Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/kiploks/

Ķiploks

  • Ķiploka dzimtene ir Vidusāzija, un tas pazīstams jau 5000 gadus ilgi.
  • Pitagors ir nosaucis ķiploku par visu garšu karali.
  • Tautas medicīnā to lieto pret vismaz 60 dažādām slimībām.
  • Agrāk uzskatīja, ka ķiploku ziedu krelles var pasargāt no vampīriem.
  • Ķīmiskā sastāva ziņā ķiploki ir līdzīgi sīpoliem, tikai tajos ir vairāk sēra savienojumu.
  • Ēteriskajā eļļā ietilpst glikozīds alliīns, kas fermenta allināzes iedarbībā pārvēršas par allicīnu – vielu ar izteiktu antibakteriālu iedarbību (līdzīgu penicilīna iedarbībai).
  • Ķiplokos atrodami arī fitoncīdi un baktericīdas vielas, polisaharīdi, jods un B1 vitamīns.
  • Ķiplokiem piemīt antisklerotiska iedarbība, tie iedarbojas pret cērmēm un tiek izmantoti arī dizentērijas un caurejas ārstēšanā, tiek likti uz bišu un citu kukaiņu dzēlienu vietām.
  • Ķiploki paplašina asinsvadus, samazina asinsspiedienu, iedarbojas pret vēdera uzpūšanos, spēcīgi kairina žultspūsli un veicina tā iztukšošanos.
  • Uzmanība ķiploku lietošanā jāievēro aknu un nieru slimniekiem, jo tiem ķiploki var būt nevēlami.
  • Kulinārijā izmanto smalki sagrieztus ķiplokus, kā arī izkaltētu ķiploku sauso pulveri. Tos plaši lieto pie gaļas un zivju ēdieniem, pievieno plovam, sieriem. Itāliešu, grieķu, spāņu un ungāru virtuvēs ķiploki ir gandrīz obligāta ēdiena sastāvdaļa.
  • Ja pēc ķiploku ēšanas pakošļā svaigas pētersīļu lapas, var novērst nepatīkamo ķiploku smaku.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS