Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/baziliks-ocimum-basilium-l/

Baziliks (Ocimum basilium L.)

  • Bazilika dzimtene – Dienvidāzija (Indija, Šri – Lanka). Tiek kultivēta Rietumeiropā, Kanādā, Āzijā un Āfrikā, ASV un Latīņamerikā.
  • Raksturojums. Parastais baziliks, viengadīgs augs ar patīkamu balzāmisku smaržu. Kā garšvielu izmanto lapas (violetas vai zaļas) un ziedus, kuras novāc ziedēšanas sākumā.
  • Parasto baziliku ziedēšanas laikā novāc ar rokām un mehāniski. Augus novāc 10 – 12 cm augstumā no zemes. Zaļumus kaltē ēnā, labi vēdināmā vietā. Kaltējot saulē, tas zaudē krāsu, aromātu un garšu.
  • Latvijā audzēts baziliks: Latvijā audzēto bazilika šķirņu sortiments ir ļoti plašs, sastopamas šķirnes ar dažādu auga lielumu, lapu krāsu, krokojumu un lielumu, ar dažādu aromātu, kur bez bazilikam raksturīgā jūtams arī citronu, krustnagliņu, kanēļa vai cits aromāts. Šķirnes ar sarkanām lapām raksturojas ar asāku un viendabīgāku aromātu nekā zaļlapainās šķirnes. Baziliku audzē gan kā garšaugu gan kā dekoratīvu augu, kā uz lauka tā arī zemstikla platībās un podu kultūrā. Vēsās un mitrās vasarās uz lauka iegūstamā raža ir ļoti zema.
  • Uzturvērtība un izmantošana. Baziliks - jau no seniem laikiem iecienīts un plaši audzēts garšaugs, to izmanto uzturā un ēteriskās eļļas ieguvei pārtikas rūpniecības, parfimērijas, medicīnas u. c. vajadzībām. Ēteriskās eļļas saturs bazilika lapās ir līdz 1,5% no zaļās masas svara, tās galvenās sastāvdaļas ir eigenols, kampars un terpēni, kas dod auga lapām krustnagliņu un piparu smaržu un garšu. Bazilika lapās ir 150 mg % P vitamīna, 30-40 mg % C vitamīna un, 8,7-9 mg % karotīna, tas bagātina uzturu ar cinku un mangānu.
  • Lieto svaigas un kaltētas bazilika lapiņas, tās liek pie gaļas, zivju, sēņu un gurķu, kabaču un tomātu konserviem, desu un pastēšu aromatizēšanai. Baziliks sevišķi piemērots tomātu salātiem un jebkuram ēdienam ar tomātiem. Smalki sagrieztas svaigas vai kaltētas bazilika lapas kopa ar pētersīļu un diļļu lapām liek uz sviestmaizēm, biezpiena. Pievieno dārzeņu zupām, mērcēm. Neder pie kartupeļiem un pākšaugus saturošiem salātiem. Saderīgs ar koriandra lapām attiecībā 1:4. Bazilika lapas izmanto etiķa un eļļas aromatizēšanai. Baziliks ir ļoti aromātiskā garšviela, tā kā bazilika dažādo šķirņu aromāts var būt ļoti atšķirīgs ( ar vairāk vai mazāk izteiktu citrona, krustnagliņu vai citu aromātu), to var izmantot praktiski pie visiem ēdieniem, katram izvēloties piemērotāko. Bazilika pulveris kopā ar rozmarīna pulveri attiecībā 1:0,5 aizvieto melnos piparus.  Garšas ziņā baziliks labi saprecas ar ķiploku, arī rozmarīnu un salviju. Bieži baziliku izmanto kopā ar oregano, jo tas nenomāc bazilika garšu un aromātu. Baziliks arī labi sader ar rīsu un graudaugu ēdieniem. Itālijā gatavotās tomātu mērcēs baziliks ir vienmēr, to izmanto arī picās un siera ēdienos. Veiksmīgākais itāļu bazilika pielietojums ir slavenajā itāļu pesto mērcē, kuru visbiežāk pasniedz kopā ar pastu. Pesto mērce ne tikai garšo lieliski, bet tas ir arī labs veids, kā ilgstoši uzglabāt baziliku.
  • Uzglabāšana: Svaigas bazilika lapas ieteicams glabāt ledusskapī -maisiņā. Lapas ledus trauciņos var glabāt arī pārlietas ar ūdeni. Kaltētu baziliku savukārt vēlams glabāt sausā, vēsā un tumšā vietā, hermētiski noslēgtā iepakojumā. Šādi kaltētās lapas var uzglabāt līdz pat 6 mēnešiem.
  • Tas ir svarīgi: Izmantojot baziliku kā garnējumu, to nevajadzētu griezt ar metāla nazi, jo bazilika un metāla asmens ķīmiskās reakcijas rezultātā lapas zaudē dabīgo krāsu. Svaigu baziliku labāk pievienot ēdiena gatavošanas beigās, lai saglabātu tā garšu un aromātu.

Komentāri

paviaans:
27.07.09 21:15:15

man garšot bazilikus... buč buč
fruktoze:
07.10.09 16:58:03

man ar briesmiig garsho baziliks...:)) tieshaam :))
ņamm:
05.11.09 18:32:41

for6i man tas noder projektam:)
jauniņais:
24.05.11 21:48:58

mums nesen majas tadu iezstaadiija un garsho labi!
dille:
15.08.11 17:21:58

Jau kuro gadu fanoju par šo garšaugu, laikam neesmu latviete!Arī draudzenes saslimdināju. Nu nav nekā labāka par šo!( Tā teiktu Mārtiņš Rītiņs)
di:
11.01.12 17:20:30

studēdju Erasmus (pabiju internacionālā vidē) un man arī baigi iegaršojās

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS