Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/kaperi-capparis-spinosa-l/

Kaperi (Capparis spinosa L.)

  • Kaperu dzimtene – Āzija. Ēdienu pagatavošanai tos izmantoja jau senajā Grieķijā. Labākās šķirnes ir no Spānijas, Itālijas, Francijas, Alžīrijas un Balkānu pussalas valstīm.
  • Raksturojums. Kaperi ir Capperis spinosa ziedu pumpuri. Tas ir neliels krūmveidīgs augs, augstumā ~1 m. Ziedu pumpurus novāc aprīlī – maijā, tad tos šķiro, ēnā vītina un liek uz 3 mēnešiem sālī vai sāls un augu eļļas maisījumā. Pēc tādas apstrādes tie iegūst tumši zaļu nokrāsu un samazinās līdz zirnīša izmēriem. Šādi sagatavoti kaperi ir tumšzaļi, zirņa lielumā, ar skābi sāļu, nedaudz vircoti rūgtenu garšu. Lieto sālītus vai konservētus etiķī vai eļļā.
  • Ķīmiskais sastāvs. Galvenā darbīgā viela – glikozid rutin.
  • Iedarbība. Par tā iedarbību uz cilvēka organismu domas dalās: jau senos laikos ārsti runāja par to kaitīgumu (tie izsauc sliktu dūšu), taču citi atzīmē to labo iedarbību uz asinsspiediena samazināšanu.
  • Mēs pazīstam: Pie mums ir plaši pazīstama Ērkšķainā kapere, kura aug tuksnešainos līdzenumos. Tā ir ļoti sausumizturīgs augs ar spēcīgi attīstītu, zemē dziļi tiecošos sakņu sistēmu. Vidusāzijas tuksnešos ērkšķainās kaperes saknes parasti sniedzas 18–20 m dziļumā.
  • Kaperes ķīmiskā sastāva pētījumos konstatēti flavonoīdi, kas pieder pie t.s. bioflavonoīdu jeb savienojumu ar P vitamīna aktivitāti grupas, C vitamīns, A provitamīns karotīns, alkaloīdi, izotiocianāti un viens no to hidrolīzes produktiem — sēra savienojumus saturoša sinepju ēteriskā eļļa, tauku eļļa u. c. savienojumi.
  • Eksperimentālos pētījumos konstatēts, ka sakņu tinktūra un novārījums uzlabo asinsreci un diurēzi.
  • Pielietojums. Kaperu garša – skābi – sālīta, nedaudz asa, atkarībā no sagatavošanas tā var būt velkoša. Tos izmanto rīvētus kopā ar citām garšvielām maisījumos un ar vai bez sāls. Izmanto marinādēm, aukstām mērcēm un uzkodām, majonēzēm.
  • Kaperi ir laba piedeva:
    • svaigai, kūpinātai vai treknai zivij (lasis, forele u.c.);
    • jēram, vistai, steikam;
    • sviestam vai olīveļļai;
    • marinētiem gurķiem;
    • ķiplokiem, sīpoliem;
    • makaroniem;
    • majonēzei;
    • olīvām:
    • estragonam, pētersīļiem;
    • sālītiem anšoviem un konservētam tuncim;
    • tomātiem;
    • mocarellas sieram.
  • Gardēžu recepte ir siers, ko pasniedz ar kaperiem, kuri saberzti ar sāli un melniem pipariem.
  • Tautas medicīnā kaperes drogas izmanto ļoti dažādu slimību gadījumā. Piemēram, sakņu novārījumu lieto pret dzelteno kaiti un vēdera mīkstināšanai. Sakņu mizu izmanto pret saaukstēšanos, reimatismu, aknu un liesas slimībām, nierakmeņiem, neirozi, hipohondriju, paralīzi, ascītu, dismenoreju, brucelozi, sifilisu; to sūkā zobu sāpju mazināšanai, bet ārīgi saberztu pulveri lieto strutojošu, ilgi nedzīstošu brūču, čūlu un furunkulu ārstēšanai. Lakstus, kas saberzti kopā ar ķiplokiem, izmanto dermatomikozes, bet augļus — kašķa ārstēšanai. Bez tam izmanto arī lapas, svaigus ziedpumpurus, ziedus un to sulu.
  • Marinētus etiķī vai sālītus kaperes ziedpumpurus, jaunos augļus un vasu galotnes izmanto par garšvielu, kas īpaši iecienīta Vidusjūras valstīs. Gatavus augļus lieto svaigus, bet jaunos ziedošos zariņus skābē. No sēklām iegūst pārtikas eļļu.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS