Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/maurloks/

Maurloks

  • Tas ir aukstumizturīgs daudzgadīgs augs, kas pavasarī dārzos parādās tūlīt pēc sniega nokušanas.
  • Maurloki pieder pie sīpolu dzimtas un tajos, tāpat kā sīpolos, ir sēru saturošas eļļas, kas tiem piešķir raksturīgo garšu un ārstnieciskās īpašības. Maurlokos ir arī ogļhidrāti, olbaltumi, minerālvielas, B1, B2, PP vitamīns un citi vitamīni (100 g maurloku – 75 mg C vitamīna).
  • Maurloki labi smaržo, un to garša uzlabo ēstgribu un veicina gremošanas sulu sekrēciju.
  • Šī garšauga lietošana var būt ļoti plaša. Maurlokus izmanto tāpat kā pārējos sīpolu dzimtas augus, taču to garša un aromāts ir daudz maigāks, un tāpēc tos var izmantot arī ārstnieciskajā uzturā. Maurloki noder gaļas un zivju ēdieniem, salātiem, mērcēm u.c. Tos neiesaka pievienot sparģeļiem, svaigiem zirnīšiem un pupiņām, jo tad tie nomāc šo dārzeņu ļoti maigo garšu. Smalki sagrieztus maurlokus pārkaisa gatavam ēdienam. Tos nevajag karsēt! Atzīmējama šo garšaugu dekoratīvā nozīme, jo ar lociņiem izrotāts ēdiens izskatās ļoti labi.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS