Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/selerija/

Selerija

  • Selerija ir divgadīgs augs, kas bijis pazīstams jau Senajā Ēģiptē un Grieķijā, kur no tām gatavoti vainagi uzvarētājiem, kā arī rotātas kapenes. Par garšvielu Eiropā selerijas sāktas lietot tikai 18. gadsimtā.
  • Izšķir lapu, sakņu un lapu kātu selerijas. 100 g selerijas sakņu satur ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu: 320 mg kālija, 9 mg magnija, 68 mg kalcija, 0,53 mg dzelzs, 0,31 mg cinka, 80 mg fosfora un nātrija, kā arī C, K, E vitamīnu, B grupas vitamīnus, ß–karotīnu. Tipisko garšu selerijām piešķir apiols. Selerijās ir arī glikozīdi – apinīns, holīns, olbahumi u.c.
  • Kālijs, apiols un asparagīns, kas atrodas selerijās, nosaka šā auga diurētisko iedarbību. Tautas medicīnā selerijas lieto nieru slimību, podagras un reimatisma gadījumā, kā arī pret nierakmeņu veidošanos.
  • Selerijas tiek pamatoti uzskatītas par ļoti vērtīgu garšaugu. Kulinārijā tās ieņem īpašu vietu, jo visu tautu virtuvēs tiek ļoti plaši izmantotas pie salātiem, zupām, mērcēm un citiem ēdieniem, kā arī ēdienu dekorēšanai.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS