Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/kurkuma-curcuma-longa-l/

Kurkuma (Curcuma longa L.)

  • Dzimtene – Austrumindija un Vjetnama, audzē Indijā, Ķīnā, Indonēzijā, Japānā, Šri Lankā, Kambodžā, Madagaskarā un Karību baseina rajonos. Eiropā kurkuma nonāca jau senos laikos, visdrīzāk to ieveda arābi.
  • Raksturojums. Kurkuma – daudzgadīgs tropu augs (dažreiz izaug kā krūms līdz 60 cm augstumam), ārēji līdzīgs ingveram, par cik tie abi pieder vienai saimei. Daļa zem zemes resnām saknēm, pat resnākām un apaļākām nekā ingveram. Saknēs ir 2- 5 % dzelteno pigmentu, tajā skaitā kurkuminu. Augļi kurkumai parādās ļoti reti.
  • Kurkumu izmanto par ārstniecības augu un garšvielu un no tās sakneņiem iegūst dzelteno un zaļo krāsvielu. Indijā kurkuma jau izsenis pazīstama kā krāsviela ne tikai pārtikas rūpniecībā, bet arī tekstilrūpniecībā.
  • Saknes tiek novāktas kad nodzeltē lapas. Izraktās saknes attīra no zemes un sīkām saknēm, aplej ar verdošu ūdeni un kaltē 5 – 7 dienas. Tad šīs saknes kļūst ļoti cietas, spīdīgas griezuma vietās un grimst ūdenī.
  • Ķīmiskais sastāvs. Satur aromātiskās ēteriskās eļļas, kuru sastāvā ir cingiberens, borneols un citi terpenoīdi.
  • Iedarbība. Labi iedarbojas uz kuņģa darbību un žultspūsli, izmanto aknu, žulstpūšļa, nieru un kuņģu slimību ārstēšanā. Tā uzlabo žultspūšļa iztukšošanos un gremošanas sulu veidošanos.

Pielietojums

  • Kurkuma piešķir ēdienam dzeltenu krāsu, kas veicina ēstgribu.
  • Kurkumu izmanto kā krāsvielu un garšvielu. Pārtikas rūpniecībā izmanto sviesta, margarīna, sieru krāsošanai. Kā garšvielu izmanto pudiņiem, gaišajām mērcēm, salātiem, biezeņzupām, etiķim, kuru izmanto dārzeņu marinādēm. Ļoti laba piedeva  rīsu, makaronu ēdienos. ziedkāpostiem, kartupeļiem, īpaši plovam.
  • Nelielā daudzumā kurkuma ēdienam piešķir ļoti maigu garšu, bet lielākā daudzumā tā ir asa, dedzinoša. Kurkuma ir viena no nedaudzajām garšvielām, kuru izmanto gan par garšvielu, gan par krāsvielu. Pievieno olu ēdieniem, mērcēm, jūras delikatesēm, vistas buljonam u. c. Tā kā līdz šim kurkuma pie mums ir samērā maz pazīstama garšviela, tad noderēs ieteikums: uz 4 porcijām ēdiena ieteicams pievienot 1/8–1/4 tējkarotes kurkumas.
  • Viduslaikos kurkumu izmantoja kā krāsvielu lai krāsotu cimdus, metālus, koku, zīdu un kokvilnu. Kurkumas eļļu izmanto parfimērijā un kosmētikā. Dienvidaustrumu Āzijā plaši izmanto reliģiozos rituālos.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS