Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/fizalis/

Fizālis

  • Fizālis ir lakstaugs, ļoti attāls radinieks tomātam, kartupelim un saldajam piparam, kuram ir ļoti daudz šķirņu. Fizalis atgādina mazu oranžu tomātiņu. Pie mums šos augus dēvē arī par lampioniem vai Ķīnas lukturīšiem. Ēdami augļi gan ir tikai divām šķirnēm. Angļi fizāli sauc par laternaugu, jo ogas ir ieslēptas sausos, plānos kupoliņos. Lielākā daļā fizāļogu nav garšīgas, bet ēdamās ir saldskābas, mazliet līdzīgas zemenēm, mazliet - persikiem. 
  • Fizāļu ogas var iemērkt šokolādē un ēst kā konfektes vai izmantot ēdienu rotāšanai, kā arī pievienot kompotiem, augļu salātiem, vārīt želeju, izspiest caur sietu un gatavot mērces, kā ari izmantot kūkām. Īpaši labi ir pasniegt saldskābo fizāli pie siera un  gatavojot saldos  ēdienus. Fizālī ir daudz A, B un C vitamīna.

Komentāri

Rudīte:
13.09.06 17:12:30

Man šogad fizāļi ir padevušies lieli, bet es vēlētos zināt kā tos saglabāt un nogatavināt, jo uz lauka tie nenogatavosies.
Jugita:
16.10.07 16:23:02

Es fizāļus audzēju siltumnīcā, tad nolasu un lieku istabā,uz avīzēm.
Bo:
27.01.13 19:54:07

Stambulā garšvielu tirgū nopirku žāvētus fizāļus - pēc izskata kā brūnganoranžīgas rozīnes. Ļoti iegaršojās, tādi saldskābi :). Diez, Latvijā arī kaut kur nopērkami žāvētā veidā?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS