Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/krasojam-olas-bez-kimijas/

Krāsojam olas bez ķīmijas

Foto: Maija Strode

Kā gan pareizi krāsot olas ar dabīgiem materiāliem, lai olas nepārsprāgtu un lai krāsa būtu dabīga.

  • Lai olu čaumala saglabātos vesela, līdz vārīšanās beigām – olas pirms vārīšanās 1 stundu vajag paturēt istabas temperatūrā. Ūdenim pievieno 1 lielu sauju sāls.
  • Lai olas nokrāsotos vienmērīgi, pirms krāsošanas olas vēlams attaukot – nomazgāt ar ziepju ūdeni vai spirtu.

Olu krāsošanas metodes

  • Sīpolu mizas.  Pats populārākais un pieejamākais veids. Ar sīpolu mizām var iegūt krāsu no dzeltenas līdz sarkani – brūnām. Krāsa atkarīga no novārījuma koncentrāta. Novārījums – sīpolu mizas aplej ar ūdeni un liek nostāvēties. Ja vēlas iegūt pēc iespējas spilgtāku, tad ņem daudz sīpolu mizu, aplej  ar ūdeni un vāra 30 minūtes, pēc tam pievieno olas. Olas uzvāra un vāra 10 minūtes, izņem, aplej ar aukstu ūdeni un atdzesē.
  • Bērzu lapas –dzeltenas vai zeltainas olas. Novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām. Bērzu lapas aplej ar ūdeni un nostādina 30 minūtes. Olas nomazgā, iegremdē siltā novārījumā, vāra 10 minūtes pēc uzvārīšanās, izņem un atdzesē.
  • Jau novārītas olas ieberzē ar biešu, burkānu, spinātu sulu.
  • Baltās olas liek katlā, pārlej ūdeni, pievieno 1 ĒK etiķa. Vāra 15 minūtes, kopā ar dabīgām krāsvielām:
    • gaiši sarkanas - bietes, mellenes;
    • gaiši dzeltenas - apelsīni vai citroni, burkāni;
    • dzeltenas - kurkumas saknes, valrieksta mizas;
    • gaiši dzeltenas - spinātu lapas, nātres;
    • zaļas - zaļie āboli;
    • zilas – violeto kāpostu lapas;
    • bēšas vai brūnas -  kafija;
  • Ja pēc olu krāsošanas, olas atstāt tajā pat novārījuma ūdenī uz visu nakti ledusskapī, tad krāsa būs daudz spilgtāka.
  • Slapjas olas apviļā sausos rīsos, ietin marlē, marles galus saņem kopā, tā lai ola tiktu stingri apņemta. Marli sasien ar diegu. Rīsiem ir jābūt stingri piekļautiem pie olas. Vāra sīpolu mizu novārījumā. Iegūst olas ar plankumiņiem.
  • Lai iegūtu marmora olas, tad olām pielipina klāt saslapinātas sīpolu mizas un apsien ar drāniņu.
  • Pirms vārīšanās baltās olas apsien ar dažādu krāsu dzijas diegiem. Tad iegūst krāsainu musturu. 
  • Ārā salasa dažādus zaļumus. Tos piesien pie olas, izmantojot marli vai zeķubikses, stingri stingri apsien un vāra novārījumā.
  • Tāpat olas var nokrāsot ne tikai no ārpuses, bet arī iekšā. Olas vāra 3 minūtes, tad izņem, ar adatiņu, dažās vietās olu sadursta. Turpina vārīt stiprā novārījumā, pievienot krustnagliņas, kanēli un koriandru.
  • Pēc krāsošanas olas apziež ar speķa ādiņu vai eļļu, lai olas būtu spīdīgas.

Vēl daži padomi no Cāļa konferencēm-apkopoja kaktuss

  • Gaiši zilas - no sarkanajiem kāpostiem. Nelielu kāpostu sagriež šķēlēs, pārlej ar ūdeni un vāra vismaz 30 min. Izkāš un ļauj atdzist pilnībā (citādi krāsa neturēsies). Aukstā krāsā liek jau izvārītas baltās olas.
  • Gaiši dzeltenas - no ābeles zariņu mizu iekšpusītēm. Ābeles zariņu, nomizo, iekšpusītes sakasa katliņā, pārlej ar ūdeni un vāra 30 min. Izmanto baltās olas.
  • Zili pelēkas - mellenes- (nedrīkst mitras slaucīt, jo krāsa tad noslaukās). Izmanto baltās olas.
  • Skaisti, dažādi brūni toņi (eksperimentējot pat šokolādes krāsa ir sanākusi) -salejot mellenes ar to pašu sīpolu mizu novārījumu. Izmanto baltās olas.
  • Tumši lillā -karkadē tējas lapās vārot baltās olas.

Olu krāsošanas recepte

  • Ņem vecu zeķbiksi vai palagu, sašķērē tādos gabalos, kuros var ietīt olu un sīpolu mizas tin klāt katrai atsevišķi. Tad visas met katlā un vāra - sanāk kā batikotas no koši dzelteniem plankumiem, līdz tumši brūniem, sarkaniem, bordo (un tas viss ar smukajām brūnajām oliņām) pieliekot sāli. Krāsas sanāk košākas, ja pieliek etiķi, bet tad olas čaumala kļūst ne tik stipra. Ja gribas interesantākas, tad var darīt tā, olu saslapina, apviļā kas nu ir pa rokai - auzu pārslas, rīsi, putraimi un tad liek sīpolu mizas un visu smuki sasaiņo pirms vārīšanas- sanāk ar dekoratīviem rakstiem. Tik pat eleganti sanāk pietinot lapiņas klāt.
  • Vāru sīpolu mizās un sālsūdenī, un kad pavārījušas, tad atstāju katlā līdz pilnīgai atdzišanai. Pēc nomazgāšanas, mazliet ietaukoju/ieeļļoju ,tad ir spīdīgas un arī košākas izskatās, bet nevajag ar to taukvielu pārcensties.  Klāt tinu grūbas, ja ir zaļas lapas, papeļu lapiņas mazītiņas, tad ļoti skaisti dzeltenzaļi raksti no tām lapām bija.

Komentāri

vista:
07.04.06 12:49:55

Visskaistākās olas sanāk, ietinot olas sīpolu mizās un vārot mellenēs, iznāk visdažādāko toņu zaļraibas olas, tāpat zilais krokusiņš pietīts sīpolmizās kļūs spilgti zaļš, savukārt kumelītēs ietītas un mellenēs vārītas dos atkal citu zaļumu, ar šīm lietām var eksperimentēt bezgalīgi, olas iznāk pasakainas.
aiai:
11.04.06 09:01:12

Pietīti sniegpilkstenīšu ziediņi atstāj zilus ziedu nospiedumus. Ja pietin klāt spalvas, gadās, ka arī no tām paliek smuki nospiedumi.
cālīte:
15.04.06 22:42:15

Paldies, vistiņ! Šodien izmēģināju Tavu recepti, nu SUPER :-) !!!
sindija:
16.03.08 13:08:00

es daudzko jaunu uzzināju ,paldies, kad ir tada google
Marga:
20.03.08 10:22:48

INTERESANTI!!!
Jānis:
21.03.08 13:36:56

Es olas krāsoju, vārot tās, pirms tam ietītas lupatiņā un ar pievienotiem dažādiem krāsu efekta avotiem (Dabīgiem.) Un tad sanāk jaukts krāsojums ar visādiem ornumentiem.
otomārs:
22.03.08 14:23:27

labi padomi, bet man vajag vairāk padomu.
mincite:
03.04.09 13:38:21

nu vispar jau superigas olas sanak!!
susurs:
05.04.09 14:22:43

Skaistā krāsā oliņas nokrāsojās, ja izmanto sarkano sīpolu miziņas.
kaciite*:
06.04.09 10:54:16

jap no dabīgiem produktiem, kā piemēram mellenēm, sīpoliem un sniegpulkstenišiemo olas sanāk vienkārši debešķīgas..patīīk....paldies par padomiem, baigi labie:))
cika:
06.04.09 17:26:46

vai ta no zalajiem aboliem paliek zalas man likas no skujam un citronskabi
begemoc:
08.04.09 20:30:45

Viss jau būtu labi, bet, kur lai šājā laikā mellenes dabū? Vai der arī melleņu ievārījums?
mellene:
09.04.09 14:22:54

der arī melleņu ievārījums, arī saldētas mellenes.
lilo:
10.04.09 20:58:31

nē nu palīdz nevis kā katru gadu ar sīpolu lapām te jau citi veidi un derīgi tiešām
super man palīdz es ta visu pierakstiju

Vai jums palīdz šie padomi???
puciina:
11.04.09 00:28:33

sveiki..man shogad iekriit stradat krasoshanas dienaa..uz laukiem netieku...un arii nau pieejams nekas no mineta ka tikai sipolu mizas un kafija.ta ka stradaju kjinieshu,japanju virtuve-izmegjinaju ar tur pieejamam izejvielam,soja,juras zale..visas garsvielas...ljoti labi sanak ar cilli pipariem.
valerija!!!!:
11.04.09 10:42:51

Paldies man noderes sie padomi!!! :p :)
BET VARETU VEL KADU.
pelmenītis:
11.04.09 12:31:16

olas, vārot alkšņu mizu novārijumā, sanāk ļoti skaistas.

kā var dabūt izteikti zilas olas?
***:
11.04.09 17:01:26

Katru gadu krāsoju oliņas dabīgajos materiālos un esmu izmēģinājusi gandrīz visus šeit minētos variantus.....!!!Iznākums allaž bijis jauks un interesants!
Vēl man patīk,kas šeit nav minēts,no parasta papīra izgatavot(uzzīmēt un izgriezt) mazmazītiņus trafaretiņas,nu piem.- puķītes,sirsniņas,zaķa veidolu utt.Saslapinot olu tie tik labi tai pieķeras,ka tā var izveidot perfektu mākslas darbu!Vienīgi pacietību,īpaši pie griešanas, tas prasa gan!!!
Čikorrrrrrita!:
12.04.09 09:02:26

nju viss ir tik forsinji!!! Olinjas taadas smukinjas man sanaaca un tik stipras!!!!
PRIECIIGAS LIELDIENAS,MIILIISHI!!! :* :* :*
Maijuks:
12.04.09 11:15:07

Es olas krāsoju paņemu kaut kādu skoču kaut vai caurspīdīgu izgriežu puķīti vai zaķi uzlīmēju uz olas ielieku kādā novārījumā un pēc tam noņemu skoču un olas gatavas!!!
4ikita:
18.04.09 17:53:48

Ļoti smuki izskatās ,ja olas krāso sīpolu mizā un kltāt apkārt olai aptin Pētersīļu lapiņu,tad palike ļõõõti smuks nospiedums... :))
Virdža:
23.04.11 21:55:04

es izmantoju tādus kā alkšņu "čiekurus"
tad olas iznāk pelēcīgas
Jautrā:
29.03.13 11:43:27

Vai, cik interesantas idejas! Paldies! :)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS