Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/feijoa/

Feijoa

  • Feijoa (latīniski Feijoa seliotviana), dēvēts arī par ananāsu guavi, ir mūžzaļa krūms, kura dzimtene ir Dienvidamerika. Mūsdienās radītas daudzas šī auga šķirnes, visvairāk to audzē Jaunzēlandē. Interesanta nosaukuma autors ir vācu botāniķis Kr. Bergcrs, kurš paša aprakstīto augu nodēvēja spāņu kolēģa, Spānijas Nacionālā vēstures muzeja bijušā direktora dona Silvas Feijoa vārdā.
  • Feijoa augļi ir saldi, to garša atgādina banānu, zemeņu, guaves un ananāsu garšas kombināciju. Augļa mizu nav ieteicams ēst, jo tā ir rūgta un sīva. Izvēloties šos augļus, vēlams pievērst uzmanību, lai tiem būtu patīkama smarža un saspiežot tie šķistu nedaudz mīksti.
  • Unikālās garšas dē| feijoa ir iecienīta sastāvdaļa augļu salātos, to lieto pudiņu, kūku, džemu, želeju pagatavošanā. Kombinējot ar melno tēju, to izmanto augļu tējas ražošanā. Turklāt no feijoa augļiem tiek iegūts ari vīns.
  • Fejoa ir labs C vitamīna avots - seši vidēja lieluma augļi spēj nodrošināt pieaugušo ar vitamīna dienas devu. Augļi satur ari ievērojamu B vitamīnu kompleksu, viena auglī ir ap 10% no dienā nepieciešamā minimuma, kas vajadzīgs pieaugušam cilvēkam. Viens feijoa auglis vidēji sver 50 g. Feijoa (100 g| satur 49 kcal, 11 g ogļhidrātu, 20 mg C vitamīna).

Komentāri

sinča:
27.02.07 10:49:41

Skaisti!!! :))
DOMINUM:
09.01.09 00:28:05

Gruzijā pagatavo ļoti vienkārši - samaļ svaigus ar cukuru, jauka zemeņu garša. Var ar blenderi... Mūsu veikalos un tirgos mēdz būt, var ņemt par cenu līdz 4 lati, tikai uzmanīgi jāatlasa, lai nav bojāti. Reta piedeva mūsu galdā, šika uzlieve saldējumam...

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS