Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/uz-maizes-liekamie/

Uz maizes liekamie

Gribu uzjautāt, vai gatavojat mājās uz maizes liekamās gaļas un pastētes arī ikdienā. Lieta tāda, ka apnikušas tās desas (uzskatu, ka tās arī nav labas) un veikalā nopērkamie šķiņķi (pārsālītie). Es jau labprāt nepirktu, bet vīram patīk labāk maizītes no rītiem (nekā sildīt vakardienas vakariņas). Un ja tas ledusskapī stāv, tad man arī pa māju dzīvojoties (ar mazo) ne reti paslīd kāja ledusskapja virzienā. Kaut gan katru dienu gatavoju siltas pusdienas un vakariņas. Jautājums ir par ruletēm, viltoto zaķi un cepeti, ko vienreiz uztaisa un liek uz maizes pāris dienas. Vai ir kāda, kas šitā dara? Nu protams, ja ir laiks, jo tas tomēr prasa laiku.

  • Ja taisu viltoto zaķi, tad tā, lai kādas pāris dienas pietiek arī brokastīm uz maizītes. Cepeti arī. Dažreiz uztaisu aknu pastēti, tā visiem ļoti garšo. Ar sviestiņu saputotu. Agrāk vārīju arī sirdi, bet tagad slinkums, ilgi vārās. Kaut kad jaunībā taisīju arī ruletes. Apkārt cūkgaļiņu, iekšā gaļas pastētes visādas ar želatīnu.
  • Ļoti reti, bet šad tad uztaisu auksto gaļu. Tas viss, noteikti ir veselīgāks par tām desām. Tikai laikietilpīgs gan.
  • Auksto gaļu bieži. Viltoto zaķi un aknu pastēti pa retam. Rudenī savāru arī "kabaču ikrus", ko vīrs likvidē lielos daudzumos.
  • Cepu tādas plakanas, maizītes lieluma kotletītes - nu apmēram kā Makdonalda Bigmakā. Maizi klāt kotlešu masai nelieku. Cūkgaļas kakla karbonādi parasti nosienu ar diegu pirms cepšanas, lai arī pieņem tādu apaļīgāku formu. Citreiz nocepu smuku, ne pārāk treknu cauraudzīti. Galeti, arī protams vāru vai vistas auksto gaļu. Aknu pastēti taisu, man viena veca kaucmindiete iemācīja, ka pastēte ir jāizlaiž caur gaļas mašīnu vismaz 5 reizes, un tiešām - tā pastēte tad ir tik vijīga un garšīga, ka var veselu bļodu bez maizes apēst (to es protu). Tad citreiz es vēl vāru tādu auksto gaļu kā laukos - gaļu nevis sagriež, bet samaļ. Želantīnu lieku drusku mazāk, lai ir mīkstāka, un tad var griezt šķēlēs un likt uz maizes. Ā, ir vēl viena lietiņa - cūkas filejas rulete. Fileju izklapē ( gabals izskatās kā tāda mēlīte, ja nu gadījumā kāds nezin, kas ir cūkas fileja), tad liek iekšā vārītus burkānus, vārītu, sasmalcinātu olu, ceptus sīpolus, var arī papriku likt vai spinātus - kas garšo. Nosien ar diegu, apcep uz pannas un liek sautēties. Vispār garšīgs rezultāts beigās.
  • Vīramāte regulāri vāra gaļas ruleti. Nopērk jau tādu gatavu gaļas gabalu, kuram nav ādas, ir maza speķa strēmelīte un liesumiņš, tad visu tur iesmērē ar garšvielām un ķiplokiem. Satin cieši jo cieši, ietin marlītē un vāra buljonā. 
  • Auksto gaļu, pastēti, viltoto zaķi, cepeti. Pēdējie divi prasa maz piepūles gatavojot. Arī karbonādes sacepam vairāk, kā apēst vakariņās un var likt no rīta uz maizes. Tāpat vistas fileju, vai vienkārši vārītu vistas gaļu.
  • Vistas fileja iemarinēta pēc sirds patikas, apcepta uz pannas un tad līdz galam izcepta cepeškrāsnī- vesela.
  • Vārītu mēli. Dažreiz, ja lielāks cepetis iegadījies un nav apēsts pusdienās, tad arī liekam uz maizes.
  • Sendvičus - 2 maizes šķēles un pa vidu kaut kas. Tie mani "kaut kas" mēdz būt šādi:
    •  konservēts tuncis, konservēta kukurūza, diētiskā majonēze, sāls
    •  vistas cepeša pārpalikums (vienmēr paliek paari) ar mazliet diētisko majonēzi un zaļumiem
    • garneles samaisītas ar Hellmans seefood mērci, atsevišķi klāt pielieku kādu salātlapu
    • siera salāti - rīvēts siers, ķiploks, diētiskā majonēze, burkāni.
  • Mazliet ķēpīgi, bet dikti gardi. Vistas stilbiņu (ar visu kāju) atkaulo, bikiņ ar gaļas āmurīti izklapē un pilda ar ko sirds kāro - žāvētas plūmes, aprikozes, rieksti, paprika, siers, burkāns, zaļumi utt. satin ruletītē, aptin ar diegu, ietin folijā. turpat var piemest pāris ķiploku daiviņas, ja patīk. Vāra sālsūdenī, karstas izņem no folija un paliek zem sloga, kamēr atdziest. Ledusskapī iekšā un pēc kāda laika uz maizes liekamais gatavs - gards, ka nenoēsties. Var gatavot arī no vistas filejas, bet tad jārēķinās, ka tāds pasauss sanāks.
  • Maizītes- jaunlopa gaļu izvāra ar garšvielām ( buljons paliek zupai). gaļu atdzesē, tad vai nu sagriež, vai saplucina, un uz rupjas maizes ar mārrutkiem ēd. Baigi liesi, ja gribas tievēt un garšīgi arī. Nu cepešmaizes ar marinētu gurķi ir manas mīļākās sviestmaizes.
  • Aukstas aknu kotletes uz maizes ar marinēta gurķa šķēli. Mamma kādreiz taisīja bezdievīgi garšīgu vistas aknu pastēti. Esot ļoti vienkārši un arī lēti.
  • Taisu falšo zaķi ar visādiem pildījumiem (sēnes, zaļumi, ola, burkāns - kas pa rokai) un vistas aknu/siržu pastētes.
  • Ja ir cepeškrāsns, tad var sacept gaļas gabalu garšvielās, ja nav, tad var vārīt gaļu arī garšvielās un uz maizītēm šķēles ar mārrutkiem ļoti pat gardi!

Virtuves FORUMS 2007

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS