Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/mazgasim-traukus/

Mazgāsim traukus

  • Neaizmirsti karsto ūdeni ne tikai tad, kad mazgā rokas, bet arī tad, kad mazgā traukus! Traukiem, kuros vāra ēdienu, jābūt absolūti tīriem. Tādēļ pēc mazgāšanas traukus noskalo ar verdošu ūdeni! Gan trauki, gan trauku dvielis būs tīrāki. Bez tam ar verdošu ūdeni noskalotus traukus vieglāk noslaucīt.
  • Daudzi traukus, kuros bijis piens, mazgā ar karstu ūdeni. Tas nav ieteicami, jo karstajā ūdenī piena paliekas uz trauka sienām pārvēršas lipīgā masā. Trauki, kuros bijis piens, vispirms jāmazgā ar aukstu ūdeni un tikai pēc tam ar karstu. Arī trauki, kuros bijusi mīkla vai saputotas olas, vispirms jāmazgā ar aukstu ūdeni un pēc tam ar karstu.
  • Niķelētus traukus ( karotes, dakšiņas, nažus, tējkannas un citus) vispirms nomazgā siltā ūdenī ar ziepēm vai mazgāšanas līdzekli. Tīrītu krītu (vai zobu pulveri) samaisa ar ožamo spirtu, līdz iegūst šķidru putriņu. Ar šo putriņu pārklāj priekšmetus un ļauj tiem nožūt. Pēc tam noberž priekšmetus ar tīrāmo lupatiņu.
  • Metāla nažus un dakšiņas tīra ar mitru, sīki sasmalcināta ķieģeļa pulverī vai pelnos apviļātu korķi. Nažus un dakšiņas var tīrīt arī ar smilšpapīru vai speciālu pulveri. Pēc notīrīšanas nedrīkst aizmirst tos nomazgāt karstā ūdenī ar mazgājamo līdzekli. Katra dakšiņa jānoslauka dvielī tā, lai starp zariem nekas nepaliktu.
  • Lai likvidētu siļķu, sīpolu vai ķiploku smaku, nazis jāpatur virs liesmas un pēc tam jānomazgā aukstā ūdenī ar ziepēm.
  • Gadās, ka emaljētā kastrolī piedeg piens vai kāds cits ēdiens. Emaljētu trauku nav ieteicams kasīt ar nazi. Tajā ielej ūdeni, ieber nedaudz dzeramās sodas un uzvāra, vai arī uz piedeguma uzber labi daudz sāls un atstāj uz dažām stundām. Pēc tam piedegums viegli atdalīsies no kastroļa sieniņām un dibena.
  • Taukainus traukus, kā arī lupatas viegli mazgāt, ja siltam ūdenim nedaudz pievieno etiķa.
  • Gaļas maļamo mašīnu ir daudz vieglāk izmazgāt, ja pēc gaļas tajā samaļ notīrītu nevārītu kartupeli vai gabaliņu sakaltušas baltmaizes.
  • Stikla traukus mazgā ūdenī, kam pievienota dzeramā soda vai etiķis. Bet, lai stikla glāzes labāk spīdētu, tās noskalo aukstā sālsūdenī.
  • Traukus un galda piederumus pēc ēšanas ieteicams tūlīt nomazgāt. Jo vēlāk to izdarīt ir grūtāk un prasa daudz vairāk laika.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS