Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/pomelo-citrus-maxima-vai-pampelmuzis/

Pomelo (citrus maxima) vai pampelmūzis

  • Pēc augļa lieluma ieņem otro vietu citrusu vidū aiz citrona. Aug  5-10 metrus augstos kokkos, kas var ziedēt un dot augļus visu gadu. Augļi ir lieli un smagi 3 – 5 kg. Lai nogatavotos auglis, tam vajag 6 – 7 mēnešus.
  • Pampelmūza augļi var būt neliela arbūza lielumā. Garums 15 – 18 cm, diametrs 10 – 18 un pat līdz 25 cm. Augļa forma ir no apaļas līdz bumberveidīgai. Mizas krāsa no dzeltenzaļas līdz spilgti dzeltenai.
  • Mīkstums zaļgans, dzeltens, rozā vai sarkanīgs, ar raksturīgu aromātu un skābenu garšu, kam piemīt nedaudz rūgtums vai pat nemaz nav rūgts.
  • Principā garša ir tāda pati kā greipfrūtam, tikai garša ir daudz maigāka.
  • Augļa dzimtene ir Malajas arhipelāgs, taču šodien pampelmūzis vairs savvaļā nav sastopams. To audzē Indijā, Dienvidāzijā, Dienvid – austrumu āzijā, Austrumāzijā. Šo augli var audzēt arī telpā, bet tam vajag daudz plašuma un pastiprinātu mitrumu.
  • Augļi satur daudz kālija, C vitamīna. Tam piemīt fitoncīdu un antibakteriāla iedarbība, bet ēteriskās eļļas veicina ēstgribu. Satur ļoti daudz sulas un remdina slāpes
  • Pampelmūzim par godu arī tiek rīkoti svētki. Piemēram : septembra mēnesī, netālu no Bangogas, par godu šim auglim rīko procesiju, kuras laikā peld ar laivām, kuras pildītas ar šo augli un ziediem.
  • Galvenokārt pampelmūzis no greipfrūta atšķiras ar to, ka ir daudz vienkāršāka ēšanas „tehnoloģija”. Augli nomizo kā apelsīnu : biezo mizu nedaudz iegriež un tad bez grūtībām nomizo. Nomizoto augli pārplēš uz pusēm, katras daiviņas biezo apvalku pārgriež ar nazi. Izņem mīkstumu.  Mīkstums katrā daiviņā guļ brīvi, gandrīz nepiespiests pie apvalka, mīkstums ir ļoti blīvs, tāpēc pie izņemšanas nekas netiek saspiests un sula netiek zaudēta. Ja ir sēkliņas, tad izņemiet arī sēkliņas. Reizēm mēdz būt to diezgan daudz, pa 5 – 6 katrā daiviņā. Attīrītās daiviņas liek porcelāna traukā. Tikai nekaisi cukuru, jo auglis tāpat ir pietiekoši salds. Nu tā auglis ir gatavs ēšanai. Tālāk, jau atliek vien ēst- var ar karoti, var ar rokām, var kaut ar visu galvu nirt traukā.

Komentāri

duh:
15.12.06 22:00:30

tūlīt ēdīšhu
aha:
21.12.06 20:28:09

es ari tulit edīšu
Edgars:
23.02.07 13:07:25

Dārgs, bet garšīgs!!!
Andis:
25.01.08 16:21:11

Tiešām gards auglis :))
Ieva un Arvīds Turiki:
01.03.08 21:37:11

Liela augle bet garšigs!! Latviski ļoti aizdomīgs nosaukuma arī!!
kika:
01.05.08 18:38:54

Man negaršoja.
kika:
16.11.08 00:04:41

garshiigs ljoti !
ssss:
25.11.08 16:49:31

sūkā
Ivanda:
25.11.08 19:12:05

Fantastiska garša.. mm.. :)
Auglis:
29.12.08 19:55:18

Es eedu un nevaru vien nopriecaaties. Labs un veseliigs!
Martta:
20.02.09 19:23:52

Bet kāpēc tieši jāēd tieši no porcelāna trauciņa? man šis garšo arī no citiem traukiem:)
Ug:
24.02.09 12:34:54

Ir labs! Nav tik daudz jāmizo :D
Sniģis:
21.12.09 00:46:19

Ideāls auglis! Mums visai ģimenei garšo. Mazliet pacietības, kamēr notīra, bet rezultāts attaisno pūles :) .
Nikola07:
29.12.11 21:44:35

Man ar garšo :)
Un ja jau veselīgs tad nekādu sirdsapziņas pārmetumu 8)
brauniņš:
08.01.12 12:51:41

Jāāā,mums arī garšo!Uzzinājām kā veiksmīgāk notīrit augli!
Rimiss:
14.01.12 18:53:32

Neteikšu, ka būtu ļoti garšīgs. Pietrūkst salduma. Mizot nevajag, jāsagriež kā arbūzs.
renija:
08.02.12 12:41:32

nekas no augļiem nav veselīgāks kā pomelo
tam tams:
11.02.12 11:49:42

garsigaks vairs nekas nevar but

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS