Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/koriandrs/

Koriandrs

  • Tas ir līdz 1 m augsts viengadīgs augs, kura dzimtene ir Vidusjūras apgabala austrumdaļa. Koriandrs ir viens no vissenāk pazīstamajiem garšaugiem. Izmanto gan lapas, gan sēklas svaigā un kaltētā veidā. Kaltētas koriandra sēklas ir atrastas jau seno ēģiptiešu kapenēs.
  • Sējas koriandrā ir 0,4–0,8% ēteriskās eļļas (sēklās pat līdz 3%), pektīni, miecvielas, C vitamīns.
  • No koriandra sēklām iegūst aromātisku vielu – citrolu, ko lieto gremošanu stimulējošu preparātu ražošanā.
  • Sēklām ir patīkama, asa smarža un garša. Tās ļoti plaši tiek izmantotas liķieru, desu, pastilu gatavošanā, parfimērijas rūpniecībā, bet Anglijā un Vācijā arī alus ražošanā. Kulinārijā izmanto gan lapas, gan sēklas salātu, rīsu, kompotu, zivju, konditorejas izstrādājumu, maizes, marcipāna, pupiņu un zirņu, kāpostu, biešu un burkānu pagatavošanā.

Komentāri

naw jazina!:
24.09.09 21:07:16

paldies!!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS