Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/marrutks/

Mārrutks

  • Tas ir daudzgadīgs augs ar žuburotu sakni. Domājams, ka parastā mārrutka dzimtene ir Krievija, kur tas kultivēts jau no 9.gadsimta. Plaši apraksti par mārrutkiem atrodami senajos krievu rakstos.
  • Garšviela ir mārrutka sakne. Veselai saknei nav smaržas, bet, tikko sāk to mizot, izdalās ļoti spēcīga kodīga smarža. Mārrutkos ir daudz C vitamīna (aptuveni 130 mg %).
  • Saberzta mārrutku sakne ļoti spēcīgi iedarbojas uz visu gremošanas traktu, stimulējot gremošanas sulu izdalīšanos.
  • Kulinārijā mārrutkus lieto par pikantu garšvielu pie trekniem gaļas ēdieniem, desām, zivīm. Tos nevāra, bet pievieno jau gatavam ēdienam. Lai nedaudz samazinātu mārrutku asumu, tiem pievieno krējumu, ābolus vai arī vīnu, cukuru un citrona mizu. Ļoti pazīstamas ir mārrutku mērces. Mārrutkus daudz lieto gurķu un sarkano biešu konservēšanā un marinēšanā.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS