Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/pasterizesana/

Pasterizēšana

Pasterizēšana – process, kurā produktu sakarsē līdz nepieciešamajai temperatūrai un šo temperatūru uztur noteiktu laika brīdi.

Pasterizēšana ir, kad sagatavoto produktu saliek burkās un neaiztaisītas burkas karsē pie 80-90 grādiem katlā ar ūdeni. Katla dibenā jāieliek starpslānis - speciāls paliktnis vai kas cits, lai burkas nebūtu tiešā saskarē ar katla dibenu, citādi burkas saplīsīs. Pasterizēšanas ilgums ir atkarīgs no produkta un burkas tilpuma.

  • Starp citu, esmu pasterizējusi daudz un nekad neesmu likusi paliktni, bet neviena burka nav saplīsusi. Vēl piebildīšu, ka parasti burkas karsē tā, lai ūdens vārās, un tad burkas iekšienē temperatūra uzkāpj līdz tiem 80-90 grādiem. Pasterizēšana no sterilizēšanas atšķiras ar to, ka sterilizēšana notiek vismaz 100 grādu temperatūrā.
  • Un vēl - ūdenim katlā jābūt tik daudz, lai tas apsegtu burkas satura līmeni, t.i., nedrīkst būt tā, ka burka pilna, bet ūdens katlā tik līdz pusburkai.
  • Kā nu kuriem konserviem, gurķiem pietiek ar 5-10 minūtēm, kompotiem 10-20 minūtes (ogām mazāk, āboliem vairāk), dārzeņu salātiem 15-20 minūtes.

Cāļa virtuves forums 2008

Komentāri

Bietiite:
15.09.11 09:31:28

Nu re-tagad noskaidroju,ka tai vajadziigajai temperatuurai jaabuut burkaa nevis uudenim katlaa,paldies!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS