Māris:
04.12.10 20:43:00

Es, piemēram, gfranātābola sēkliņas izlupinu, saberu virtuves kombainā (man ir mini kombains - kā blenders ar maināmiem instrumentiem), kuram ir plastmasas lāpstiņas ieliktas, un pēc kārtīgas blendēšanas saturu sakratu uz sietiņa. Pēc tam var ar karoti izspaidīt, izrīvēt un sietā paliek sēklas.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS