Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/idejas-edieniem-80-to-gadu-stila/

Idejas ēdieniem 80-to gadu stilā!

Lūdzu palīdziet man ar idejām par ēdieniem kādi bija populāri 80-tajos gados. Man te viens pasākums jāsaorganizē un tagad cenšos savu garšas kārpiņu atmiņu krājumus revidēt , kaut kas jau ataust manā galviņā, bet.... laikam jau pārāk jauna biju tajos 80-tajos.... 

  • Šokolādes desa!  (no skolaslaika mājturības atceros).
  • Nekas jau radikāli atšķirīgs, man šķiet, nebija. Pildītas olas bija topā visās viesībās. Tas pats rasols un siļķe kažokā, aukstās gaļas. Ābolkūka "Šarlote", saldā desa. Mamma regulāri uz manām jubilejām cepa "Napoleona" torti.
  • Rasols - klasiska vērtība, ko latvieši ēd visos laikmetos.
  • Eļļā cepamos cepumus - biezpiena bumbiņas, žagariņus Vēl - pildītās vafeles, cepumus formiņās - "vāverītes", "sēnītes"...
  • Šprotu bundža uz šķīvīša. Žāvētās desas ripuļi uz šķīvja, tās tādas spilgtākās atmiņas (iespējams krievu filmu iespaidā to atceros).
  • Siļķe kažokā, rasols, marinēta siļķe, marinēti gurķi... hmmm, kas tad vēl īstenībā tā grūti pateikt, kas tad bija tāds populārs. Siļķu maizes. Salāti ar siļķi, noteikti žāvēta desa plāni sagriezta, jo tā skaitījās nepieejama. Kafija - pašam uzgrauzdēt un samalt, vai arī Liepājas maltā kafija. Dzērieni - Moka un degvīns. Kokteiļi - skrūves vai džins ar toniku.
  • Kokteili kā Moka ar šampanieti. Paģiras gan tiem dzērājiem garantētas. Vēl visādi somu liķierīši mammai bija bāriņā.
  • Galvenais piestrādā pie noformējuma un trauku izvēles - nu kādu kristāla karafi vai vāzi pa centru, iespaida paspilgtināšanai – graņonkas.
  • Kļūda, ja piesauc padomju laika galdus, uzreiz asociācijas ir graņonkas, ķieģelītis un avīzē ietīta zivs aste. Bija jau vietas, kur bija arī TĀ, protams, bet runa jau ir par LV 80-tajiem.
  • Ja taisa siltos, varētu iederēties maltās šniceles un bifšteks ar olu.
  • Zaļie zirnīši kristāla bļodā (tas arī bija deficīts).
  • Žāvēta vista.
  • Tas, ko gatavojām pirms 20 gadiem pie Andžas un Aivara. Uz pannas sviestā apcep ripiņās sagrieztus sīpolus un tomātus. Jācep, kamēr sīpoli paliek brūngani dzelteni un tomāti pašķīst! Tad pannā pieber klāt kārbiņu konservēto zirnīšu un pāris karotes krējuma. Visu samaisa un ļauj vēl kādu laiku pasautēties! Pa to laiku uz baltmaizes uzgriež kādu parasto desu, ko piekost klāt! Un vislabāk garšo, ja ēd no pannas, kā to darījām pie Andžas vai Aivara!
  • Šnabi jauca ar kondensēto pienu. 
  • Noformējumā - "mušmires" no olas, tomāta cepurītes un ar majonēzes punktiņiem...
  • "Falšais zakis". Pārlieta mēle. Rolmopši (no ķilavām vai siļķes). Brētliņas tomātos (ar krējumu un sīpoliem). Saldie (sāļie) groziņi . "Skudru pūznis". 
  • "Cūkmājiņas” - "Selgas" cepumu un biezpiena kūciņas. Kūka no "Selgas" cepumiem un kondensētā piena. Trifeles no bērnu sausā maisījuma "Mališ". Medus torte - mājās cepta - tā bij topā visās viesībās!
  • Cepetis ar rūtainu ādu, kartupeļi, sautēti skābie kāposti. Pašmarinētas beciņas vai salāti no sālītajām sēnēm (ar krējumu un sīpoliem). Kompots (pašvārīts) ar putukrējumu. Strēmelēs sagriezti skābēti gurķi. Tomāti želejā. Pašcepti pīrādziņi un plātsmaizes - biezpiena un drumstalu. No sīrupa gatavota limonāde ar citronu.
  • Olmaizītes ar ķilavām, siļķe kažokā, aukstā gaļa ar mārrutkiem, marinētas sēnītes, marinēti ķirbīši. Nu dzerkļiem - asiņainā mērija, skrūve, moka ar putukrējumu, baltais un melnais krievs.
  • Galda dekorējumā liels uzsvars uz neļķēm. Vēlams, kristāla vāzēs.
  • Kotletes. 
  • Buljons ar pīrādziņiem. Saldējuma kokteilis ar ābolu vai plūmju sulu.
  • Zivju galerts (želeja). Gaļu bumbiņas (frikadeles) želejā.
  • Kalmāru salāti. Kārtainie kokteiļsalāti glāzēs.
  • Karbonāde arī visos laikos latviešu īstenais ēdiens. Skābi sautēti kāposti, sviestā cepti puķkāposti. Burkāni+zaļie zirnīši saldā krējuma mērcē. Vēl bija delikatese ceptas mednieku desiņas. Saira bundžās bija elegances griesti.
  • Biezpiena bumbiņas vārītas eļļā.
  • Galda noformējumā jāņem vērā, ka ap 80-tajiem, jau latviešiem sadzīvē bija ieviesusies zināma turība - gan kristāls, gan tautiskie elementi.. Sencīšu bildes izskati, it sevišķi, kur kāzu galdi redzami.
  • Marinētie ķirbji kubiņos stikla bļodiņās.
  • Ķilavmaizes ar olu.
  • Pirmais- borščs. Otrajā- vārīti kartupeļi ar kotleti/ karbonādi/ cīsiņiem un šķovētiem kāpostiem. Saldais - šokolādes desa, riekstiņi, torte ar balto krēmu.  Kafija - katliņā vārīta. Ar pienu speciālajā piena trauciņā. Uzkodas- ķilavas- pildītas olā un vienkārši uz maizes; sagriezta desa, marin. gurķi, marin. tomāti, žāvēta vista dekorēta ar sviestu. Mencu aknu salāti. Pastēte. Aukstā gaļa. Rosols ar desu. Aa- un pats galvenais- kompotūdens karafē! Jāpiedomā pie traukiem- kā jau kāds minēja- kristāls, kārtīga porcelāna kafijas servīze. Pusdienu servīze.
  • Šokolādes krēms (ķīselis) ar pienu.
  • Atceros, ka svētku galds nemaz tāds neļķu, graņonku, pončiku un šprotu bundžas uz šķīvīš sajaukums viss nebija. 80 gadu svētku galdu vislabāk vari paskatīties kādā no Masiļūnes (cerams pareizi uzrakstīju) grāmatām. Atmiņā palicis:
    • rūtainais cepetis + krāsnī cepti kartupeļi + sautēti skābi kāposti;
    • karbonāde + vārīti kartupeļi + sautēti skābi kāposti;
    • retāk: kotletes + vārīti kartupeļi + sautēti skābi kāposti;

Aukstās uzkodas dažādas variācijas:

    • pildītas olu pusītes, bērnu galdam - "mušmires";
    • rasols, neiztrūkstoši;
    • tomāti želejā;
    • marinētu gurķu šķēlītes;
    • pirmo tomātu un gurķu plānas, plānas šķēlītes;
    • nēģu gabaliņi /tikai nesakiet, ka nevarēja dabūt/;

Aukstais galds pamatā maizītes:

    • ar sieru;
    • ar cieto desu;
    • ar tirgū pirktiem gaļas žāvējumiem;
    • ar ķilavām un olu;
    • ar k/kūpinātas zivs salātiem;
    • pavasarī arī ar tomātiem, gurķiem;
    • retāk: lašmaizītes, ikru maizītes, nēģu maizītes.

Saldajā:

    • kā jau te minēja kompoti vai želejas ar putukrējumu;
    • medus tortes;
    • Napaleoni;
    • vēja kūkas;
    • plātmaizes, maizītes, drumstalu maizes, kliņģeri, kēksi utml.

Alkohols:

    • mājas vīni ;
    • Sovetskoje Sampanskoje;
    • degvīns;
    • Belij Aist un pielīdzināmie brendijveidīgie;
    • ArArAt!!!!!
    • Zubrovka

Dzērieni:

    • mājas zaptes,
    • kompoti,
    • sīrupi ar ūdeni.

Komentāri

vera:
07.03.07 08:21:13

pasakiet ludzu recepti trifelem no bernu piena maisijuma un majas ceptai medus tortei.
paldies.
janis:
02.07.07 18:12:04

gribetos uzzinat napaleona un medus tortes recepti
inga:
31.12.07 17:43:15

Un neviens neatceras, ka arī 80-tajos bija populāra tāda mūžīgā vērtība kā speķa pīrādziņi un saldās "bulciņas" ar kanēli vai magonēm...Tagad diemžēl reti ir garšīgi, jo problēmas ar produktiem...
Vicis:
03.03.09 16:37:50

Kalmāru salāti, mencu aknu salāti, sīpolu klopsis, pildītās pankūkas ar gaļu+ buljons, vinigrets, makaroni "jūrnieku gaumē", kartupeļi ar tušonku, pašceptie auzu pārslu cepumi, kūp. mencas salāti...
Saule:
04.03.09 14:50:33

Dažādi krēmi ar vaniļas mērci,sulu želejas ar vaniļas mērci- mērcei pievienoja arī konjaciņu.Ikdienā studentu ēdiens bija cepti kartupeļi ar sojas pupiņām tomātu mērcē, vai ūdens zupiņa no sojas pupiņām un kartupeļiem.Sviestā un cukurā apceptas auzu pārslas, garšīgi, ja sajauca ar putukrējumu.
Sinčāāā:
12.09.10 18:15:12

Liels paldies par info, ļoti noderēs manai ballītei! :)
Dzintra::
02.02.12 14:33:18

Gribeeju tikai pateikt,ka trifelu recepti atradu tepat CAALA virtuvee.Paldies.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS