Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/mandele/

Mandele

  • Tā ir neliels koks vai krūms. No tās augļa (kauleņa) izlobītās sēklas – mandeles – izmanto konditorejā un mandeļeļļas iegūšanai. Ir pazīstami divi mandeļu veidi.
  • Rūgtās mandeles satur glikozīdu amigdalīnu, kas sadalās zilskābē. Tās ir indīgas. Ja pieaudzis cilvēks apēd 50, bet bērns – 10 termiski neapstrādātas mandeles, var iestāties nāve. Termiskās apstrādes gaitā zilskābe izgaro.
  • Saldās mandeles satur pavisam nedaudz amigdalīna – aptuveni 4%. Tās samērā plaši izmanto konditorejas izstrādājumu pagatavošanā, kā arī lieto pie zivju ēdieniem.
  • Saldās mandeles var lietot arī bez iepriekšējas termiskās apstrādes. Sevišķi populāras tās ir ķīniešu virtuvē, kur tās izmanto pie gaļas un zivju ēdieniem.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS