Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/padomi/vistas-galas-galerts/

Vistas gaļas galerts

Vai kāda lūdzu mācētu pastāstīt kā gatavo gaļas galertus? Neesmu ēdusi kādus gadus 10 vismaz un man agrāk ļoti garšoja (ar etiķi - ņamm).

  • Novāri vistu, atdali no kauliem, vārot pieliec visus burkānus, pētersīļus, un pieliec želatīnu, šausmīgi vienkārši. Ja grib kreftīgāku - tad taisa kā šmorējot- mazāk ūdeni, vairāk burkānu, selerijas, papriku ( ja grib), saželēsies jau pat pats, a var arī mazliet pielikt želatīnu ( 1 paciņu). Var likt trauciņos mazos un var arī vistu želejā lieliem gabaliem - kā grib. Ļoti vienkārši- kļūdīties nav iespējams. Galvenais, lai tas buljons garšīgs pats par sevi.
  • Galvenais, lai tas buljons garšīgs pats par sevi un tādu var dabūt no tām sportiskajām vistām, kas maksā zem lata. Ilgi jāvāra, bet buljons ir ļoti labs. Cits ir jautājums par to sīksto gaļu. Dikti labus zobus vajag. Stāstīja, ka cietās gaļas mīkstināšanai var iemest drusku sodas, tad paliek mīksta, bet - tad jau buljons nekam neder.
  • Kad taisu vistas galertu, nopērku veselu vistu, vēl klāt kaulus, spārniņus un kakliņus. Balto gaļu izgriežu, tā man aiziet citiem ēdieniem, klāt pie buljona lieku visādas garšvielas un obligāti kaltētus seleriju saknes. Parasti pati veikalā nopērku, sagriežu un sažāvēju. Vienmēr veselu sīpolu ielieku, melnos piparus un veselus burkānus. Kā pareizi saka - viss noslēpums slēpjas buljonā un tie vistu kauli piedod ļoti labu garšu buljonam - viņš tāds štengrāks sanāk.
  • Vistas galertam var arī nelikt želantīnu, bet lai nebūtu tik ļumīgs, labāk pielikt. Buljonam jābūt padzisušam, kad lej klāt želatīnu. Parasti daru tā - uzlieku uz plīts, tad leju želatīnu, strauji maisu un ļauju bišku uzkarst, bet nekādā gadījumā nedrīkst novest līdz viršanas temperatūrai.
  • Želatīnu no sākuma ieber atsevišķā bļodiņā un uzlej aukstu ūdeni, ja pulverveida želatīns - tad piebriedīs momenta un tad to iegāž buljonā, kā saka,- galvenais nedrīkst vairs vārīt ar to želatīnu, bet gandrīz līdz vārīšanas temperatūrai gan tad vēlreiz jāuzkarsē, un izmaisi labi. Ja tev tāds želatīns, kas gabaliņos, tad kādas 20 minūtes piebriedīs no auksta ūdens, pārējais viss tāpat.
  • Aukstā gaļa, uz vienu cāli, ņēmu 10 spārniņus. Princips tas pats, kas foto receptē. Želatīnu nevajadzēja.

Komentāri

sandra:
18.07.07 11:59:10

lai liellopa,vai cūkas gaļa nav sīksta,un ātrāk arī izvārās-jāpielie parastie korki-no vina pudelem,pati tā daru,varbūt var tā iespaidot arī vistas gaļas sīkstumu..
Sandra:
20.07.07 11:24:38

nevajag jau ar sodu pārforset,vajag pavisam nedaudz,arī kad pupas,vai zirņus vāru pielieku sodu,nekas nemainās,ja ar mēru..

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS