Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/hurma/

Hurma

  • Hurma ir jāēd gatava. Lai gan šis tomātam līdzīgais auglis tiek uzskatitss par visai nevērtīgu -senāk ar to dažās valstīs barojuši cūkas - nogatavojusies hurma garšo pēc medus, ja gadās ie;ēst negatavu augli, muti no sīvuma acumirkli savelk un pāriet jebkāda vēlēšanās to kādreiz vēl baudīt. Tāpēc iesaka negatavu hurmu ielikt saldētavā sasaldēt un tad atsaldētu ēst. 
  • Bet hurma ir viens no tiem augļiem, kas, istabas temperatūrā nogatavojas (tāpat kā avokado). Hurmu var izmantot dažādi. Augļa dzimtenē - Japānā un Ķīnā - to žāvē un ēd svaigu. Gatavu hurmu var pārgriezt uz pusēm, uzkaisa nedaudz kanē|a, uzliek ievārījumu, pavirsu putukrējumu, tad daiļo pēc patikas un ar karotīti izēd.

Komentāri

Saule:
11.11.06 19:43:35

Mmmmmmmmmmmmm...gardi!!!Un agrāk cūkām..?? 8/ 8)))
es:
19.11.06 15:40:50

ei nu, es pamēģināju negatavu hurmu sasaldēt - pūtu uz vella paraušanu...
:(
lorina:
12.12.06 21:38:51

pirmo reizi hurmu nogaršoju negatavu, fūūūū- muti čokurā sarāva, tad ilgi neēdu, bet nesen ēdu gatavu, mmmmmm, tā bija laba, salda kā medus, tagad to bieži vien ēdu vēsajos, lietainajos rudens/ziemas vakaros!!!!
Hurma:
06.09.07 23:02:13

Nedomāju, ka hurmas sīvums atkarīgs no gatavības, domāju, ka drīzāk no šķirnes, jo bieži negatavā hurma ir ļoti salda, bet tai pat laikā labi nogatavojusies rauj muti čokurā.
Pasaldēšana tiešām atbrīvo no sīvuma
hurmas cienītāja:
02.12.07 14:05:13

pēc gatavības pakāpes --ķirbis-tālāk ,it kā plūmes ,nogatavojies-medus ,liels gardums ,vienreizējs, kolosāls !!!!iesaku visiem nogaršot ,jo šim auglim piemīt ārstnieciskas īpašības un tas tiešām ir labs--urīndzenoš ,sirds stiprināšanai(cūkām kartupeļi arī kārums ,vai tad kartupeļi būtu nederīgi?) Hurma manā mājā ir ļoti iecienīta .
kika:
02.11.08 23:10:32

Starpcitu Hurma ir ljoti vertigs auglis,tajaa ir magnijs,dzelzs,kalijs,varsh un jods,vielas,kas muusu zemee ir lielaa deficiitaa,pie tam,tam ir urindzenosha ipashiba,labi der sirdsslimniekiem,smekjetajiem,jo izpetits,ka palidz cinities pret plaushu vezi,takaa nepiekritu,ka shis auglis ir"visai nevertigs"
kika:
02.11.08 23:16:02

..par sivumu runajot,tas ir tiesham negataviem augljiem un to var mazinat vienu dienu paturot siltaa udenii(30-40')vai ieliekot uz kadu laiku saldetavaa ;)
Un iegadajoties vajadzetu skatit pec koshaakiem augljiem ar mikstakiem saniem un lai lapinjas ir sakaltushas,ne zaljas ;)
MAN LJOTI GARSHO,shodien nopirkam tirgu(kur ir lielaka izvele un letaki) veselus 8,divattaa notiesjam,neviens nebija sivs :)
DOMINUM:
09.01.09 00:19:40

Ir 1. hurma (gaiši oranžu vidu)un
2. hurma - koroļok (šokoladnij) - ar tumšbrūnām dzīslīņām augļa iekšpusē. Tā šo otro veidu sauc Sočos, arī ļoti garšīgs, kad gatavs, tur aug tik lielos kokos kā ābelēs. Mēs jau te nabagā ziemeļmala, citi pie visa gatava. Turpat tālāk, tikai Abhāzijā, ceļmalās kā nezāles gandrīz - vīģes koki ar graudainajiem augļiem, kas mums te 1 USD gabalā iekš SKY...
Hurmjo:
02.11.09 14:07:47

Nevērtīgs auglis???
"Barības vielu ziņā hurma neatpaliek no tādiem augļu pasaules «titāniem» kā vīģes un vīnogas. To sastāvā ir cukuri (galvenokārt glikoze, fruktoze), organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe u.c.), kā arī olbaltumvielas, pektīnvielas, proteīni, daudz bioloģiski aktīvu makroelementu un mikroelementu (varš, magnijs, dzelzs, kālijs, jods, leikoantocianidīni, karotinoīdi, askorbīnskābe) un citas mūsu platuma grādos nepieciešamas vielas."

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS