Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/sipols-darza/

Sīpols dārza

  • Šis dārzenis ir pazīstams jau vairākus gadu tūkstošus. Senajā Ēģiptē sīpolus izmantoja arī reliģiskos rituālos.
  • Dārza sīpols ir viens no plašāk audzētajiem garšaugiem Latvijā. Tiek izmantota gan tā pazemes daļa, ko arī sauc par sīpolu (stipri sarucis stumbrs ar sulīgām zvīņlapām), gan arī virszemes daļas – loki.
  • Raksturīgo smaržu sīpoliem piešķir ēteriskās eļļas, kurām ir ārstnieciska un antibakteriāla iedarbība. Turklāt sīpolos ir olbaltumi (3%), ogļhidrāti, kalcijs, dzelzs, kālijs, nātrijs, magnijs, sērs un pektīnvielas. Sīpoliem raksturīgie aldehīdi izraisa tik spēcīgu asaru veidošanos, kādu nerada neviens cits garšaugs. Sīpolos ir C vitamīns un B grupas vitamīni.
  • Sīpoli ir ļoti veselīgi, un to izmantošanas iespējas plašas. Tie stimulē gremošanas sulu un urīna izdalīšanos. Sīpolos esošajām vielām – fitoncīdiem piemīt baktericīda iedarbība. Tās labvēlīgi ietekmē mutes un zarnu gļotādu. Sīpoli tiek lietoti arī par prettārpu līdzekli. Mērenība sīpolu lietošanā būtu jāievēro aknu slimniekiem.
  • Medicīnā izmanto no sīpoliem iegūtos preparātus.
  • Kulinārijā sīpolus lieto ļoti plaši – gan ikdienā ēdienu pagatavošanā, gan dārzeņu konservēšanā, marinēšanā un skābēšanā. Sīpolus pievieno visdažādākajiem salātiem, gaļas un zivju ēdieniem, zupām.

Komentāri

sarmite:
11.10.08 15:53:04

cav ko albu dari
DOMINUM:
09.01.09 00:35:15

Izcils pret stipru klepu - sīki sakapā un sastampā ar cukuru (ar medu nav efektīvs!), tad uzreiz pa ēdamkarotei ik pēc dažām stundām ēd nost šo sulu ar visām izspaidām. Vico tik iekšā, cik var iestumt - klepus būs prom!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS