Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/garsigas-ziemassvetku-davanas/

Garšīgas Ziemassvētku dāvanas

  • Vēl laiks līdz Ziemassvētki un jau tagad sāk baidīt iepirkšanās drudzis. Lai no tā izvairītos, ienāca prātā doma laicīgi sagatavot paštaisītas, garšīgas dāvanas. Tāpēc - gribētu apjautāties par interesantām receptēm mērcēm, eļļām, ievarījumiem, konfektēm, ko varētu uzdāvināt tuviem cilvēkiem.
  • Nu es te pāris gadus cepu cepumus un taisīju končas (dažādas šokolādes + rieksti, žāvēti augļi), bet man tuvie vīra radi nesaprata.
  • Sacepu cepumus un sataisīju končas, izmantojot tepat virtuves receptēs atrodamos Noras Ziemsvētku našķus. Visi saprata  un bija visnotaļ priecīgi. Jāsaka gan, to nevar darīt stipri iepriekš ( kļūs veci). Ar zaptēm un tamlīdzīgām lietām gan var sākt jau tagad.
  • Recepte vecmammai - uz 1 l dzērvenes 200gr medus un 200gr ķiploki. Dzērvenes samaļ, ķiplokus saspiež, pieliek medu. Visu samaisa. Glabā ledusskapī.
    Ieliec smukā burciņā ar attiecīgu etiķeti. Ieteicams asisnsvadu paplašināšanai un vēl visādām lietām. Pa 1 ĒK no rīta, tukšā dūšā. Vīra vecmamma ir starā, viņai galva vairs nešalcot utt.

Apelsīnu cepumi - sanākot 70 gabali

Mīklai:

  • 150 gr saldkrējuma sviesta
  • 100 gr smalkā cukura
  • 1 paciņa vanilīna cukura
  • 1 ēdamkarote sīrupa ( nav uzrakstīts kāda, droši vien apelsīnu)
  • 1 ola
  • 1 citrona sula
  • 300 gr miltu

Rotājumam:

  • 175 gr pūdercukura
  • 3 ēdamkarotes apelsīnu liķiera (nav ne jausmas, kurā bodē pārdodas)
  • 50 gr šokolādes
  • 2 ēdamkarotes sacukurotu apesīnu miziņu. Pēc bildes spriežot, tās apelsīnu miziņas ir norīvētas uz rupjās rīves un novārītas cukura sīrupā.

Mīkstu sviestu saputo ar pakāpeniski pievienotu cukuru un vanilīna cukuru. Pievieno olu, šķipsniņu sāls, sīrupu un sulu. Iesijā miltus, visu samaisa. Mīklu ietin plēvē un uz 60 minūtēm ieliek ledusskapī.
Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādiem. Mīklu izrullē, izspiež aplīšus apmēram 4 cm diametrā. Uz plāts izklāj cepamo papīru, liek virsū cepumus, cep 10 minūtes. Pēc tam cepumiem jāļauj atdzist.
Pūdercukuru sajaukt ar apelsīnu sulu ( nu tā raktsīts, bet laikam jau domāts tas apelsīnu liķieris). Jāveidojas biezai glazūras masai. Atdzisušos cepumu pārklāj ar lazūru, ļauj sacietēt.
Šokolādi izkausē ūdens peldē. Ieliek kulinārijas maisiņā un dekorē cepumus . Pārkaisa ar apelsīnu miziņām.
Tā dekorēšana ar šokolādi izskatās sekojoši - tiek pārlietas 2 šokolādes strīpiņas un cepuma vidū uzkaisa dažas apelsīnu sacukurotās miziņas.
 Garša, manuprāt būs laba un tas izskats ir galvenā fīča, kas varētu pārvērst šos cepumu labā Ziemassvētku dāvanā.
Pašu galveno neuzrakstīju - vienā cepumā 55 kkal, 1 g olbaltuma,2 gr tauku, 8 gr ogļhidrātu.
Atskaite: tā, nu izcepu tos Apelsīnu cepumus. Baigā noņemšanās un neteiktu , ka rezultāts tik garšīgs, kā izskatījās uz bildes. Un ar dekorēšanu arī vajag piešauties. Nu ēdami bij, garšīgi, bet otreiz tādus laikam neceptu.

  • Pērn Ziemassvētko dāvinājām garšvielu „mājas Vegetu”. Bet tā tiešām jāgatavo jau tagad, jo ilgi kaltējas. Sastāvs: burkāni, pētersīļu saknes, selerijas sakne, kāļi.
    Samalu parastajā gaļas mašīnā un klāju uz palaga žāvēties. Žuva kādu mēnesi. Tad visu lielā bļodā, samaisīju un sausu bēru caurspīdīgos maisiņos, etiķeti klāt. Galvenias, nekādi  Na glutamāti un citi sū.... nav klāt.
  • Pagājušogad  cepu cepumus, vienus ar īrisiem un žāvētiem āboliem, vienus ar šokolādes gabaliņiem, un vienus ar ingveru un brendiju, tādus rullīšus - ne ta cepums, ne ta cukurgailis, labie bija.
    Varu padalīties, ka cepumus dāvinot liku nevis kastītēs, bat gan paplatās smukās stikla burciņā. Vispirms smuki ieliku strīpainu, rūtainu lina audumu un tad cepumu. Smuki izskatījās.
    Vēl pirms gada biju konfekšu fabrika, taisīju trifeles, marcipānu šokolādē, vēl kaut kādus žāvētus augļus ar balto šokolādi, . Aāāā man pat tagad atceroties zosāda  tā saldā smarža un nogaršošana ...tinu katru konču caurspīdīgā papīrā, ļoti smuki izskatījās, visi teica, ka garšīgi.
    Visvairāk šajā dāvanu cepšanas/taisīšanas procesā patīk recepšu izvēlēšanās, vairākas dienas lasu domāju, atzīmēju, iztēlojos  un pēc tam iesaiņošana patīk, a tas vidus tb gatavošana manis pēc varētu nebūt.
  • Vienu gadu taisīju piparkūku eglītes. No piparkūku mīklas izgriezu 8-stūru zvaigznes vienu par otru mazākas, laikam kādas 6. Izcepu un tad ar olbaltuma glazūru dekorēju un lipināju kopā. Vēl pārkaisīju ar kokosriekstu skaidiņām. Caurspīdīgā papīrā un dāvana gatava.
  • Kā papilddāvanu vecākiem sataisīju veselu kaudzi ar šokolādes trifelēm.  Recepti no galvas neatceros, bet tur bija sajaukts - pūdercukurs, kausēts sviests, kakao, rīvēta šokolāde. Un tad pēc gaumes var jaukt klāt rīvētus cepumus. Liku vidū visādus riekstiņus, apviļāju gan riekstos, gan cukurgraudos, gan kokosrieksu skaidiņās - cik tik fantāzija strādā. Vēl var arī sacept lielas piparkūkas un izglazēt skaisti - ar krāsainām konfetēm, glazūru, riekstiem. Vēl var arī piparkūku mājas izcept.
  • Rieksti/ žāvēti augļi un ogas smukās burciņās un medū. Nopērk smukumburciņu, riekstu maisījumu un medu. Saber riekstus burkā, pārlej ar medu un dāvana gatava.

Kungiem taisījām čilli konfektes:

  • 100 gr konditoresas šokolādes
  • 150 gr tīrītu ķirbju sēklu
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • ¼ TK (vai vairāk) čilli pulvera

Izkausē šokolādi kopā ar vaniļas cukuru, bet cukuram neļauj izkust līdz galam, lai paliek sīki kraukšķīši.  Rūpīgi iemaisa čilli pulveri. Pieber ķirbju sēklas, vēlreiz rūpīgi izmaisa. Ar tējkaroti liek konfekšu izmēra piciņas uz cepamā papīra, kas uzklāts uz dēlīša. Atstāj uz 2 stundām ledusskapī , lai sastingst. Sastingušas konfektes saliek papīra formiņās. Iznākums: ~25 konfektes. Uzmanību! Kārums nav piemērots bērniem, tas patiešām ir ar asu pēcgaršu!

  • dažas dāvaniņas no pērnā gada. Kāds atšifrējums burciņai pa labi, tā mazākā? Tā ir sēņu zupa.
    Recepte:
    - kaltētas sēnes apmēram 2/5 burciņas
    - kaltēti pētersīļi un dilles 1/5
    - kaltēti sīpoli un kaltēti burkāni arī 1/5
    - pārējais līdz augšai makaroni.
    - virsū - neatpakots kubiņš organic sēņu buljons. Būtībā var jau arī parasto Maggi u.tml., ja nav pretenziju pret garšas pastiprinātājiem un citu „ķīmiju”, kas tur iekšā.
    Klāt bija instrukcija - uzvāra ūdeni, pievieno buljonu, izšķīdina, tad burciņas saturu. Vāra 10 minūtes vai līdz makaroni gatavi.
    Variants: gatavo ar mazāk ūdens, tad sablenderē un pievieno saldo krējumu.
  • Iecerēta apelsīnu un citronu marmelāde burciņās, rieksti šokolādē, marcipāna konfektes un cepumi. Mūsu vidē tādas (paštaisītas) dāvanas tiek tā novērtētas, ka ir vērts ņemties.
  • Gemosā sapirkos riekstus un žāvētas dzērvenes + burciņas smukas un sataisīju žāvētos augļus, ogas, riekstus kopā ar medu. Būs ciemakukulis svētku laikam.
  • Sacepu cepumus, kādus 7 veidus un kēksu ar ļoti, ļoti daudz riekstiem, žāvētiem augļiem un garšvielām (kanēlis, ingvers), satinu mazās paciņās, apsēju ar lentīti un saliku groziņos. Visiem patika.
  • Kaut kur sen atradu receptes, vairs neatceros, kuras tieši taisīju, bet tās pirmās (aprikožu un plūmju) bija noteikti, pārējās - apmēram...

Aprikožu vai žāvētu plūmju lodītes (Dienvidslāvija)

  • 200g žāvētu aprikožu vai plūmju bez kauliņiem
  • 100g pūdercukura
  • 100g maltu riekstu
  • 2 ĒK ruma vai 1 apelsīna rīvēta miziņa un sula
  • citronu un pomeranču esences

Aprikozes (plūmes) 2x samaļ, samīca ar cukuru, riekstiem, rumu un esencēm. Tad ar rokām veido nelielas lodītes. Uzglabā ledusskapī slēgtā traukā. No dotā daudzuma iznāk ~50-55 gab. Konfektes ir oranži dzeltenas (vai brūnas), garšīgas. No aprikozēm gatavotās krāsas dēļ ļoti piemērotas Lieldienām.
Piezīme. Pēc šādas receptes var pamēģināt pagatavot jebkuru žāvētu augļu konfektes - gan no kāda augļa viena paša, gan no dažādiem.

Trifeles (Truffes) (Francija)

Konfektēm:

  • 130g šokolādes
  • 30g sviesta
  • 50g pūdercukura
  • 40g kakao
  •  ~40g saldā krējuma (vēlams - bieza)
  • 1 olas dzeltenums
  • apvārtīšanai: 40g kakao

Šokolādi ūdens peldē ļoti lēni izkausē, pievieno sviestu un krējumu, maisot pieber cukuru un kakao. Visu maisot karsē līdz ~3 minūtēm. Noņem no plīts un iemaisa dzeltenumu. Ledusskapī 1 stundu. Tad ņem ar karoti pa piciņai un ar rokām veido nelielas lodītes, kuras apvārta kakao. Ledusskapī 24 sundas un uzglabā ledusskapī slēgtā traukā. No dotā daudzuma iznāk ~20-30 gab. lielākas vai ~40 gab. mazākas. Konfektes ir tumši brūnas, rūgtenas kā īstas trifeles, garšīgas.
Piezīme. Uzglabājot istabas t°, kakao pievelkas ar konfekšu masu un kļūst tumšs.

Viltus trifeles

Konfektēm:

  • 200g mīksta sviesta
  • 85g pūdercukura
  • 100g kondensētā piena ar cukuru
  • 200-300g cepumu
  • 60g (3 ĒK) kakao
  •  ½ ĒK citronsulas
  • 3 ĒK konjaka
  • 1 citrona rīvēta miziņa
  • apvārtīšanai: maltas mandeles vai rieksti

Cepumus ar mīklas rulli sadrupina vai sastampā bļodā. Sviestu ar cukuru saputo, pievieno kondensēto pienu, cepumus, kakao, sulu, konjaku un miziņu, visu samaisa. Ledusskapī. Tad ar rokām veido nelielas lodītes, kuras apvārta maltās mandelēs (vai kakao). Ledusskapī  un uzglabā ledusskapī slēgtā traukā. No dotā daudzuma iznāk ~90 gab. Konfektes ir tumši rūnas, garša atgādina kakao-cepumu desu.
Piezīme. Ja konfektes apvārtītas kakao, tad, uzglabājot istabas t°, kakao pievelkas ar konfekšu masu un kļūst tumšs.

  • Sauso maisījumu vienu recepti izlasīju kaut kur netā. Izmēģināju un bija māksla rokā - pārējās jau izgudrojām mājās paši. Nav žēl, varu padalīties:

Rīsu – augļu maisījums nebaltām dienām

  • 3 glāzes gargraudu rīsu
  • 3 ĒK kaltētu sīpolu
  • 4 ĒK sausā dārzeņu buljona
  • 1 TK sāls
  • ¾glāzes kaltētu ābolu
  • ¼ glāzes dzelteno rozīņu
  • ¼ glāzes mandeļu skaidiņas

Sausā tīrā bļodā labi samaisa visas sastāvdaļas. Ieber glītā burciņā un aizvāko. Klāt pievieno instrukciju ar pagatavošanas pamācību:

Augļu rīsiPagatavošana: uzvāriet 2 glāzes ūdens, 1 ĒK sviesta un 1 glāzi šī maisījuma. Samaziniet liesmu un sautējiet zem vāka 15-20 minūtes. Pasniedz ar tvaicētu zivi vai vienus pašus ar sviestu.

  • Par ziemassvētku keksu - tas kas ar riekstiem un augļiem - sacepu 5 maziņus, tagad turu konjakā saslapinātās marlēs. Domāju būs labi, sasaiņošu tādos smukos roku taisītos papīros un sarkana lenta pāri!
    Tikai jāskatās , kam šitos dāvina, man tā šķiet, neba nu visi sapratīs, ka tas ir roku darbs, kāds padomās, tā tak traka, man tādu sarepējušu kunkuli ietinusi.
  • Pagaidām mana ideja ir sekojoša: sievietēm aromātiskās eļļas, vīriešiem sausās zupiņas.
  • Vēl viena "konfekšu" recepte. Pārbaudīta, garšīga: datelē iebāž grauzdētu mandeli un dateles vaļējo galu iemērc kausētā cukurā.
  • Garšīgs kārums... mandeles apgrauzdē cukura, piparkūku garšvielu un vīna maisījumā. Mandeļu vietā var izmantot arī citus riekstus...garšīgi arī ķirbju sēkliņas tāpat grauzdētas.

Trifeļu recepte

  • 100 g sviests
  • 5 ĒK kakao
  • 5 ĒK cukura
  • 125 ml piens
  • ap 450-500 g Hipp Pre
  • pēc gaumes rieksti, rozīnes utml.

Katliņā uz lēnas uguns liek izkust sviestu, tad pielej pienu, pieber cukuru, kakao kārtīgi izmaisa, lai nepaliktu kakao kunkuļi un maisot uzvāra 3 minūtes. Iegūto masu kādas 5 minūtes padzesē , tad ber iekšā riekstus un žāvētos augļus (nav obligāti) un tad Hipp Pre maisījumu. Visu masu samaisa un ātri, kamēr masa silta, taisa bumbiņas. Tad bumbiņas leduskapī lai sastingst.
Mani secinājumi:
Orģinālajā receptē nevis Hipp Pre, bet Maļutka -vienkārši no visiem maisījumiem, ko mans bērns ir dzēris - šis pēc garšas visvairāk atgādināja tās bērnības konfektes. Pirmo reizi mēģinot pagatavot konfektes veikalā nejauši nopirkās nevis Hipp Pre, bet Hipp3 - nu teikšu kā ir konfektes sanāca riebīgas, lipīgas lipa pie augstslējām, likās ka būtu pielikti milti. Otrajā reizē ar Hipp Pre viss bija OK.
Nākošais - tā arī isti nesapratu to jaukšanu - orģinālajā receptē rakstīts - mīcīt pēc 3 min. dzesēšanas, bet reāli pamīcīt nav iespējams tā tik pie apdegumiem var tikt, ja kaut kur palikusi karstā šokolāde, a ar karoti nevar izcilāt - masa par biezu.
Gatavoju 2x pirmajā bez augļiem, otrajā ar mandelēm, lazdu riekstiem, rozīnēm. Secinājums man noteikti daudz labāk iet pie sirds ar augļiem un riekstiem, man visi riekstu-rozīņu veidi kopā bij ap 200g bet nākošreiz riekstus un mandeles noteikti liktu vēl vairāk.
Ja taisot bumbiņas rokas ir samitrinātas, tad virsma sākumā liekas tāda riebīga šķidra, bet kad sastingst leduskapī paliek spīdīga gluda kā veikalā gatavotām glazētām konfektēm. Bet tad ik pēc 4-5 ķompēm jāmazgā rokas. A masa ta dziest, tā kā principā ir OK arī ar sausām rokām virpināt tad virsma matēta sanāk.
Nu kopsummā baisākā ķēpa. BET NU ŠAUSMONĪGI GARDA.

  • Vēl viena receptīte burciņām:

Aromātiskais dzērveņu dzēriens

/super garda alternatīva karstvīnām vai karstai upeņu sulai /
1/2 glāzes kaltētas dzērvenes
10 kanēļa standziņas
1/2 TK sasmalcinātu krustnagliņu
2 ĒK sasmalcinātu smaržīgo piparu
Visu labi sajauc un pilda glītā burciņā.
Klāt pievieno:
Dzērveņu karstais sidrs
1,5 l ābolu sidra
600 ml ūdens
3 ĒK garšvielu un dzērveņu maisījuma
2 apelsīni, sagriezti šķēlēs
Katlā samaisa sidru, ūdeni un garšvielas.
Uzkarsē, bet nevāra.
PIevieno lielāko daļu apelsīnu šķēlītes.
Pasniedz karstu, dekorē ar apelsīniem.

  • Sataisīju Ziemassvētku dāvanas dažas jau: žāvēti augļi un dažādi rieksti sadrupināti iekšā šokolādē izkausētā (gan baltā gan melnā). Super gardas un smukas končiņas sanāca
    baltās izskatās efektīvākas, jo iekšā visu smuki var redzēt. Tumšajās pazūd augļu gabaliņi uz fona. Pēc garšas kā serenāde.

Komentāri

zane ab:
18.09.08 13:42:14

Šīs pašbrūvētās :) dāvanas ir tiešām burvīgas. Pati tādu esmu saņēmusi (fantastisku ziemsvētku kēksu) un citiem gatavojusi. Ko gan citu orģinālu var uzdāvināt? Mūsu veikalos ir liela bezgaumība vai gaume par lielu cenu. Bet par tiem, kas nesaprot šadu dāvanu vērtību - man viņu žēl. Dzīve apdalījusi.
Liene:
08.11.10 19:18:45

Nu, meitenes... tas viss nemaz nesanāk lētāk, pat dārgāk, kā ko gatavu pirkt.
Ilze:
19.12.10 10:04:44

Ar to dārgumu ir dažādi. Uzcept kādus cepumiņus sanāk lētāk, nekā nopirkt dāvanu uzreiz vairākiem cilvēkiem. Mums, piemēram,šogad tāda situācija (noteikti ļoti daudziem cilvēkiem patreiz), ka nav tās naudiņas, bet dāvināt tāpat gribās un jau ierasts. Tad nu ir doma radiem dāvināt dāvanas uzreiz visai ģimenītei - sacept kaut ko gardu un skaisti noformēt. Doma ir par cepumiņiem vai kādu citu gardumiņu.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS