Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/labas-uzvedibas-noteikumi-pie-galda/

Labas uzvedības noteikumi pie galda

Foto: miamiweddingfavors.com
  • Maizi negriež ar nazi, bet lauž mazos gabaliņos un ēd. Uzkodas, piemēram šķiņķi, neliek uz maizes gabaliņiem. 
  • Šķiņķi ēd ar nazi un dakšiņu, bet uz maizes gabaliņiem var uzsmērēt sviestu. 
  • Ēdot pastēti, ar dakšiņu ņem mazus gabaliņus. Pastēti uz maizes var smērēt tikai ģimenes lokā.
  • Zupu ēdot, šķīvi nešķiebj ne uz priekšu, ne uz sevi, bet to mazumiņu, ko tāpat nevar apēst, atstāj šķīvī. Karoti uz galda neliek, to vienmēr atstāj šķīvī. Zupas, buljonus, ko pasniedz buljona krūzītēs, lēnām dzer, bet biezumus izēd ar karoti.
  • Ēdot zivi (gan karstu, gan aukstu), nazi parasti nelieto. Ar nazi var griezt tikai marinētu siļķi. Ja pie zivs tiek pasniegta dakšiņa un lāpstiņa, tad lāpstiņu ņem labajā rokā, bet dakšiņu - kreisajā. Ar dakšiņu pietur gabaliņu, bet ar lāpstiņu izņem asakas. Ja pie zivs pasniedz divas dakšiņas, tad ar dakšiņu, kas labajā rokā, atdala asakas, ar otru liek zivi mutē. Ja pasniedz veselu zivi, tad no sākuma atdala augšējo fileju no asakas, apēd, tad atdala visu asaku no zivs un ēd pārējo fileju.
  • Daudzi nezin, ka vēžus, krabjus un omārus etiķete ļauj ēst ar rokām, un tāpēc nopūlas, mēģinot lietot dakšu un nazi. Ja minētie ēdieni tiek sagatavoti tā, ka bez galda piederumiem neiztikt, tad tos jums pasniegs - knaibles un dakšiņu omāriem vai nazi vēžiem. Piemēram: ja jūs pasūtījāt krabi un to atnesa notīrītu bez čaulas, tad jāēd to ar speciālu dakšiņu un nazīti. Bet ja krabis ir ar visu čaulu, tad ērtāk to ēst ar rokām. Vienkārši jāzina, kā to darīt: ar vienu roku tur krabja galvu, bet ar otru saliec aiz astes. Krabja čaula pa vidu pārlūzīs un to būs viegli atdalīt no gaļas.
  • Vēžus parasti pasniedz nelobītus. Lai nolobītu, ņem aiz astes un saliec, mazliet pagriežot.
  • Molusku ēšanā speciāli galda piederumi nav nepieciešami. Var lietot parastu dakšiņu, lai atdalītu gaļu no gliemežnīcām.
  • Austeres restorānos pasniedz jau atvērtas un dažreiz pat bez gliemežnīcām. Tad tās ēd kā parastu gaļu. Ja austeres pasniedz netīrītas, tad ar speciālu dakšiņu tās atdala no gliemežnīcas.
  • Omārus parasti  pasniedz jau attīrītus un tad ar speciālu omāru dakšiņu no spīlēm izņem gaļu un ēd. Var iztikt arī bez dakšiņas, gaļu vienkārši izsūcot no spīlēm.
  • Uzkodās parasti pasniedz pusi no langusta astes, ko ēd ar parastiem galda piederumiem. Ar dakšiņu izņem gaļu no astes un ēd ar dakšiņu un nazi.
  • Neuztraucieties par netīrām rokām. Ēdienreizes beigās oficiants jums noteikti atnesīs trauku ar ūdeni, kur nomazgāt rokas. Bet ūdenī peldošās citronu šķēlītes iznīcinās specifisko zivs smaku.
  • Ir speciāli galda piederumi, kas paredzēti zivju ēšanai. Piemēram: kūpinātas un marinētas zivis ir pietiekami cietas, lai tās grieztu ar nazi. Ceptas vai sautētas zivis ēd ar speciāliem galda piederumiem, atdalot mīkstumu no asakām. Var izmantot divas dakšiņas, vai speciālu nazi - lāpstiņu, kuru tur labajā rokā, bet dakšu - kreisajā. Ja uz galda ir tikai viena dakšiņa, tad palīdziet ar maizes gabaliņu.
  • Artišokus arī ir ērtāk ēst ar rokām. Artišoku lapas atver ar pirkstiem, pamērcē speciālā mērcē un mīkstumu izsūc. Vienīgi labais tonis prasa to darīt klusi. Cietās artišoka lapas liek uz šķīvja malas, vai speciāli tām paredzētā šķīvītī.
  • Sparģeļus agrāk ēda ar rokām. Bet pēdējos gados to ēd ar speciāliem galda piederumiem.
  • Putnus ēd ar nazi un dakšiņu.
  • Salātu lapas ar nazi negriež. Ja lapas ir par lielu, tās sadala ar dakšiņu.
  • Spageti makaronus ēd ar dakšas un karotes palīdzību. Karoti tur kreisajā rokā. Ar dakšiņu uztin makaronus, bet ar karoti nokniebj pārpalikumu, kas nokarājas no dakšiņas.
  • Kotletes un tefteļus ar nazi negriež, bet ar dakšu dala mazos gabaliņos. Dakšu var turēt labajā rokā. Izņēmums ir „Kijevas kotletes”, jo tām viducī ir sviests, bet apkārt ir samērā cieta garoziņa. Lai izvairītos no sviesta izšļakstīšanās, dakšiņu akurāti iedur kotletē, un ar nazi, ko tur labajā rokā, uzmanīgi nogriež mazu gabaliņu.
  • Kompotus parasti lej speciālos trauciņos un ēd ar deserta karoti. Ja kompotā ir ķirši, kauliņus ar karoti liek un šķīvīša maliņas.
  • Ābolus ēd ar dakšu un nazi. No sākuma to sadala četrās daļās, tad ņem ar dakšu katru daļiņu un ar asu nazi nogriež miziņu. Tad liek uz šķīvja un ēd ar dakšu un nazīti. Kādam var likties smieklīgi, ka tā ēd parastu ābolu, bet tā ir viena no etiķetes prasībām, jo tikai sagrieztu un nomizotu ābolu var klusi apēst.

Autors Elitiņa

Komentāri

Elina:
20.11.07 22:08:31

forsa lapa...
daudz man palidzeja projekta...
bet vareja ari but kautkas par uzvedibu
ka cilvekam vajag uzvesties pie galda... piemeram kad ed tad nerunat... :S un visa sita gara.
bet nav jau tik svarigi
bet lapa gan ir baigi laba un izpalidziga...:)*
Karina:
20.11.07 22:10:17

man patika so lapu lasit...
baigi izpalidziga un laba forsa....
koro4 baigi labi ka sita (tada) lapa pastav...
bebris:
28.02.09 12:49:55

Nevaru savu beernu iemaaciit dzert teeju bez karotes kruuzee,kaut jau ir pietiekamaa vecumaa,paari 16g. lai to saprast )),man liekas kaa tas ir nepareizi - vienmeer pajokoju par piemiegto aci un savadaakiem iznaakumiem ar to - var buut es nepareizi trakteeju sho lietu.Dodiet skaidru atbikldi lai kautkas no mums buutu parliecinaats )! PLDS.
kissmeistar:
24.05.09 16:02:23

man mājturībai vajadzēja projektu baigi noderēja!!!
reinis:
09.10.09 20:35:22

baigi laba lapa palidzeja kursa darbam.
ljoti daudzas lietas atradu sakot ar uzvediibu pie galda, galda klajuma veidi un iepaziistinasana un sasveicinasanas.
susuriņš:
15.10.11 10:53:40

man maiturībā par to 10

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS