Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/grila-sezona-ir-sakusies/

Grila sezona ir sākusies!

Gaišie vakari mudināt mudina doties laukā, svaigā gaisā, un arī maltītes arvien biežāk ieturam dārzā vai sarīkojam pikniku. Pirmajiem grila vakariem pietiek ar ātri apsildītu desiņu pat uz daudzdzīvokļu nama balkona, bet - jo vakari garāki, jo vairāk laika varam veltīt kvalitatīva ēdiena pagatavošanai uz grila. Vēl jau ir vēsi, vēl vajag siltāku jaku vai pledu, tomēr svaigā gaisā pagatavotam ēdienam ir savs šarms, kaut kas no brīvības, jaunības trakuma, pavasara reibuma... Nekas nevar līdzināties tai noskaņai, ko spējam radīt paši sev ar pavisam vienkāršiem līdzekļiem, - mazliet uzņēmības, mazliet lakstīgalu, mazliet dzīvas uguns, labu produktu, izdomas, un grila vakars draugu lokā vai ģimenes pulkā izdosies. Grila sezona ir sākusies, un ikviens no mums var kļūt par lielisku BBQ meistaru!

Santa Maria piedāvā ikvienam, kas vēlas pārsteigt ēdājus ar garšīgu maltīti, ne vien ērti lietojamas gatavās marinādes gaļai un zivīm, kā arī receptes izmēģināšanai, bet arī dažus vērtīgus padomus, lai uz oglēm ceptais ēdiens patiešām sagādātu prieku.

Ogļu izvēle un aizdedzināšana

Ja ēdienkartē paredzēts steiks, putna gaļa un grilēti dārzeņi, droši var izvēlēties smalkākas kokogles. Lielās ogļu briketes rada daudz lielāku karstumu un tāpēc ir īpaši piemērotas gadījumiem, kad ēdienu uz grila pagatavosiet alumīnija folijas trauciņos vai ietītus folijā. Atvērtu ogļu maisu nevajadzētu ilgstoši turēt ārā, jo tad ogles piesūcas ar mitrumu un ir grūti aizdedzināmas.

Ierēķiniet pietiekami ilgu laiku grila iekuršanai - aptuveni 30 - 45 minūtes. Pirms likt gaļu cepties, pārliecinieties, vai ogles kārtīgi kvēlo, - tad tās ir sasniegušas gaļas cepšanai nepieciešamos aptuveni 260 grādus. Visērtākie lietošanā ir grili ar vāku, jo vāks nodrošina vienmērīgāku siltuma sadali un produkti izcepas ātrāk un vienmērīgāk.

Ieeļļojiet cepamo produktu, nevis restītes, sagatavojiet iesmus

Eļļa neļaus produktiem piecepties pie restēm, pie tam vienlaikus sniegs papildus garšu un sulīgumu. Produktu apsmērēšana ir krietni efektīvāka par restīšu eļļošanu. Savukārt ja izmantojat koka (bambusa) iesmiņus, tos ieteicams iepriekš uz stundu izmērcēt aukstā ūdenī, tad tie tik ātri neapdegs.

Garšvielas un garšaugi grilēšanai

Pareiza garšvielu izvēle ir vesela māksla. Kā zināms, garšvielas tiek lietotas, lai uzlabotu, dažādotu ēdiena garšu. Ja gatavajā ēdienā jūtamas tikai garšvielas, tātad - to ir bijis par daudz. Grilējot jāatceras, ka reizēm „mazāk ir vairāk", garšvielas jālieto drīzāk taupīgi. Vienmēr ir labāk izvēlēties dažādus saskanīgus garšaugus vai garšvielas, katru no tiem lietot nedaudz, nekā vienu, bet toties pārspīlēti. Arī pārāk liela sāls daudzuma lietošana var izraisīt negribētu efektu. Sāls atņems gaļai mitrumu, gatavais produkts būs pārāk sauss, tāpēc vienmēr labāk gaļai sāli pievienot tieši pirms pasniegšanas, nevis pirms cepšanas. Garšvielas, kas paredzētas gaļas marinēšanai, protams, jāpievieno savlaicīgi, lai tās paspētu ievilkties, pat vienu vai divas dienas pirms paredzētās gaļas cepšanas. Tad pirms likšanas uz grila gaļu nosusina papīra dvielī un apsmērē ar eļļu, lai tā nepiedegtu pie restēm. 

Tekstu sagatavoja Santa Maria

Papildus informācija:Ilze Salna. Tālrunis: +371 29404124

Komentāri

marta:
20.08.08 21:21:39

ņam man garšo grilēta gaļa un manai ģimenei arī garšo grilēta gaļa un es pastāstīšu kā mēs gatavoja grilētu gaļu mac tētis gatavo ļoti garšīgi

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS