Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/aniss/

Anīss

Rakstu sagatavoja XP

  • Anīss ir garšviela un ārstniecības augs, ko lietoja jau senos laikos. Tas ir viengadīgs augs (Pimpinella anisum), kura izcelsme ir Vidusjūra un Mazā Āzija.
  • To audzē arī pie mums, siltākos apvidos. Šodien to audzē Balkānos, Spānijā, Turcijā, Meksikā un Vidusjūras valstīs.
  • Kā raršvielu lieto augli. Tas ir zaļganpelēkā, pelēkdzeltenā vai pelēkbrūnā krāsā. Gatavam anīsam ir aromātiska smarža, un  tam ir garšvielas saldena garša. Smaržu piešķir ēteriskās eļļas (pat līdz 3%). Anīss veicina žults rašanos, paātrina gremošanu, ierobežo gāzu rašanos, tas ir ārstniecisks augs. Silīcijs ierobežo kaitīgo baktēriju rašanos. Iedarbojas pret zarnu kataru, gremošanas trakta spazmām.
  • Tā pielietojums ir daudzpusīgs. To lieto cepumiem (anīsa), maizei, biešu konservēšanai, sarkano kāpostu konservēšanai. Tas der arī ābolu un bumbieru kompotam. Anīsa šķipsna ir derīga arī pie šampinjoniem un zivīm. Tas ir arī garšvielu maisījumu sastāvdaļa (karijs utt.) Indiešu un ķīniešu virtuvēs ir bieži sastopamas gaļas ēdienos. No tā gatavo liķierus, ir arī ārstniecības tēju sastāvdaļa (piem. vēdera uzpūšanās (kumelītes ar anīsu)) un noņem ēdieniem nepatīkamās smakas (eļļai, zivīm utt.) un tos aromatizē.
  • Kulinārijā par garšvielu izmanto arī svaigas anīsa lapas, samaltus augļus. Tos pievieno pīrāgiem, cepumiem, kēksiem, īpaši Ziemassvētku piparkūkām, kā arī piena un augļu zupām, biezputrām, krēmiem un tortēm.
  • Izmantojamās daļas: sēklas, zaļās lapiņas.

Komentāri

Madars:
18.03.06 15:26:56

Vai kaut kur var dabūt konfektes ar anīsu?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS