Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/gurku-metra-jeb-arstniecibas-gurkene/

Gurķu mētra jeb ārstniecības gurķene

  • Gurķumētra jeb ārstniecības gurķene ir viengadīgs augs, kura lapām piemīt patīkams svaigu gurķu aromāts un garša. Lapas tiek izmantotas, kamēr tās vēl ir jaunas. No gurķumētras ziediem var vārīt ievārījumu.
  • Gurķumētra satur gļotvielas, ēteriskās eļļas, miecvielas, saponīnu, kalciju, silicijskābi un C vitamīnu.
  • Gurķumētra veicina urīna un sviedru izdalīšanos, mazina iekaisumu. Tautas medicīnā iesaka jauno augu dzinumu novārījumu lietot “asins attīrīšanai”, pret klepu un reimatiskām sāpēm.
  • No jaunajām gurķumētras lapiņām gatavo salātus (līdzīgi spinātiem), aukstajām zupām. Tās pievieno mērcēm, majonēzēm, zupām, kāpostiem. Veselas lapas izmanto ēdiena rotāšanai un lai uzlabotu smaržu, piemēram, - lai nomāktu netīkamu zivju ēdienu smaku.
  • Dažās Eiropas valstīs smalki sagrieztu un ar lociņiem un citiem zaļumiem sajauktu gurķumētru pievieno biezpienam, sieram, sviestam. To ēd arī atsevišķi, tāpat kā spinātus. Anglijā no lapām gatavo vīna boles.
  • Ar ziediem var rotāt viesību galdu. Gurķumētras kāti un lapas ilgi saglabā ūdeni.

Komentāri

darzniece:
02.02.11 23:29:13

šis augs ir tiešām labs, ja vēl nav gurķi izauguši, tad šo var lietot gurķu vietā, gan garša un smarža laba, tieši pēc gurķiem

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS