Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/rozmarins/

Rozmarīns

  • Tas ir mūžzaļš krūms, ko audzē Vidusjūras apgabalā. Tas tiek audzēts arī Latvijā augu kolekcijās siltumnīcās.
  • No rozmarīna lapām un ziedošiem zariem iegūst ēterisko eļļu – rozmarīneļļu. Rozmarīnam ir spēcīga kampara smarža un viegli rūgtena priežu skujām līdzīga garša. Medicīnas vajadzībām rozmarīneļļu plaši izmanto, gatavojot ziedes, dažādas eļļas, plāksterus. Rozmarīna iedarbība ir tonizējoša, sviedrējoša. Tas īslaicīgi paaugstina asinsspiedienu. Tautas medicīnā to izmanto hepatīta, elpošanas ceļu iekaisumu gadījumā.
  • Kulinārijā lieto gan svaigas, gan žāvētas lapas. Intensīvās smaržas dēļ rozmarīns lietojams mazās devās – aptuveni 1 tējkarote uz 1 kg ēdiena, turklāt tas pievienojams ēdienam tikai gatavošanas beigās. Šī garšviela bagātina ēdienus, zivis, dārzeņus, medījumus, ātrās uzkodas, mīklu.
  • Rozmarīnu lieto kopā ar pētersīļiem, bet nekad kopā ar lauru lapām. Žāvētas lapas labi noder tējai un limonādei.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS