Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/iesakiet-ludzu-pavargramatu/

Iesakiet, lūdzu, pavārgrāmatu

Gribētos nopirkt pirmo reizi mūžā pavārgrāmatu, kurā būtu ēdienu pagatavošanas apraksti. AR to es domāju: kārtīgi ar visādām Latvijā nopērkamām sastāvdaļām, sastāvdaļas norādītas un precīzas pagatavošanas norādes. Ņem visu, kas ir ledusskapī, samaisa, liek cepeškrāsī un cep gatavu - neskaitās. Tādu priekš ikdienas ēdieniem.

  • Paskaties gŗāmatnīcā Dr. Etkera Lielo pavārgrāmatu, tur gan ir vācu receptes, bet vācu virtuve ir latvieša vēderam gana tuva. Gadās arī pa šim tam izsmalcinātam, bet visā visumā klasiski ēdieni, kas man arī patīk. Instrukcijas patiesi smalkas, bez tam tur ir apraksti arī par pašiem produktiem, virtuves piederumiem,etc. Vārdu sakot, paskaties, varbūt tev iepatiksies. A tādas klasiskās latviešu receptes būs Masiļūnes grāmatās.
  • Kā iesācājam liekas, ka visideālākā ir padomju laikos izdotā (tagad, iespējams, var nopirkt antikvariātos?) grāmata "Mūsu ģimenei". Tur tiešām ir viss vajadzīgais, tiešām vienkārši, skaidri izstāstīts. Turklāt katrai nodaļai vēl ir smuks ievads, piemēram, pirms zupām izstāstīts kā zupas tiek gatavotas principā, un pēc tam jau nāk atsevišķas receptes.
    Jaunajās pavārgrāmatās neko līdzīgu neesmu manījusi.
  • Ņinas Masiļūnes pavārgrāmata ir laba - normālas receptes, sastāvdaļas un šķīvji, uz kā pasniegt, nopērkami tuvējā Rimčikā. Tiesa, nekā eksotiska tur nav, bet tā ir grāmata normāla latvieša normālam vēderam.
  • Līdzīgs no padomjlaikiem - ja nemaldos skaitās pavārgrāmata tiem, kas apgūst šo specialitāti. Iekšā arī, kā tu saki, pirms katras nodaļas apraksts kopumā, tad receptes un pat aptuvenās kalorijas, vitamīni, ogļhidrāti ... klāt. Norādes ar ko pasniegt, kā servēt ... Ideāla priekš manis. Tik diemžēl vairs nedabūjama.
    Jaunajās pavārgrāmatās neko līdzīgu neesmu manījusi. bet varbūt neesmu kārtīgi skatījusies.
  • Ieteiktu "Ikdienas un svētku virtuve". Tā bija mana pirmā pavārgrāmata, kuru izmantoju, kad biju tā teikt iesācēja...Ļoti palīdz. Vēl forša un saprotama ir Darjas Doncovas “Pavārgrāmata Slinķei”. Nosaukums protams foršais. Bet slinkumu tai nav nekāda sakara. Receptes gan eksotiskas, gan vienkāršas. Un grāmatas beigās produktu tilpuma un svara attiecības.
  • Pēdējā gada laikā iznākusi tāda liela latviski tulkota pavārgrāmata ar bildēm (man vajag bildes iedvesmai un ātrākai receptes atrašanai!  ) un normālām sastāvdaļām un pagatavošanas laiku un kalorijām. Cik zinu, tad tie kam ir, nesūdzas. Padārga gan - virs 20 lati. Saucas kaut kas par "Klasiskā mājas virtuve".
  • Kopš aktīvi tiek izmantots internets, tā pavārgrāmatas mājās plauktā putekļus krāj, jo internetā ir recepte + bilde (ja paveicas, ar visu gatavošanas procesu) + citu atsauksmes par gatavošanas veiksmēm/neveiksmēm. Man iemīļots ir krievvalodīgais internets (ne vienmēr tikai .ru lapas) - var ļoti labi paaugstināt savu virtuves jomas kvalifikāciju un iegūt dažādus knifiņus, jo krieviski runā arī Izraēlā, Amerikā, Vācijā un Igaunijā.
  • Gribētu izteikt savu kritiku Masiļūnes grāmatai. Mans vīrs sadomāja uzcept plātsmaizes pēc Masiļūnes receptēm un staigāja purpinādams, jo visur bija "sāls pēc garšas”, “cept mērenā temperatūrā” un “kamēr gatavs”. Man tādas neprecizitātes grūtības nesagādāja, tomēr kādam, kas neko pārāk bieži necep (mans cienītais, piemēram, tas ir diezgan kaitinoši).
  • Iesaku Darjas Doncovas "Pavārgrāmata sliņķei". Nosaukums biedējošs, bet nu aprakstiņi labi. Nopirku pēc ieteikuma. Kad izlasīju ievadā rakstīto, ka autori besī recepšu grāmatās lasīt "kanēļa pāksts" un "pēc garšas", palika labi ap dūšu. Pirmā pavārgrāmata, kuru lasīju un lasu kā romānu.
  • Masiļūnes grāmatai viss labi, bet man patīk gatavot pēc bildes, lai nav jātērē laiks receptes smalkai lasīšanai un vēl tie “cep gatavu” arī nepatīk, jo visādām tortēm svarīgi, cik cept.
    Patīk grāmatas ar skaidri saprotamu bildi un īsu aprakstu. Pēc bildes arī produktu attiecības var saprast. Favorīts liels Veģetārā virtuve, bet tas ne katram.
    Doncovas grāmatai tas pats - nav bildes. Un vēl man nepatīk kaut kā pamācošais tonis vietām. Ka šitā ir pareizi un šitā atkal nepareizi. Labais šai grāmatā - nekoncentrējas uz mērvienībām, tās man traucē.
    Bet vismīļākā ir Rītiņa grāmata. Tur ir gan vispārēji apraksti par produktiem ar idejām bez mērvienībām, gan smalku mērvienību receptes. Un autora attieksme. Turklāt ir receptes ar minimāli eksotiskām izejvielām.
  • Cāļa Virtuve
  • Masiļūnes “Latviešu ēdieni”. Lai nebiedē nosaukums - tur ir ne tikai skābputru receptes, bet lielākā daļa no visa, ko mēs ikdienā ēdam, rasoli ieskaitot. Bet vislabākā ir padomjlaikos izdotā Mūsu ģimenei. 
  • Darjas Doncovas “Pavārgrāmata sliņķei” ir tulkota latviski. Izdevniecība Tapals, oranži baltos vākos. Pati pirku pirms gada. Nosaukuma dēļ vien to grāmatu pacēlu. Man patika, ka tādas sakarīgas, vienkāršas receptes. 
  • Ļoti patīk un palīdzēja - Cāļa FOTO receptes - tiešām laba ideja nofoķēt visu gatavošanas process.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS