Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/skaidrojumu-abc/smarzigie-pipari-jeb-arstniecibas-pimenta/

Smaržīgie pipari jeb ārstniecības pimenta

  • Tas ir mūžzaļš tropu koks, kas pazīstams jau no Kolumba laikiem. Nosaukumu “pimenta” (garšviela) tas ieguvis no spāņu valodas. Smaržīgās pimentas augļi – smaržīgie pipari pēc kaltēšanas iegūst gaiši brūnganu nokrāsu. Lieluma ziņā smaržīgie pipari ir nedaudz lielāki par melnajiem pipariem.
  • Smaržīgie pipari satur pimenteļļu, ko plaši izmanto parfimērijas un farmaceitiskajā rūpniecībā, kā arī liķieru ražošanā.
  • Medicīnā smaržīgo piparu tēju lieto pret meteorismu.
  • Kulinārijā smaržīgie pipari tiek plaši izmantoti tieši tāpēc, ka to patīkamajā garšā apvienotas dažādas garšas – kanēļa, melno piparu un muskatrieksta garša.
  • Smaržīgie pipari labi papildina gaļas, zivju, medījumu ēdienus, zupas, augļu kompotus, marinādes, Ziemassvētku pudiņus un cepumus. Iesakāma ir mērce, kuras sastāvā ietilpst nedaudz gaļas buljona, melnie pipari, sīpoli, kartupeļu milti, citrons, sarkanais sausais vīns un daži smaržīgie pipari.
  • Tomēr smaržīgo piparu lietošanā jāievēro piesardzība. Ja šos piparus pieliek kādam ēdienam par daudz, var sabojāt tā garšu.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS