Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/olivkoks/

Olīvkoks

  • Tas ir neliels koks vai krūms, ko ļoti plaši audzē Vidusjūras apgabalā. Tā augļi – olīvas atkarībā no šķirnes ir zaļas, baltas, melnas, sārtas, violetas.
  • Olīvās ir ļoti daudz augu tauku (līdz 40%) un dažādi vitamīni. Vislabāko eļļu iegūst no baltajām olīvām, presējot tās 20–25 °C temperatūrā. Pēc presēšanas eļļu attīra un iegūst tīru, bezkrāsainu eļļu. Presējot lielākā spiedienā, iegūst dzeltenīgu eļļu. Lai arī olīveļļas taukskābju daudzums, vērtējot pēc nepiesātināto taukskābju īpatsvara, ir viens no mazākajiem, jāatzīmē šo taukskābju stabilitāte: tās nepakļaujas oksidēšanās procesam.
  • Negatavās olīvas konservē eļļā, sāls šķīdumā gan ar kauliņiem, gan bez tiem, gan kopā ar citroniem, papriku, kaperiem u.c. Konservētas olīvas ir neaizstājams papildinājums galda dekorēšanā. Tās pievieno salātiem, zupām u.c. Olīveļļa tiek uzskatīta par labāko eļļu salātu gatavošanai. Viskvalitatīvākā olīveļļa tiek saukta arī par Provansas eļļu.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS